Володимир Яковенко вирощує батат на дачі біля Ніжина
2025-10-02 12:58:47



Володимир Яковенко
Володимир Яковенко зібрав з городу своєї дачі, що неподалік Ніжина, чималий урожай батату – коренеплоду, який у Центральній Америці є замінником звичної для українців картоплі. У середньому з одного куща чоловік отримав три кілограми бульб, деякі вагою 800 грамів і більше. І хоча батат зовні дуже схожий на картоплю, однак насправді він є багаторічною трав'янистою ліаною з родини в’юнкових. Його їстівні бульби – це сильно потовщені бічні корені, тож і вирощують батат не так, як картоплю.
Володимир працює провідним інженером з охорони та захисту лісу філії «Північний лісовий офіс», є регіональним представником Спілки воїнів-лісівників на Чернігівщині, відомий нетерпимістю до браконьєрів та любов’ю до природи. Дача для нього – це не лише можливість усамітнитись, але й виростити для власного вжитку екологічно чисту продукцію. Каже, що вирощує батат не перший рік. Рослина припала йому до вподоби через її екзотичність, відсутність у наших умовах природних шкідників і хвороб. Відповідно, вирощування батату є на сто відсотків екологічним.
За словами Володимира, технологія розведення заокеанських бульб відрізняється від технології картоплярства.
«Після Нового року я висаджую коренеплід в лоточок із землею, – пояснює Володимир Яковенко. – Ставлю контейнер на батарею, загортаю бульбу буквально на сантиметр чи два. Через трохи батат пускає пагони. Ці пагони чи черенки треба охайно зрізати, помістивши у воду. За три-чотири дні черенок пустить коріння, а після цього його вже можна поміщати в стаканчик із землею як розсаду. Весною розсадою висаджую в грунт».
Солодка картопля – культура невибаглива, піклуватися про неї може навіть городник-початківець. Хоча вирощування батату нескладне, важливо враховувати, що його садять при температурному мінімумі 12 градусів тепла. Для цієї рослини дуже критичні заморозки, навіть зовсім легкі. Вже при нульовій температурі листя гине. Якщо ґрунт промерзає до мінус двох, постраждають бульби. Батат росте як на звичайних грядках, так і в теплиці або тимчасовому укритті у вигляді тунелю з плівки. Для зручності догляду за рослинами облаштовують сітку, кілки або мотузки, за якими буде витися ліана. Але це не обов'язково.
У Володимира Яковенка батат росте під агроволокном. І ось чому!
«Розвиваючись, рослина пускає пагін і починає вкорінюватись. Щоб батат не витрачав енергію, я помістив його під агроволокно, а міжряддя замульчував соломою, – ділиться власною технологією городник. – Я хоч за суперврожаями і не женусь, але в мене виходить з одного кубаха в середньому три кілограми бульб. Як на мене, непоганий результат».


Дачнику до вподоби той факт, що батат не має природних шкідників і хвороб. До того ж латиноамериканська «картопля» має непогані смакові якості.
«Трішки солодкуватий…. Щось середнє між гарбузом та картоплею», – каже поціновувач тропічних овочів.
Улюбленим способом приготування батату Володимир вважає смаження у вигляді картоплі по-селянськи. Рослиною овочівник із Ніжинщини задоволений – насамперед тим, що вона росте без краплі хімії. Ну, а про її лікувальні та цілющі властивості сказано і без того чимало.
Ця рослина багатша за картоплю цінними нутрієнтами. Калорійність батату – 60 ккал на 100 грамів, як і у картоплі. У цих коренеплодів схожий баланс білків, жирів, простих і складних вуглеводів. У бататі міститься більше клітковини, вітаміну С, А, В6, магнію, кальцію, вітаміну А. Однак, пюре з батату або відварені скибочки трохи віддають солодким. Тому в деяких стравах батат не зможе повноцінно замінити картоплю.
Хоча це солодкий плід, він підходить для вживання в їжу при цукровому діабеті і тим, кому потрібно знизити вагу. Завдяки високому вмісту клітковини й інших речовин цукор засвоюється повільно. Тому не відбувається різких стрибків інсуліну.
Вважається, що батат зміцнює імунітет. Оскільки в цьому коренеплоді багато каротиноїдів, клітковини, вітамінів групи В і С, він знижує шкідливий холестерин. Стінки судин стають більш пружними, що сприяє нормалізації тиску. Завдяки вітаміну А батат покращує зір, якість шкіри, волосся. Кальцій, фосфор та інші речовини «солодкої картоплі» зміцнюють кістки, що зменшує ризик розвитку остеопорозу. У цьому коренеплоді є фітоестрогени, тому він корисний жінкам, щоб нормалізувати гормональний фон під час клімаксу.
Батат можна назвати природним пребіотиком через високий вміст клітковини, яка є їжею для корисних бактерій у шлунково-кишковому тракті людини. Речовини, що містяться в бататі, також зміцнюють нервову систему. Ну, і, як бачимо, росте він у нас без будь-яких проблем.
Джерело: сайт газети "Чернігівщина", Віталій Назаренко
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
На сили ППО на Чернігівщині направлять додатково 40 млн. гривень
2025-10-02 14:19:16
У Чернігові начальник обласної поліції затримав двох грабіжників, коли...
2025-10-02 13:53:53
На Чернігівщині чоловік виготовляв вибухівку на продаж, маскуючи її пі...
2025-10-02 13:50:53
На Чернігівщині загинув поліцейський, через зіткнення з автівкою нетве...
2025-10-02 13:34:34
У Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні проведуть ремонт з...
2025-10-02 13:13:35
Володимир Яковенко вирощує батат на дачі біля Ніжина
2025-10-02 12:58:47
Ізраїль передав Бобровиці систему очищення води
2025-10-02 12:38:43
88-річна Віра Мозгова з села Смолин 4-й рік живе поруч зі снарядом «Ур...
2025-10-02 12:23:08
На Чернігівщині попрощалися з трьома захисниками
2025-10-02 12:02:40
У мікрорайоні Кордівка у Чернігові «Чернігівобленерго» вирішив заміни...
2025-10-02 11:42:58