Фермери Чернігівщини на свято Хелловін підвищення попиту на гарбузи не спостерігають
2024-10-31 12:37:05
1374
3
Сьогодні — Хелловін. Згідно з давнім повір’ям, саме 31 жовтня світом мандрують злі духи. Щоб відлякати їх, виготовляють страшну пику з гарбуза (роблять прорізи у формі очей і рота, а всередину — після того як виберуть м'якоть та насіння — поміщають свічку) і виставляють на підвіконні або на порозі біля дверей. Традиція прийшла до нас з Америки, а туди її принесли ірландські іммігранти.
Зараз у злих духів вже ніхто не вірить, але гарбузи вирізають. Дехто створює справжні витвори мистецтва.
Ось тільки де взяти підходящий матеріал?
— Гарбузів не продаєте? — запитую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напередодні Хелловіна. Цього року в його господарстві цілих 8 гектарів гарбузів.
— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро вибору не буде — ще день-два і почнемо молотити.
Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).

Батько фермера Олексій Конопля на гарбузовому полі
— На вигляд вони красені. А скільки насіння всередині — побачимо. М’якоть будемо використовувати як добриво.
Якби хтось попросив гарбуза до Хелловіна, не відмовили б. Але замовлень не було. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзначають. На фотосесїї теж спеціально не приїжджають. Та кому по дорозі, зупиняються, роблять знімки.
— А страви з гарбуза вашій сім’ї смакують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабусиним рецептом.
Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко. Фото з альбому Валерія Коноплі
коментарі (3)
Зараз у злих духів вже ніхто не вірить, але гарбузи вирізають. Дехто створює справжні витвори мистецтва.
Ось тільки де взяти підходящий матеріал?
— Гарбузів не продаєте? — запитую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напередодні Хелловіна. Цього року в його господарстві цілих 8 гектарів гарбузів.
— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро вибору не буде — ще день-два і почнемо молотити.
Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).


Батько фермера Олексій Конопля на гарбузовому полі
— На вигляд вони красені. А скільки насіння всередині — побачимо. М’якоть будемо використовувати як добриво.
Якби хтось попросив гарбуза до Хелловіна, не відмовили б. Але замовлень не було. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзначають. На фотосесїї теж спеціально не приїжджають. Та кому по дорозі, зупиняються, роблять знімки.
— А страви з гарбуза вашій сім’ї смакують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабусиним рецептом.
Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко. Фото з альбому Валерія Коноплі
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Равликове диво родини Корнієвських
2025-10-29 13:41:55
Родина Донських з Ніжина, у яких згорів будинок потребує вашої допомог...
2025-10-29 13:15:52
54-річний Олександр Оленіч завідувач відділу селекції Прилуцької дослі...
2025-10-29 12:53:19
Як живе ФГ «Мілкнов»: розмова з фермеркою Оксаною Верхушею
2025-10-29 12:33:18
У Новгород-Сіверському діти здали каштанів на 2730 грн., які передали ...
2025-10-29 12:20:07
Сестра вбитого російським льотчиком Красноярцевим хоче, аби вбивця був...
2025-10-29 11:53:49
Президент Зеленський відзначив державними нагородами сімох енергетиків...
2025-10-29 11:04:25
У Чернігові попрощалися з двома захисниками
2025-10-29 10:38:05
38-річний житель Прилук викопував квіти та ялинки біля могил полеглих ...
2025-10-29 10:23:17
У Новгород-Сіверському через приліт ворожого дрона пошкоджено будинок
2025-10-29 10:08:05




Яким боком цей Хеловін до наших українців . Прямо як діти . що тянуть все до рота .
Давайте святкувати свято Велеса. Вона було задовго до насадженого христинства
Нехай хвермери його сами празнують