Гриби піддубники відправили до лікарні родину з трьох осіб

2022-10-16 12:24:35
20190 13
Піддубниками, дубовиками в Чернігівському регіоні часто називають свинушки тонкі, проте обидва гриби — піддубники і свинушки відносяться до умовно їстівних і вживати їх навіть після термічної обробки дуже і дуже небажано. Проте з настанням грибного сезону фіксуються, як отруєння грибами серед населення так і летальні випадки.

Як повідомляє ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 14 жовтня стався черговий випадок отруєння грибами. Сім’я з 3 осіб із міста Мена після вживання дикорослих грибів (піддубники) опинилася в лікувальному закладі.

На сьогодні в Чернігівській області дикорослими грибами отруїлося 11 осіб, 1 помер (2 – з м. Ніжин, 4 – з Ніжинського району (1 помер), по 1 – з Чернігівського та Новгород-Сіверського районів, 3- м.Мена).



На фото - гриб Свинушка тонка



На фото - гриб Піддубник


Gorod.cn.ua

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (13)
Anonim2022-10-16 12:35:32 відповісти

Так чем они отравились свинушками или поддубовиками?

Anonimвідповісти

Свинушка тонкая (Paxillus involutus) называется у нас по- местному поддубовиком .

Степанвідповісти

Без разницы. Это одна и та же отрава.

анонимус2022-10-16 19:33:17 відповісти

Поддубовик и свинушка это два разных гриба, даже по фото это видно. Поддубовики собирают многие, свинушки лично я никогда не собирал. Так каким же грибом они все таки отравились?

RB2022-10-16 22:36:54 відповісти

На другому фото - не піддубник, а дубовик. Дубовики цілком їстівні гриби, трохи треба відварити. А піддубниками називають свинушки, але їх отруйність теж під питанням...

Anonimвідповісти

у этих свинушек есть одна особенность -- у многих людей нет реакции на ее токсин .(до поры до времени) . и никто не знает точно возникнет ли у него реакция . Всегда ели и всегда без всяких последствий . но !! в какой то момент -бац ! "печень отвалилась ".Оказывается так "звезды сложились " что организм к токсину начал неправильно давать иммунный ответ . вырабатывать защитные антигены . которые разрушают свою родненькую печень и почечки . Как игра в рулетку ......короче . пробуйте испытывайте ..потом напишете )) или напишут .

-бац !відповісти

конгениально, браво. вам только эпос про вред от ковида на стихи класть !

Германович2022-10-17 21:47:26 відповісти

Согласно классификации грибов СССР (есть такая) гриба с названием "поддубник" или "поддубовик" не существует. Есть гриб "свинушка" (толстая и тонкая) и "дубовик". Первые - пластинчатые, второй - трубчатый. Но часто в разных местностях существуют народные названия грибов. Так, в Черниговской области свинушку часто называют поддубовиком, а подберезовик - обабком. Свинушка - вкусный и мясистый гриб, очень хорош жареный с картошкой или соленый с капустой. Однако, действительно, этот гриб во многих странах считается условно съедобным, а в некоторых и вовсе - несъедобным. Известно, что свинушка "любит" свалки и кладбища, т.е. является "сборщиком" всяких токсинов. Поэтому не стоит их собирать возле злачных мест, а вот в лесу подальше от тропинок и дорог - вполне.

klever-69відповісти

поддубик собраный в лесу-смакота....а вот на свалках больше любят щампиньоны расти....так что думаю это какое то исключение...деды ели,мы едим и ничего...

Anonimвідповісти

Тебе после свинушек будет лучше, чем дедам. Они мерли непонятно от чего, а у тебя даже гемодиализ после смакоты будет.

Anonimвідповісти

"Согласно классификации грибов СССР ": Министерство здравоохранения СССР, утверждая в июне 1981 года «Санитарные правила по заготовке, переработке и продаже грибов», исключило из списка разрешенных к заготовке грибов свинушку тонкую, а также и толстую. В 1984 году по указанию заместителя главного санитарного врача СССР свинушка тонкая окончательно внесена в список ядовитых грибов.

Anonim2022-10-17 23:56:26 відповісти

Раньше здесь в блогах был знающий человек -миколог . грибник Интересно его мнение на сей счет ? Отзовитесь пжлста ?

Anonim2022-10-23 23:37:58 відповісти

поддубовик надо отваривать 4 раза меняя воду. и фся премудрость.

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
На Чернігівщині попрощались з шістьма захисниками 2025-07-16 10:05:42 У Чернігові підпалили бар-ресторан «Ля Опера» 2025-07-15 13:48:52 Чернігівська броварня, яка є частиною пивоварної компанії ABINBEV EFES... 2025-07-15 13:33:37 У Ніжині активно розвивають художню та естетичну гімнастику 2025-07-14 16:54:25 З початку року на водних об’єктах Чернігівської області вже загинули 2... 2025-07-14 15:47:52 На фронті загинув журналіст із Чернігова 2025-07-14 14:48:14 Як вберегти улюбленця від спеки. Поради від ветеренара 2025-07-14 14:42:59 Не купуйте цю сіль, від неї псується консервація 2025-07-14 13:30:36 На Чернігівщині лисиця покусала козеня і заразила сказом 2025-07-14 12:51:43 До Прилук повернувся військовий Олексій Кузьменко 2025-07-14 12:35:19