Як стерилізувати банки

2020-07-06 12:28:51
3178 0
Стерилізувати банки над каструлею чи чайником з окропом або кип’ятити у воді – мука. Є кілька способів полегшити цей процес, зекономити і газ, і час.



Спосіб 1.

Обдивляємося банки, щоб горлечка були ненадщерблені, аби потім закрутка не протікала і не зірвалась кришка. Помийте банки, поставте на деко чи решітку і засуньте в холодну духовку. Кришки з резинками в духовці стерилізувати не треба — можуть зіпсуватися, їх краще прокип’ятити хвилин десять. Духовку виставити на 100-110 градусів. Розігріти і тримати банки всередині до десяти хвилин. Потім вимкнути духовку, але одразу не виставляти, зачекати хвилин п’ять-десять. Діставати сухим рушником, бо якщо мокрим, скло може тріснути від перепаду температур.

Спосіб 2.

Можна банки потримати у мультиварці чи пароварці. Налити в чашу води, покласти кришки, зверху насадку для приготування їжі на пару. На неї поставити банки догори дном і увімкнути режим «варка на пару». Для маленьких банок від моменту закипання достатньо хвилин вісім, для середніх 15, для трилітрових — 20 хвилин.

Спосіб 3.

У мікрохвильовці це ще простіше зробити. У чисті банки налийте води (третину від об’єму), поставте у пічку, увімкніть на максимальну потужність на п’ять хвилин. Як тільки вода закипить, на стінках банок з’являться великі краплини. Дістати, обкатати тією водою і вилити її. І посудина без мікробів готова. Ще можна поставити банку на жаровку у витоплену піч.

Спосіб 4.

Проте, для очищення посуду під закрутки підійде і холодна стерилізація.
На одну банку ви витратите максимум хвилину. Потрібен чистий спирт 50 грамів. Якщо його немає — підійде горілка, тільки її знадобиться удвічі більше. Залити у банку, закрити кришкою і потрясти хвилину, щоб спирт все у середині помочив, потім перелити в наступну банку (першу накрити кришкою) і так далі. Як банки так і кришки обробляються одночасно. У накритих банках стерилізація продовжується парами спирту. Цей спосіб підходить, коли вже у вас на плиті кипить. Не бійтеся, банки не полопаються, хоча й холодні.

Спосіб 5.

Можна замість спирту (горілки) взяти 70-відсоткову оцтову кислоту, шість столових ложок.
Налити в банки холодної кип’яченої води, трохи неповну банку, додати кислоту і добренько потрясти. Далі переливати з тари у тару, і кожну з них трясти з тим розчином. Для варення і компотів оцтова стерилізація не зовсім підходить, може лишитися запах.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1781), 2 липня 2020 року

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (0)

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
На Чернігівщині попрощались з шістьма захисниками 2025-07-16 10:05:42 У Чернігові підпалили бар-ресторан «Ля Опера» 2025-07-15 13:48:52 Чернігівська броварня, яка є частиною пивоварної компанії ABINBEV EFES... 2025-07-15 13:33:37 У Ніжині активно розвивають художню та естетичну гімнастику 2025-07-14 16:54:25 З початку року на водних об’єктах Чернігівської області вже загинули 2... 2025-07-14 15:47:52 На фронті загинув журналіст із Чернігова 2025-07-14 14:48:14 Як вберегти улюбленця від спеки. Поради від ветеренара 2025-07-14 14:42:59 Не купуйте цю сіль, від неї псується консервація 2025-07-14 13:30:36 На Чернігівщині лисиця покусала козеня і заразила сказом 2025-07-14 12:51:43 До Прилук повернувся військовий Олексій Кузьменко 2025-07-14 12:35:19