Сало стає дорожчим за м'ясо
2025-10-23 12:40:25



Ціна на цей популярний український продукт, стверджують аналітики, ще в червні цього року зросла в середньому на 1,2 відсотка. Відтоді тільки підвищується. Звичайне (не надмірно тонке або товсте) сало завтовшки 3–6 см дешевше, ніж за 250 грн за кг, на Чернігівщині навряд чи купиш.
Саме стільки, наприклад, просять в Авдіївці на Сосниччині, де багато господарів вирощують свиней спеціально для забою та реалізації і де ціни вважаються помірними (для порівняння: підчеревину, м’ясо зі стегна та лопатки тут продають по 280, балик дорожчий усього на 10 грн). Найдешевше тонке — до 2–3 см. Сирим там їсти нема чого, але на шкварки годиться.
У найбільш відвідуваному (розміщений на території щоденного ринку) в Сновську магазині «Сало-м’ясо», за словами продавчинь, таке сало — ціною від 130 грн за кіло — буває тільки зранку.
Розкуповують дуже швидко. В основному пенсіонери, кажуть у магазині.
У Березні (на Менщині), розповіли місцеві мешканці, тонке буває й по 120 грн. Але теж треба, щоб пощастило. Бо, крім своїх, за дешевим салом полюють і приїжджі. Є навіть із Коропа, де вартість звичайного сала доходить уже до понад 300 грн.
Спитала, почім, і спочатку подумала, що недочула. Але виявилося, що так і є, поділилася враженнями про коропські ціни Ольга Шитвенкова.
Затаритися дешевше дехто їздить на Сумщину. У сусідньому з Коропом Кролевці, розказують, у магазині «від фермера» можна придбати тонке сало по 70 грн за кг. Але його треба смажити на олії, бо воно майже не ви топлює власного жиру.
Однією з основних причин здорожчання українського делікатесу фахівці називають збільшення собівартості виробництва (зокрема через зростання цін на корми). Вирощування свиней стало економічно невигідним. До того ж через війну поменшало робочих рук. Чоловічих. А жінкам впоратися навіть із невеликою домашньою свинофермою не завжди під силу. Тож в особистих господарствах, які раніше постачали продукцію на ринок, суттєво скоротилося поголів’я. Зросли й закупівельні ціни.
«Якщо порося з центнер, скільки дасте за кілограм живої ваги?» — запитую в одного із закупівельників.

«Таких малих не беремо. Доросліть хоча б до 150 кіло. Тоді буде по 110 гривень». Ще недавно, кажуть, закуповували по 70–90 грн. А зараз і за ціну, яка сягає сотні, не так просто знайти хрюшок, що продаються. А потім перекупники накручують ціни по саму зав’язку і мають більше, ніж господарі, що виростили свиней, — обурюються покупці.
Кожен купує сало, на яке вистачає статків. Заможні «генеральське». Його отримують із нижньої бічної частини свині. Воно має ніжні м’ясні прошарки, що нагадують генеральські лампаси. Щоб отримати таке, потрібен спеціально розроблений раціон для свиней, завдяки якому вони нарощують то жир, то м’ясо. Тому й коштує понад 600 грн. Та в маленьких містечках воно рідкість.
Ті, в кого пенсія три тисячі, стоять у черзі по обрізки. Хтось чекає, поки почнуть масово завозити польське, дешевше. Хтось тимчасово, поки ціни не знизяться — взагалі відмовляється від сала. Мовляв, мусульмани все життя без нього, і нічого.
А дехто збирається ростити свиней самотужки. Та, як виявилося, купити поросятко теж не так-то просто і зовсім не дешево.
Скажімо, Євген Буштрук зі Сновська продає 10-кілограмових по 4500 грн. 1 — то за записом. Правда, стверджує, що «проколоті залізом, вітамінами і проти набрякової хвороби». У Корюківці можна забронювати порося за 4 тисячі (а рік тому такі самі тут були по 2500).
Прогнозів щодо здешевлення популярного продукту на сьогодні немає. Фахівці кажуть, що ціна на нього й далі може залишатись нестабільною.
Як альтернативу салу менянин Олександр Корнієвський пропонує інший натуральний продукт — равликів, вирощених у місті на спеціальній фермі. Переконує: ще смачніші. Але й ціна кусається ще більше: баночка маринованих ємністю 330 мл коштує 220 грн. Черги по них поки що немає.
До теми:
Сало вважається українським національним продуктом, проте його батьківщиною називають Італію. Там ще понад три тисячоліття тому білий свинячий жир використовували як дешеву, але поживну їжу для рабів, що працювали на мармурових каменоломнях.
Джерело: газета "Гарт", Марія Ісаченко
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Коли історія стає ближчою: прилуцький музей відкрив віртуальні двері у...
2025-10-23 13:40:35
Крадіжка на узбіччі: хризантеми, які не дочекалися покупців
2025-10-23 13:14:34
Жителю Корюківської ТГ Сергієві Клименку президент присвоїв почесне зв...
2025-10-23 12:56:24
Сало стає дорожчим за м'ясо
2025-10-23 12:40:25
Казкові барви Тростянецького дендропарку
2025-10-23 12:25:34
Як працює Чернігівський центр реабілітації дітей в умовах перебоїв з е...
2025-10-23 12:09:58
У Чернігові потрібні донори всіх груп крові
2025-10-23 11:45:34
На Чернігівщині ворог атакував шахедами паливно-енергетичну систему
2025-10-23 11:30:56
Острівець надії: як працюють пункти незламності ДСНС
2025-10-23 11:10:59
На Прилуччині поліцейські викрили місцевих мешканців у незаконному вир...
2025-10-23 10:51:37