Як аграріям втриматися на плаву із зашморгом на шиї?
2016-04-29 10:15:51
2543
1
Провідна галузь української економіки – сільське господарство – опинилася під загрозою втрати стимулів для подальшого розвитку. І хоча Україна стабільно входить в десятку аграрних країн світу, нашим сільгоспвиробникам доводиться ой як несолодко, зважаючи на нестабільність податкової системи, невигідні умови банківських кредитів та боротьбу за квоти в Зоні вільної торгівлі з ЄС. Тому вони продовжують розраховувати лише на власні сили. Як в агробізнесі можна досягти успіху в сьогоднішніх реаліях? У цьому складному запитанні спробував розібратися заступник голови Чернігівської облдержадміністрації досвідчений організатор агропромислової переробки Арсен Дідур.Інвестиційні надії...
Вітчизняний агросектор має надвисокий потенціал, але для його реалізації аграріям вкрай потрібна підтримка. Інвестиції і кредити міжнародних організацій дуже важливі, переконаний посадовець. Це такий собі сигнал для бізнесу. Та, на жаль, існує багато «але»...
З 1998 року аграрії платили ПДВ за спецрежимом, котрий дозволяв збирати кошти з ПДВ на спецрахунках для потреб виробників. Замість цього аграрії платили фіксований податок в розмірі 0,45% від вартості землі. Але з 1 січня нинішнього року виробники зернових та технічних культур мають перераховувати до держбюджету 85% суми ПДВ, інші – на спецрахунки, відкриті підприємством. Дещо кращі умови отримали тваринники, які зобов’язані платити державі 20% ПДВ, використовуючи у своїх цілях 80%.
За всіма іншими сільськогосподарськими операціями податок розподіляється 50 на 50: половину аграрії сплачують до бюджету, половину залишають собі. Крім того, з 0,45% до 0,81% зросла ставка єдиного фіксованого податку.
«Сільське господарство не врятують лише гроші МВФ, потрібно повернути стару систему оподаткування: фіксований податок для сільгоспвиробників. Наше податкове законодавство не стимулює інвесторів заходити в бізнес, – говорить Арсен Дідур. – А інвестиції для нас неабияк важливі. Ще одна проблема – це відсутність кредитування. Представники малого та середнього бізнесу позбавлені доступу до кредитів і можуть розвиватися лише шляхом використання спецрежиму ПДВ. Тому, мабуть, і надалі нашим аграріям доведеться розраховувати лише на власні сили».
Квоти заважають завойовувати європейський ринок

Зона вільної торгівлі з ЄС – окрема тема на сьогодні, вважає заступник. Навіть якщо продукція відповідає європейським нормам якості та безпеки, аграрії стикаються з новими бар’єрами.
«Міністерство закордонних справ вихваляється тим, що у нас підписана Асоціація з Євросоюзом, мовляв, для нас відкриті європейські ринки. Але не варто забувати, що вони відкриті в рамках квот і в рамках того, що наші виробники мають отримувати єврокоди».
Нагадаємо, що ЄС ввів для України тарифні квоти на 36 видів продукції (м’ясо птиці, крупи, борошно, мед, молочні продукти і сухе молоко, гриби тощо). Це означає, що 36 видів продукції Україна може продавати в ЄС без мита тільки в певних обсягах. Після того, як квота вичерпується, виробникам доводиться платити мито. Це при тому, що Україна ввела для ЄС лише три квоти – на цукор, свинину і м’ясо птиці.
«Наведу простий приклад: українські компанії за січень поточного року використали всю квоту на поставку курятини в Європейський Союз. Тож виходить, що бізнес отримав лише частковий доступ на європейський ринок, а не вільну торгівлю. Більшість європейських квот стосуються саме аграрного сектору. Куди не глянь – квота», – обурюється пан Дідур.
До слова, після того, як квота вичерпується, за кожну тонну філе курки, наприклад, доводиться платити мито в розмірі 1024 євро. З такою ціною конкурувати з європейськими виробниками просто нереально. Крім того, квоти використовують ті українські виробники, які першими вийшли на ринок з ЄС і реалізували свою продукцію. Фактично, працює «жива черга».
Справді, важко в нинішніх умовах працювати українським аграріям та представникам малого і середнього бізнесу. З боку держави підтримки немає, як у більшості розвинених країн світу. А від законодавства одні лишень неприємні «сюрпризи». Аби залишитися на плаву, товаровиробникам потрібно об’єднуватися для вирішення насущних проблем. Можна сказати, що порятунок аграріїв – у руках самих аграріїв. Тільки об’єднавшись, вони зможуть лобіювати власні інтереси, захищати їх, вимагаючи від влади підтримки.
Сніжана Божок, "Чернігівщина" №17 (574) від 28 квітня 2016
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
На Чернігівщині помер редактор з 30-річним стажем Леонід Якубенко
2025-12-09 17:29:53
У Прилуках відбувся чемпіонат з боксу присвячений Дню Збройних Сил Укр...
2025-12-09 17:13:24
У Чернігові затримали «гостей» міста, які влаштовували підпали
2025-12-09 16:47:38
Спащани-волонтери можуть сплести маскувальну сітку за 5 годин
2025-12-09 16:27:23
Антоніна Гузь: «Мій повсякденний девіз: «Життя не у тому, щоб просто ж...
2025-12-09 15:51:49
Яна Куля - жінка за кермом своєї долі
2025-12-09 15:30:54
Заклад доброти і турботи: Городнянський ліцей і його особлива місія
2025-12-09 15:14:05
Під парканом дачі Віри Шмани після роботи грейдера — вал землі. Дорожн...
2025-12-09 14:58:51
Павло Пущенко пішов з ІМІ і тепер підтримує громади
2025-12-09 14:44:11
У Киїнці біля Чернігова розбирають завали будинку, в який влучив БпЛА
2025-12-09 14:27:25




Більшість європейських квот стосуються саме аграрного сектору. Куди не глянь - квота», - обурюється пан Дідур.
то есть, своим продавать не выгодно по тем же ценам, без квот и налогов, да?