20 фактів про сало

2021-12-14 15:45:59
4413 1
Так хто ж не знає про сало? Традиційна українська їжа. Адже саме про нас ходить маса анекдотичних історій, та й приготувати сало ми вміємо так смачно, що пальчики оближеш ... Давайте поговоримо про сало і зберемо про нього 20 найцікавіших фактів.



Факт № 1. Міф про те, що українці їдять більше всіх сала, був зруйнований у 2012 році. Саме тоді було проведено опитування серед представників 16 країн-учасників Євро-2012 з їх смакових пристрастей, а потім ще й проаналізовані дані Євросоюзу і ООН по вирощуванню і вживанню різних продуктів сільського господарства. З'ясувалося, що в поїданні сала українці не лідирують - вони знаходяться лише на 13 позиції. І взагалі свинину їдять приблизно 50 грамів на добу. Самі українці коментують цей факт просто: опитування не було тотальним; українці їдять не тільки те сало, що самі виробляють, але і польське - воно дешевше.

Факт № 2. Сало в шоколаді - не вигадка. Його тепер може спробувати кожен. Цукерки з такою назвою виробляються в Україні і користуються великим попитом, переважно у туристів.

Факт № 3. А чи знаєте ви, як називаються різні види сала? Перевірте себе: шпик - солоно-копчене сало; бекон - солоне сало з м'ясними прожилками; смалець - пряжене сало; шкварки -обсмажені маленькі шматочки сала.

Факт № 4: Смак сала залежить від раціону харчування свиней. Домашні свині, вигодувані буряком, картоплею, кашами, недоїдками зі столу господарів і жолудями дають найсмачніше сало. А ось швидко вигодувані на фермах, з використанням добавок, що стимулюють зростання, дають сало з хімічним присмаком і ніякий спосіб приготування не зробить його смачним.

Факт № 5: Ідеальним вважається сало товщиною 4 см, від 2,5 до 5 - придатним. Менше 2,5 і більше 5 см зазвичай відбраковують і використовується для інших страв, але не для засолу.

Факт № 6: 27 серпня в Україні відзначається день сала. У Львові є ресторан-музей сала з однойменною назвою «Сало». Там можна побачити скульптури і композиції з сала, картини та багато іншого.

Факт № 7: У 2011 році в українському місті Луцьк був створений найбільший футбольний м'яч з сала, обхватом більше шести метрів. Він був зшитий міцними нитками з 34 секцій (17-і кілограмових пластин сала з темної (натертим перцем) і білої шкірками. Всього на виготовлення шедевру знадобилося близько 600 кг. сала.

Факт № 8. Самим знаменитим сортом сала в світі вважається Лардо ді Колонната (Lardo di Colonnata), яке готується в Італії, в однойменному селі. Сало готують за особливим рецептом, витримуючи під гнітом в мармурових ваннах, в гірських печерах не менше півроку.

Факт № 9. Історики вважають батьківщиною сала Італію, де ще 3 000 років тому салом годували рабів. Невелика кількість продукту забезпечувало енергією і давало сили для важкої праці в каменоломнях. Трохи пізніше сало стали їсти бідні люди - вони і придумали найрізноманітніші страви з цього продукту. А потім вже сало прийшло і на столи патриціїв, однак не в простому вигляді, а з ананасами, розмарином і іншими спеціями.

Факт № 10
. У середньовіччі монахи виготовляли з сала свічки. Вони були неякісними - сильно коптили, проте давали світло довгими зимовими вечорами, а значить - можливість переписувати книги, зберігаючи історію для нащадків. Ці свічки дуже любили щури, тому монахи несли цілодобову охорону цінного матеріалу. А потім і самі стали їсти, примовляючи: «Сало відноситься до свині так само, як вино до виноградної лози».

Факт № 11. В СРСР сало входило в пайок члена ЦК КПРС з розрахунку 50 грамів на добу. А туди поганого не покладуть!

Факт № 12. Лижники натирали салом свої лижі для того, щоб вони краще ковзали. Набагато пізніше з'явилися спеціальні пасти і покриття.

Факт № 13. Сало, як і свинину, заборонено їсти представникам деяких релігійних груп, наприклад, мусульманам і євреям.

Факт № 14. Смажене сало вельми шкідливе для організму, до того ж воно втрачає практично всі свої корисні властивості. Сире сало їсти теж не можна у зв'язку з можливістю інфікування. Залишається один спосіб - їсти солоне і солоно-копчене сало.

Факт № 15. їсти сало натощак - не тільки поганий тон, а й пряма шкода для організму - створюється надмірне навантаження для підшлункової залози, що призводить до вельми неприємних симптомів, а то і панкреатиту.

Факт № 16. Сало є хорошою закускою для горілки. Справа в тому, що обидва цих продукту висококалорійні, а значить швидко насичують. Крім того, сало - жир, що обволікає стінки шлунка, що забезпечує повільне всмоктування алкоголю, а значить - зменшує симптоми сп'яніння.

Факт № 17. Сало містить велику кількість холестерину. Однак набагато менше, ніж вершкове масло, краби і креветки. Тому сало корисніше вершкового масла.

Факт № 18. Сало висококалорійний продукт, в 100 грамах міститься більше 700 ккалорій. Тому велику кількість сала вживати не варто.

Факт № 19. Вживання до 50 грамів сала на добу корисно. У такій кількості воно забезпечує організм людини вітамінами А, Е, Д, холестерином і селеном, має послаблюючу дію і м'який жовчогінний ефект. Найкраще їсти сало з часником, тоді корисні властивості сала посилюються.

Факт № 20. Останнім часом стає модною «сальна дієта», заснована на вживанні свинячого сала без обмежень, але зате з повним виключенням інших продуктів. Подібна дієта якщо і допоможе скинути кілька кілограмів за рахунок шоку для організму, то паралельно відбере і пару років життя. Сало потрібно їсти помірно, згадуючи Гіппократа, який казав, що все отрута і все ліки - різниця лише в дозі.

Ніжинська міська газета «Вісті» №44 (1370) від 12 листопада 2021

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (1)
Anonim2021-12-15 13:10:06 відповісти

Больше всего сала едят датчане. Сало поставляется в Украину из Польши, Германии, Венгрии и т.д. Импорт свинины на Украину нынче превысил экспорт в 10 раз. Самый большой в мире футбольный мяч из сала сделан в Украине в 2011 году.

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
Прилуки 2025. Вручили “Жіноча сила” відзнаки жінкам, що змінюють світ ... 2025-05-27 14:56:07 Світові хіти з українськими текстами: драмтеатр запрошує на прем'єру в... 2025-05-27 13:20:19 Таємничі коди кольорової палітри Лілії Квач 2025-05-27 12:08:07 Стало відомо про ще п’ятьох військових з Чернігівщини, які повернулися... 2025-05-27 11:09:55 У Чернігові ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» провів ... 2025-05-27 10:47:22 У Городні втопився 14-річний хлопець 2025-05-27 10:37:53 Відомий чернігівський спортсмен Сергій Петрикей попросив мотоциклістів... 2025-05-26 20:55:05 За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав російський агент, який шпигу... 2025-05-26 20:47:32 25.05.2025 в Чернігівській області розписалось 19 пар 2025-05-26 20:44:12 У Чернігові полція на гарячому затримала 22-річну «закладчицю» 2025-05-26 15:11:47