Лілія Березовська пече більше 20 видів бісквітних тортів
2025-04-22 10:20:47



Вирощує 50-метрові ряди полуниці, знається на будівництві, володіє декількома деревообробними верстатами, вправно почувається за кермом автомобіля і трактора, в’яже спицями і крючком. А ще Ліля Березовська приємна співбесідниця, з нею легко і цікаво.
Дуже багато захоплень має чорнотичанка Лілія Березовська. Кажуть в народі: талановита людина - талановита в усьому. Так це про неї. Та серед усіх найбільше припало їй до душі готувати торти, які подобаються не тільки їй, а й багатьом любителям оригінальної смачної домашньої випічки.
Її торти - це мистецькі витвори. Вони підходять на дні народження для іменинників будь-якого віку, для дітей із казковими героями чи для футболістів, музикантів, а чи бабусі із розкішними букетами.
Вже більше 15 років Ліля створює довершені шедеври. А перші свої бісквіти дівчина пекла вже у 8 класі, проживаючи на той час у бабусі у Чорнотичах. А загалом дитинство Лілії Березовської минуло у Кам’янець-Подільському районі. Батько був військовим і сім’я їхала за ним. А ось 8-10 клас вона закінчувала у бабусі. Яєць вистачало і дівчина, куди б не йшла на дні народження пекла свої торти. Брала духовку у подружки, бо у бабусі була лише піч. Фантазії їй вистачало, прикрашала із підручних матеріалів, вважала: аби смачно. Але минули роки, вона вийшла заміж, з’явилось двоє синочків і вже для них і для друзів Ліля старалась приготувати не лише смачне, а й красиве, сучасне. Проживаючи у Чернівецькій області, і йдучи на дні народження, ніхто не сумнівався - гостя завжди прийде зі своїм фірмовим тортом.
На замовлення вона почала пекти недавно, трохи більше року. Каже, що першими в неї замовили сосничани Семенчуки. Багато клієнтів із Рудні. Куштували її торти і у Лавах, Мені, передавала рейсовим автобусом у Чернігів і у Київ своїм вже постійним замовникам. Буває за день може скласти і повністю прикрасити максимум 4 торти. На більше не вистачить сил, бо кожне замовлення унікальне і різне. Хоча майстриня не береться за абсолютно нові торти, яких ще не пекла. Перед тим, як взятися за справу, вона завжди розпитує для кого пече торт, чим цікавиться іменинник, які смаки, уподобання, хобі. «На свій смак», як часто просять клієнти, не виходить - вже не раз в цьому переконалась Ліля. «Я люблю шоколадно-горіховий торт. А замовниця навпаки не любить горіхів. Добре, що обговорили відразу. Ото б зробила «на свій смак», було б дуже неприємно», - пригадує вона.
Інгредієнти для випічки вона підбирає ретельно.
- Продукти тепер недешеві, але беру найкращі складові через інтернет. Діти дуже люблять смакувати фігурками на тортах, тому не використовую ніяких підсолоджував- чів, хочу щоб все було натуральним, - каже жінка .- Якщо купувати магазинний торт, то він ніби і великий, але легкий, а домашні торти важкі, бо із справжнього масла і без розпушувачів.
Майстриня не використовує домашні вершки, всі креми робить на основі крем-сиру, з додаванням справжнього масла, пробувала на початку робити зі спреду, то крем може і не збитися так, як потрібно.
У доробку жінки більше 20 видів бісквітних тортів, тобто начинки різні. Якщо це чималий 1,5 -2- кілограмовий торт, то може бути дві різні начинки, бо такий торт майстриня робить із трьох шарів бісквітів, виходить високий добротний витвір. Найсмачнішими вважає «Снікерс», «Орео», «Фісташка», «Київський», з малиною, арахісом, з бананом чи ананасом, з желе, лимонний, м’ятно-шпинатний. А ще замовила дубай- ський шоколад для проби. Щоб дійти до досконалості, спробувала багато різних бісквітів і кремів. Якось їй сподобався розріз у торті «Орео» і довго не могла зрозуміти з чого він, то купувала майстер-клас у майстрині із Польщі за тисячу гривень, але той рецепт справді вартий такої ціни.
Крім бісквітних, може вона пекти і «Медовий» з чорносливом, «Наполеон» із заварним кремом на основі вершків та з додаванням крем-сиру. Той, хто спробував такий «Наполеон», казали, що смачний.
Торти бажано замовляти за 2-3 дні, адже бісквіт має «відпочити», а не відразу намащувати його. Якщо вже кому вкрай потрібно, то найшвидше, що може приготувати Ліля, це торт «Молочна дівчинка» на основі згущеного молока. Тут коржі просочуються швидко і якщо замовити зранку, то до вечора можна буде насолоджуватись. Цей торт улюблений її меншого сина.
Крім тортів, Ліля Березовська пече капкейки за вже перевіреним нею рецептом, до якого прийшла, випробувавши не один рецепт. Пробувала і зефірки. Але більше замовляють торти на свята. А загалом кухня для кон- дитерки - це рай, де жінка почувається впевнено і щасливо. Для неї в радість приготувати млинці, пиріжки, булочки, піцу, сосиски в тісті. Сини люблять смакувати пончиками не з повидлом, а з маком.
Ліля вважає, що сама повинна спробувати все те, що пече, щоб бути впевненою у якості. І доки вона пробувала різні рецепти кремів, коржів - набрала 10 кілограмів ваги. Спохватилася і зупинилася. За 8 місяців при здоровому харчуванні скинула 19 кілограмів. Це не значить, що тепер вона зовсім не куштує свої торти. Куштує, але шматочок, а не все, що залишається від торта. Сини, які люблять тістечка, теж вже наїлися. Любить посмакувати внуччиними виробами 95-річ- на бабуся, подружки, яких частенько пригощає Ліля. Бабуся радіє, що старість проживає не сама, бо поховала двох доньок - одну ще сорокарічною, а другу, маму Лілі, минулого року.
Так склалися сімейні обставини, що Ліля Олександрівна 10 років тому мусила повернутись у село дитинства з двома синами. На той час старший ходив до 8 класу і разом з таким помічником вона вперше вирушила за кермом власного буса Mitsubishi, подолавши тисячу кілометрів. Пристрасть до водіння авто в неї була давно, та лише коли пішла у відпустку по догляду за меншим сином, змогла втілити свою мрію і одержавши водійське посвідчення. Коли вирушила у Чорнотичі - не хвилювалася. Син увімкнув навігатор, а через Київ її «перевів» знайомий, бо тут таки засумнівалася. Але далі їхала упевнено. З тих пір Ліля за кермом вже нового Hyundai, якого подарував їй кавалер у Чорнотичах, почувається вільно. І тракторцем вона робить всю городню роботу (садить картоплю, підсипає, копає). Що привезти чи відвезти - все їй під силу. Вона сама з 13-літнім тоді сином робила ремонт у будинку, якого купила, приїхавши у село. Копали вручну каналізаційну яму, робили санвузол, оббивали, утеплювали стіни, робили затірку і фарбували. І сама не вірить, що все зуміла. Каже, що напевно, від ді- да-будівельника їй передалось таке у спадок. Із дрелькою, болгаркою, лобзиком, шпателем жінка почувається абсолютно комфортно. Більше того, їй цікаво щось робити. Наприклад, залишився пінопласт від утеплення стін - зробила вазони для садових квітів. Треба плитку покласти - навіть не переймається, сама все зробить. Покосити біля двору - буде все рівно і гладенько, ніби дипломований озеленювач.
Не дивуйтесь, що жінка в оточенні трьох своїх чоловіків робить все сама. Коли почалось повномасш- табне вторгнення і через Чорноичі йшли загарбники, її чоловік вже був у Чернігові. З тих пір він навідується не часто. Нині на Донецькому напрямку, «на нулі» перебуває до 20 днів і лише на 2 дні виходить, як він каже, на «велику землю». Щоб вдихнути ковток свіжого повітря та привести себе в порядок. Благо, що зараз з собою він бере телефон і раз у день щось напише, хоча б дві літери «ОК». А ще до минулого року ходили в бій без телефонів. Ліля намагається щораз чимсь смачненьким порадувати чоловіка, проте він не дуже любить борошняні солодощі, йому до душі відбивні по-французьки. На гостинець побратимам жінка завжди готує випічку, та чоловік каже, що всього у них вистачає.
Старший син теж військовий. Він закінчив виш і вже на війні. Залишився у поміч Лілі менший - уже він 8-клас- ник. А роботи вистачає, особливо весною, влітку косіння біля трьох будинків: бабусиного, свого і маминого. За ці 10 років, відколи Ліля приїхала у Чорнотичі, виріс нею посаджений сад, в якому ростуть яблука і груші, абрикоси і персики, черешні і вишні, сливи і малина. Вже добре плодоносили яблуні, гілки аж грулися до землі. І абрикоси минулого року вперше вродили такі великі та солодкі.
Особливу увагу господиня приділяє полуниці і вона їй віддячує за турботу і любов соковитими плодами, розміром, більшим ніж сірникова коробка, це так уродив сорт «Альбіон». Де тільки є шматочок вільної землі - він заповнений полуницею. А основні в неї два ряди по 50 метрів, насипані і вкриті агроволокном чорним та зверху білим. Бур’янів полоти не треба, крапельного поливу теж. Тільки підживлюй та обробляй антихрущем. Такі ряди служать всього 2 роки, а потім треба полуницю пересаджувати, бажано в іншому місці, але якщо землі мало, то хоча б все перекопати і зробити нові горбики. Якщо 3 роки і більше не пересаджувати, ягода не щедро родить і не така крупна. Вусики садівниця обрізає постійно, якщо треба залишає 1-2 для пересадки відразу після плодоношення. Ці вусики вона укорінює у окремих одноразових стаканчиках, землю для яких купує спеціально. Залишає ці стаканчики біля рядів полуниці. Висаджує вже укорінені кущики на початку липня, можна після збирання часнику, не треба чекати осені. Тоді полуниці, якщо реманентного сорту, можуть вже родити на осінь, або наступного літа дати потужний урожай. Із двох рядів минулого літа Ліля зібрала 24 відра полуниці, не рахуючи скільки ще їли щодня. Вісім віддала, а решту заморозила і для себе, бо це її найкраща ягода. І для тортів. Ще морозить малину без кісточок, шпинат, м’яту (для м’ятно-шпинатного бісквіту), абрикоси.
До приїзду у Чорнотичі Ліля Олександрівна працювала у Ощадбанку. У селі вона пішла обліковцем на лісопильню. Але така робота їй була нудною і вона спробувала складати бруси, потім працювала на обрізному верстаті, складала і рахувала шалівку, збивала піддони і так до війни. Важка то фізична робота для жінки, але їй було цікаво.
Вміє вона плести і спицями, і крючком.




Джерело: "Вісті Сосниччини", Олена КУЗЬМЕНКО
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Нетверезий військовий порізав колеса автівки в центрі Чернігова
2025-04-22 14:19:00
Скориставшись підтримкою держави, прилучанка започаткувала власну спра...
2025-04-22 13:37:52
СБУ затримала зрадницю, яка встановлювала «відеопастки», щоб коригуват...
2025-04-22 13:19:50
До Чернігова приїде знаменита письменниця Тамара Горіха Зерня
2025-04-22 13:04:09
Добрянська громада: як вистояти та розвиватися?
2025-04-22 12:45:46
Стало відомо, які три міста на Чернігівщині найменші
2025-04-22 12:02:59
В Іллінській церкві в Чернігові після реставрації відкрили 250-річний ...
2025-04-22 11:47:36
Олексія Шиша вранці нагородили «Золотим хрестом», а ввечері загинув
2025-04-22 11:28:47
Алергія в усіх проявах: як лікується алергія на первинному рівні
2025-04-22 11:21:05
«Хряк»: друге життя. Власники перекрили дах, замінили вікна
2025-04-22 10:56:13