Віталій Кром розповів, як зробити економну пічку з бочки та цеглин
2022-12-11 14:28:49


Одразу пояснюємо: тандир - це шаро- чи глечикоподібна піч-жаровня для приготування їжі у народів Азії. Одна з найекономніших печей, яку можна заглиблювати в землю (а можна й без цього обійтись). Ця піч довго зберігає тепло. І в ній продукти не смажаться, а рівномірно, глибоко і швидко пропікаються.

До речі, ще за три тисячі років до нашої ери тандир використовували для приготування їжі в Месопотамії.
Про це повідомили археологічні знахідки.
А житель Новгород-Сіверського Віталій Кром побачив тандир у кримських татар. І загорівся ідеєю зробити таку піч у себе на обійсті. Тим паче, тандир актуальний нині, коли з електрикою й газом можуть бути проблеми.
- Мені у Інтернеті трапилось відео, як тандир робили із залізної бочки. - каже Віталій.
- Така ідея сподобалась... 200-літрову бочку з-під технічного мастила я розрізав, - продовжує. - І зробив теплоізоляцію з фольги і скловати між стінками бочки і вогнетривкою цеглою, якою і обклав усередині усю бочку. На піч у мене пішло десь 42 цеглини. Бочка заввишки 70 сантиметрів. Для кладки використовував суміш глини з піском 1:2.
На рівні першої цеглини Віталій Кром вирізав у бочці піддувайло.
- Я не закопував бочку у землю, а поставив її на дубові колодочки. Через верх заклав дрова і добре наїрів тандир. Стіни його нагріваються до 280-300°С. Дров у мене пішло з два оберемки. Рештки деревного вугілля вигріб через підцувайло.
І вже у добре розігрітий тандир Віталій поставив запікатись м'ясо з картоплею.
- На спеціальній дворівневій металевій конструкції все це розмістив - і у піч. А зверху кришкою тандир накрив. М'ясо з картоплею запеклися за 25 хвилин. Тепло випромінює добре розігріта цегла на стінах і дні бочки.
Умілець зробив свій тандир за один день.
- Ох і смачненні ж страви з цієї диво-печі! - хвалиться. - А потім поставили горщик з картоплею у розігрітий тандир на три години. Картопля вийшла духмяна і смачненна, як з бабусиної печі. До речі, тандир витримує навіть морози.
Також Віталій готував у тандирі борщ, кашу з м'ясом: - Закрив кришкою піч зверху - і пішов у справах. Прийшов - а воно гаряченне і утушковане, бо фактично ж зі справжньої печі, - розповідає чоловік.
Віталій говорить, що хоче зробити для свого тандиру металевий навіс, щоб у дощ приємніше було коло нього поратись.
- А ще хочемо спробувати перепічку запекти на стінах тандиру - як в Азії роблять.
Але тут важливо зауважити: через те, що тандир добре нагрівається, розташовувати його треба далі від легкозаймистих матеріалів.








Джерело: газета “Сіверський край” від 10.11.2022, Світлана СЕКЕРА

До речі, ще за три тисячі років до нашої ери тандир використовували для приготування їжі в Месопотамії.
Про це повідомили археологічні знахідки.
А житель Новгород-Сіверського Віталій Кром побачив тандир у кримських татар. І загорівся ідеєю зробити таку піч у себе на обійсті. Тим паче, тандир актуальний нині, коли з електрикою й газом можуть бути проблеми.
- Мені у Інтернеті трапилось відео, як тандир робили із залізної бочки. - каже Віталій.
- Така ідея сподобалась... 200-літрову бочку з-під технічного мастила я розрізав, - продовжує. - І зробив теплоізоляцію з фольги і скловати між стінками бочки і вогнетривкою цеглою, якою і обклав усередині усю бочку. На піч у мене пішло десь 42 цеглини. Бочка заввишки 70 сантиметрів. Для кладки використовував суміш глини з піском 1:2.
На рівні першої цеглини Віталій Кром вирізав у бочці піддувайло.
- Я не закопував бочку у землю, а поставив її на дубові колодочки. Через верх заклав дрова і добре наїрів тандир. Стіни його нагріваються до 280-300°С. Дров у мене пішло з два оберемки. Рештки деревного вугілля вигріб через підцувайло.
І вже у добре розігрітий тандир Віталій поставив запікатись м'ясо з картоплею.
- На спеціальній дворівневій металевій конструкції все це розмістив - і у піч. А зверху кришкою тандир накрив. М'ясо з картоплею запеклися за 25 хвилин. Тепло випромінює добре розігріта цегла на стінах і дні бочки.
Умілець зробив свій тандир за один день.
- Ох і смачненні ж страви з цієї диво-печі! - хвалиться. - А потім поставили горщик з картоплею у розігрітий тандир на три години. Картопля вийшла духмяна і смачненна, як з бабусиної печі. До речі, тандир витримує навіть морози.
Також Віталій готував у тандирі борщ, кашу з м'ясом: - Закрив кришкою піч зверху - і пішов у справах. Прийшов - а воно гаряченне і утушковане, бо фактично ж зі справжньої печі, - розповідає чоловік.
Віталій говорить, що хоче зробити для свого тандиру металевий навіс, щоб у дощ приємніше було коло нього поратись.
- А ще хочемо спробувати перепічку запекти на стінах тандиру - як в Азії роблять.
Але тут важливо зауважити: через те, що тандир добре нагрівається, розташовувати його треба далі від легкозаймистих матеріалів.








Джерело: газета “Сіверський край” від 10.11.2022, Світлана СЕКЕРА
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Прилуки 2025. Вручили “Жіноча сила” відзнаки жінкам, що змінюють світ ...
2025-05-27 14:56:07
Світові хіти з українськими текстами: драмтеатр запрошує на прем'єру в...
2025-05-27 13:20:19
Таємничі коди кольорової палітри Лілії Квач
2025-05-27 12:08:07
Стало відомо про ще п’ятьох військових з Чернігівщини, які повернулися...
2025-05-27 11:09:55
У Чернігові ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» провів ...
2025-05-27 10:47:22
У Городні втопився 14-річний хлопець
2025-05-27 10:37:53
Відомий чернігівський спортсмен Сергій Петрикей попросив мотоциклістів...
2025-05-26 20:55:05
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав російський агент, який шпигу...
2025-05-26 20:47:32
25.05.2025 в Чернігівській області розписалось 19 пар
2025-05-26 20:44:12
У Чернігові полція на гарячому затримала 22-річну «закладчицю»
2025-05-26 15:11:47