Як стерилізувати банки
2020-07-06 12:28:51


Стерилізувати банки над каструлею чи чайником з окропом або кип’ятити у воді – мука. Є кілька способів полегшити цей процес, зекономити і газ, і час.

Спосіб 1.
Обдивляємося банки, щоб горлечка були ненадщерблені, аби потім закрутка не протікала і не зірвалась кришка. Помийте банки, поставте на деко чи решітку і засуньте в холодну духовку. Кришки з резинками в духовці стерилізувати не треба — можуть зіпсуватися, їх краще прокип’ятити хвилин десять. Духовку виставити на 100-110 градусів. Розігріти і тримати банки всередині до десяти хвилин. Потім вимкнути духовку, але одразу не виставляти, зачекати хвилин п’ять-десять. Діставати сухим рушником, бо якщо мокрим, скло може тріснути від перепаду температур.
Спосіб 2.
Можна банки потримати у мультиварці чи пароварці. Налити в чашу води, покласти кришки, зверху насадку для приготування їжі на пару. На неї поставити банки догори дном і увімкнути режим «варка на пару». Для маленьких банок від моменту закипання достатньо хвилин вісім, для середніх 15, для трилітрових — 20 хвилин.
Спосіб 3.
У мікрохвильовці це ще простіше зробити. У чисті банки налийте води (третину від об’єму), поставте у пічку, увімкніть на максимальну потужність на п’ять хвилин. Як тільки вода закипить, на стінках банок з’являться великі краплини. Дістати, обкатати тією водою і вилити її. І посудина без мікробів готова. Ще можна поставити банку на жаровку у витоплену піч.
Спосіб 4.
Проте, для очищення посуду під закрутки підійде і холодна стерилізація. На одну банку ви витратите максимум хвилину. Потрібен чистий спирт 50 грамів. Якщо його немає — підійде горілка, тільки її знадобиться удвічі більше. Залити у банку, закрити кришкою і потрясти хвилину, щоб спирт все у середині помочив, потім перелити в наступну банку (першу накрити кришкою) і так далі. Як банки так і кришки обробляються одночасно. У накритих банках стерилізація продовжується парами спирту. Цей спосіб підходить, коли вже у вас на плиті кипить. Не бійтеся, банки не полопаються, хоча й холодні.
Спосіб 5.
Можна замість спирту (горілки) взяти 70-відсоткову оцтову кислоту, шість столових ложок. Налити в банки холодної кип’яченої води, трохи неповну банку, додати кислоту і добренько потрясти. Далі переливати з тари у тару, і кожну з них трясти з тим розчином. Для варення і компотів оцтова стерилізація не зовсім підходить, може лишитися запах.
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1781), 2 липня 2020 року
коментарі (0)

Спосіб 1.
Обдивляємося банки, щоб горлечка були ненадщерблені, аби потім закрутка не протікала і не зірвалась кришка. Помийте банки, поставте на деко чи решітку і засуньте в холодну духовку. Кришки з резинками в духовці стерилізувати не треба — можуть зіпсуватися, їх краще прокип’ятити хвилин десять. Духовку виставити на 100-110 градусів. Розігріти і тримати банки всередині до десяти хвилин. Потім вимкнути духовку, але одразу не виставляти, зачекати хвилин п’ять-десять. Діставати сухим рушником, бо якщо мокрим, скло може тріснути від перепаду температур.
Спосіб 2.
Можна банки потримати у мультиварці чи пароварці. Налити в чашу води, покласти кришки, зверху насадку для приготування їжі на пару. На неї поставити банки догори дном і увімкнути режим «варка на пару». Для маленьких банок від моменту закипання достатньо хвилин вісім, для середніх 15, для трилітрових — 20 хвилин.
Спосіб 3.
У мікрохвильовці це ще простіше зробити. У чисті банки налийте води (третину від об’єму), поставте у пічку, увімкніть на максимальну потужність на п’ять хвилин. Як тільки вода закипить, на стінках банок з’являться великі краплини. Дістати, обкатати тією водою і вилити її. І посудина без мікробів готова. Ще можна поставити банку на жаровку у витоплену піч.
Спосіб 4.
Проте, для очищення посуду під закрутки підійде і холодна стерилізація. На одну банку ви витратите максимум хвилину. Потрібен чистий спирт 50 грамів. Якщо його немає — підійде горілка, тільки її знадобиться удвічі більше. Залити у банку, закрити кришкою і потрясти хвилину, щоб спирт все у середині помочив, потім перелити в наступну банку (першу накрити кришкою) і так далі. Як банки так і кришки обробляються одночасно. У накритих банках стерилізація продовжується парами спирту. Цей спосіб підходить, коли вже у вас на плиті кипить. Не бійтеся, банки не полопаються, хоча й холодні.
Спосіб 5.
Можна замість спирту (горілки) взяти 70-відсоткову оцтову кислоту, шість столових ложок. Налити в банки холодної кип’яченої води, трохи неповну банку, додати кислоту і добренько потрясти. Далі переливати з тари у тару, і кожну з них трясти з тим розчином. Для варення і компотів оцтова стерилізація не зовсім підходить, може лишитися запах.
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1781), 2 липня 2020 року
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Олег Винниченко віддав понад 40 років життя газовому підприємству
2025-09-12 15:39:50
На кладовищі «Яцево» залишилось 600 місць для поховань
2025-09-12 15:30:14
У Сосниці чотири місяці педагоги працювали безкоштовно
2025-09-12 15:14:00
На посаду директора школи №19 оголошено повторний конкурс
2025-09-12 13:58:05
Світлана Жукова з Прилук назбирала корзину грибояєць, знаходить їх за ...
2025-09-12 13:34:46
Ларису Козел нагородили почесним хрестом за те, що завозила тони хліба...
2025-09-12 12:45:04
Керівниця 35-ї школи Наталія Іваницька розповіла, як їх відвідала друж...
2025-09-12 12:07:55
Коли ж запрацює музей Чернігова на проспекті Миру?
2025-09-12 11:37:46
У прикордонній Семенівці запустили в роботу соціальну пральню
2025-09-12 11:29:12
Поліція викрила злочинну групу, яка переправляла чоловіків-ухилянтів ч...
2025-09-12 10:50:48