Фермери Чернігівщини на свято Хелловін підвищення попиту на гарбузи не спостерігають
2024-10-31 12:37:05


Сьогодні — Хелловін. Згідно з давнім повір’ям, саме 31 жовтня світом мандрують злі духи. Щоб відлякати їх, виготовляють страшну пику з гарбуза (роблять прорізи у формі очей і рота, а всередину — після того як виберуть м'якоть та насіння — поміщають свічку) і виставляють на підвіконні або на порозі біля дверей. Традиція прийшла до нас з Америки, а туди її принесли ірландські іммігранти.
Зараз у злих духів вже ніхто не вірить, але гарбузи вирізають. Дехто створює справжні витвори мистецтва.
Ось тільки де взяти підходящий матеріал?
— Гарбузів не продаєте? — запитую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напередодні Хелловіна. Цього року в його господарстві цілих 8 гектарів гарбузів.
— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро вибору не буде — ще день-два і почнемо молотити.
Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).

Батько фермера Олексій Конопля на гарбузовому полі
— На вигляд вони красені. А скільки насіння всередині — побачимо. М’якоть будемо використовувати як добриво.
Якби хтось попросив гарбуза до Хелловіна, не відмовили б. Але замовлень не було. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзначають. На фотосесїї теж спеціально не приїжджають. Та кому по дорозі, зупиняються, роблять знімки.
— А страви з гарбуза вашій сім’ї смакують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабусиним рецептом.
Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко. Фото з альбому Валерія Коноплі
коментарі (3)
Зараз у злих духів вже ніхто не вірить, але гарбузи вирізають. Дехто створює справжні витвори мистецтва.
Ось тільки де взяти підходящий матеріал?
— Гарбузів не продаєте? — запитую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напередодні Хелловіна. Цього року в його господарстві цілих 8 гектарів гарбузів.
— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро вибору не буде — ще день-два і почнемо молотити.
Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).

Батько фермера Олексій Конопля на гарбузовому полі
— На вигляд вони красені. А скільки насіння всередині — побачимо. М’якоть будемо використовувати як добриво.
Якби хтось попросив гарбуза до Хелловіна, не відмовили б. Але замовлень не було. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзначають. На фотосесїї теж спеціально не приїжджають. Та кому по дорозі, зупиняються, роблять знімки.
— А страви з гарбуза вашій сім’ї смакують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабусиним рецептом.
Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко. Фото з альбому Валерія Коноплі
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Ольга Самойленко з Куликівки зібрала картоплі з 10 соток, як торік з 1...
2025-09-18 10:50:34
На Чернігівщині попрощалися з трьома захисниками
2025-09-18 10:18:07
У день рятівника росіяни вбили безпілотниками рятувальника ДСНС, двоє ...
2025-09-18 10:03:58
У «Весільному салоні» на Чернігівщині шиють українські прапори
2025-09-17 14:54:35
Кошики з лози у майстра з Чернігівщини розбираються миттєво
2025-09-17 14:49:25
Олександр Горлатенко з Прилук - фанат «тихого полювання»
2025-09-17 14:22:14
Помер директор Вознесенської гімназії, що неподалік Чернігова, Леонід ...
2025-09-17 14:19:16
«Головна ціль – це вільна Україна» – як чернігівські депутати наближаю...
2025-09-17 13:56:43
Чернігів у ТОП-5 обласних центрів за результатами національного мульти...
2025-09-17 12:45:18
Прилуцька дитяча лікарня встановила генератори за підтримки польських ...
2025-09-17 12:32:51
Яким боком цей Хеловін до наших українців . Прямо як діти . що тянуть все до рота .
Давайте святкувати свято Велеса. Вона було задовго до насадженого христинства
Нехай хвермери його сами празнують