Як стерилізувати банки
2020-07-06 12:28:51


Стерилізувати банки над каструлею чи чайником з окропом або кип’ятити у воді – мука. Є кілька способів полегшити цей процес, зекономити і газ, і час.

Спосіб 1.
Обдивляємося банки, щоб горлечка були ненадщерблені, аби потім закрутка не протікала і не зірвалась кришка. Помийте банки, поставте на деко чи решітку і засуньте в холодну духовку. Кришки з резинками в духовці стерилізувати не треба — можуть зіпсуватися, їх краще прокип’ятити хвилин десять. Духовку виставити на 100-110 градусів. Розігріти і тримати банки всередині до десяти хвилин. Потім вимкнути духовку, але одразу не виставляти, зачекати хвилин п’ять-десять. Діставати сухим рушником, бо якщо мокрим, скло може тріснути від перепаду температур.
Спосіб 2.
Можна банки потримати у мультиварці чи пароварці. Налити в чашу води, покласти кришки, зверху насадку для приготування їжі на пару. На неї поставити банки догори дном і увімкнути режим «варка на пару». Для маленьких банок від моменту закипання достатньо хвилин вісім, для середніх 15, для трилітрових — 20 хвилин.
Спосіб 3.
У мікрохвильовці це ще простіше зробити. У чисті банки налийте води (третину від об’єму), поставте у пічку, увімкніть на максимальну потужність на п’ять хвилин. Як тільки вода закипить, на стінках банок з’являться великі краплини. Дістати, обкатати тією водою і вилити її. І посудина без мікробів готова. Ще можна поставити банку на жаровку у витоплену піч.
Спосіб 4.
Проте, для очищення посуду під закрутки підійде і холодна стерилізація. На одну банку ви витратите максимум хвилину. Потрібен чистий спирт 50 грамів. Якщо його немає — підійде горілка, тільки її знадобиться удвічі більше. Залити у банку, закрити кришкою і потрясти хвилину, щоб спирт все у середині помочив, потім перелити в наступну банку (першу накрити кришкою) і так далі. Як банки так і кришки обробляються одночасно. У накритих банках стерилізація продовжується парами спирту. Цей спосіб підходить, коли вже у вас на плиті кипить. Не бійтеся, банки не полопаються, хоча й холодні.
Спосіб 5.
Можна замість спирту (горілки) взяти 70-відсоткову оцтову кислоту, шість столових ложок. Налити в банки холодної кип’яченої води, трохи неповну банку, додати кислоту і добренько потрясти. Далі переливати з тари у тару, і кожну з них трясти з тим розчином. Для варення і компотів оцтова стерилізація не зовсім підходить, може лишитися запах.
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1781), 2 липня 2020 року

Спосіб 1.
Обдивляємося банки, щоб горлечка були ненадщерблені, аби потім закрутка не протікала і не зірвалась кришка. Помийте банки, поставте на деко чи решітку і засуньте в холодну духовку. Кришки з резинками в духовці стерилізувати не треба — можуть зіпсуватися, їх краще прокип’ятити хвилин десять. Духовку виставити на 100-110 градусів. Розігріти і тримати банки всередині до десяти хвилин. Потім вимкнути духовку, але одразу не виставляти, зачекати хвилин п’ять-десять. Діставати сухим рушником, бо якщо мокрим, скло може тріснути від перепаду температур.
Спосіб 2.
Можна банки потримати у мультиварці чи пароварці. Налити в чашу води, покласти кришки, зверху насадку для приготування їжі на пару. На неї поставити банки догори дном і увімкнути режим «варка на пару». Для маленьких банок від моменту закипання достатньо хвилин вісім, для середніх 15, для трилітрових — 20 хвилин.
Спосіб 3.
У мікрохвильовці це ще простіше зробити. У чисті банки налийте води (третину від об’єму), поставте у пічку, увімкніть на максимальну потужність на п’ять хвилин. Як тільки вода закипить, на стінках банок з’являться великі краплини. Дістати, обкатати тією водою і вилити її. І посудина без мікробів готова. Ще можна поставити банку на жаровку у витоплену піч.
Спосіб 4.
Проте, для очищення посуду під закрутки підійде і холодна стерилізація. На одну банку ви витратите максимум хвилину. Потрібен чистий спирт 50 грамів. Якщо його немає — підійде горілка, тільки її знадобиться удвічі більше. Залити у банку, закрити кришкою і потрясти хвилину, щоб спирт все у середині помочив, потім перелити в наступну банку (першу накрити кришкою) і так далі. Як банки так і кришки обробляються одночасно. У накритих банках стерилізація продовжується парами спирту. Цей спосіб підходить, коли вже у вас на плиті кипить. Не бійтеся, банки не полопаються, хоча й холодні.
Спосіб 5.
Можна замість спирту (горілки) взяти 70-відсоткову оцтову кислоту, шість столових ложок. Налити в банки холодної кип’яченої води, трохи неповну банку, додати кислоту і добренько потрясти. Далі переливати з тари у тару, і кожну з них трясти з тим розчином. Для варення і компотів оцтова стерилізація не зовсім підходить, може лишитися запах.
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1781), 2 липня 2020 року
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
На Чернігівщині попрощались з шістьма захисниками
2025-07-16 10:05:42
У Чернігові підпалили бар-ресторан «Ля Опера»
2025-07-15 13:48:52
Чернігівська броварня, яка є частиною пивоварної компанії ABINBEV EFES...
2025-07-15 13:33:37
У Ніжині активно розвивають художню та естетичну гімнастику
2025-07-14 16:54:25
З початку року на водних об’єктах Чернігівської області вже загинули 2...
2025-07-14 15:47:52
На фронті загинув журналіст із Чернігова
2025-07-14 14:48:14
Як вберегти улюбленця від спеки. Поради від ветеренара
2025-07-14 14:42:59
Не купуйте цю сіль, від неї псується консервація
2025-07-14 13:30:36
На Чернігівщині лисиця покусала козеня і заразила сказом
2025-07-14 12:51:43
До Прилук повернувся військовий Олексій Кузьменко
2025-07-14 12:35:19