Сімейна справа Рубежанських

2025-12-22 14:00:11
119 0


Фото ілюстративне

Подружжя Сергія Вікторовича й Ольгу Миколаївну Рубежанських у Талалаївці та окрузі знають іще з 90-х років минулого століття. Тоді вони розпочали свій тепличний бізнес. Вирощені в їхній теплиці квіти, розсада, а потім овочі вже тоді знаходили своїх покупців. Займаються цією справою вони і сьогодні. Багато змін зазнало їхнє зелене домашнє господарство за ці роки існування. З’являються нові сорти культур, змінюються технології вирощування, які подружжя випробовує на власному досвіді. Одне, що не змінилося за понад 35 років — це нелегка, безперервна праця у теплиці. Про неї, а також про особливості догляду за розсадою і овочами, утримання теплиці в міжсезонний період далі у нашій розмові.

Ольгою Миколаївною, чия ідея займатися вирощуванням овочів у теплиці? Звідки брали інформацію? Які тоді овочі вирощували, які тепер?

– Я сама в Криму, і там все й почалося. Ще коли жили там, ми розпочали вирощувати квіти на продаж, овочі ж вирощували в основному для себе, якщо залишалися — тоді вже на базар. У 1989 році наша сім’я переїхала у Талалаївку. Молода сім’я, треба було за щось жити. І ми вирішили зайнятися вже більш серйозно тепличним господарством, розпочали будівництво теплиць. Це була наша спільна ідея, чоловік дуже серйозно віднісся до роботи, все продумував, зважував. Із формою теплиці він не зразу визначився, якою плівкою краще обтягнути — теж постало питання. Спочатку була одна теплиця, потім на всьому городі, у моєї мами, яка жила недалеко, теж на городі побудували теплицю.

Це справа непроста і недешева. На будівництво нашої першої теплиці пішло десь 1,5–2 роки. У той час було проблематично знайти будівельні матеріали. Чоловік шукав, замовляв. Уся інформація про теплицю — з власного досвіду. Це стосувалося будівництва теплиць, догляду й утримання їх, вибору насіння, умов вирощування розсади. Було, що й помилялися, але, як кажуть, досвід приходить із часом, так і у нас було. Ще змалечку нашим помічником по роботі у теплицях був наш син Дмитро. Цікавився, знав усі тонкощі тепличних робіт, особливо по огірках.

Спочатку вирощували квіти: тюльпани, великий попит на які був на 8 березня, гвоздики, троянди. Ми ж не забудемо, як нелегко було у 90-ті. Затримували зарплати, а треба ж і вдягнутися, і їсти хочеться. Ось тоді ми перейшли на вирощування овочів, спочатку — огірків. Із 2010 року почали возити свою продукцію у Київ: і розсаду, і овочі — огірки, редиску, перець, капусту багатьох сортів. Користувалися великим попитом рожеві помідори.

У нашій спільній роботі ідеї, ініціативи йдуть від чоловіка, я ж — виконавець. Він робить важку фізичну працю, ремонт теплиці, виконує роботи з мотоблоком, я сію, доглядаю за розсадою, за овочами. А взагалі, у будь-якій роботі ми помічники одне одному.

Зараз вирощуємо цибулю, редиску, помідори, перець, баклажани. Огірки садимо на розсаду тільки для себе, коли є залишки, тоді пускаємо на продаж. Квітами на даний час не займаємося. Вирощування нових культур поки що теж не плануємо.

– Де закуповуєте насіння? Які критерії його відбору?

– Раніше закуповували насіння у спецмагазинах у Києві. Потім замовляли через Інтернет, у перевірених і надійних фірм. Як постійному клієнту, Сергію Вікторовичу давали поради стосовно сортів овочів, новинок, що з’являються на ринку. Обираємо сорти, які відрізняються високою врожайністю та якістю продукції і мають тривалий період плодоношення.

Ще звертаємо увагу на сорти, стійкі до хвороб і шкідників.
Для своєї теплиці купуємо насіння у професійних пакетах, в оригінальній упаковці від виробника. Віддаємо перевагу насіннєвим пакетам виробництва Голландії, Німеччини, Франції. Починаємо закуповувати насіння вже перед Новим роком.
kiosk
– Коли розпочинається сезон робіт у теплиці?

– Отримання хорошого врожаю в теплиці — це можливість, а не гарантія, адже теплиці потребують постійного та ретельного догляду. Розсаду вирощувати важче. Будь-яка розсада потребує великої уваги і роботи поруч. Потрібно стежити за температурним режимом, освітленням, поливом, провітрюванням, підживленням. Наприклад, якщо капуста не любить спеки, то перець, баклажани її нормально переносять. Ми робимо перегородки (з плівки) у теплиці, носимося з ящиками. Дуже важливо дотримання відстані між рослинами при посадці у теплиці. Тобто намагаємося кожній рослині по максимуму створити належні комфортні умови, а вона пізніше віддячить урожаєм. Навіть незначна прогалина у догляді може вплинути негативно на очікуваний результат, а то і взагалі позбавити урожаю.

Роботи з розсадою у теплиці розпочинаються на початку лютого і тривають по червень. Якщо коротко: посадка насіння, пікірування, полив, підготовка до висаджування або на продаж. Усі ці роботи треба проводити своєчасно. Щодо опалювання теплиці, то у лютому вже починаємо прогрівання.

Раніше було парове опалення, зараз для обігріву використовуємо грубку-буржуйку. Отже, є ще один вид роботи — це заготівля дров.

Спочатку заготовлюємо ґрунтову суміш для посіву. Чоловік завчасно завозить землю, торф, перегній. У відповідній пропорції ці три складові просіює через сито і наповнює ящики. Ми заздалегідь продумаємо, скільки ящиків нам потрібно на кожен сорт, на кожну культуру. Моя робота — посіяти насіння, отож у кінці лютого — на початку березня я приступаю до посіву. Добре, коли ці роботи припадають на вихідні, тоді весь час приділяю цій справі. Посіяли — і пішло… Потім — пікірування розсади. Сергій готує ґрунтову суміш для розсади, адже потрібно в достатній кількості. Ну, а я кожну рослинку пересаджую із загального контейнера в окрему більшу ємність. Пікірування розсади проводиться для отримання рослин із добре розвиненою кореневою системою.

– Дотримуєтеся посівного календаря чи є свої секрети?


– У тепличників є свої секрети, прикмети посіву насіння, посадки розсади. Головне, на мою думку, все треба робити з любов’ю, теплом, добрими намірами, враховуючи при цьому особливості вирощування кожної культури, а також власний досвід.

При посадці треба враховувати сумісність овочів, умови догляду. Першими сіємо редиску, зелень, ранню капусту. Зелень перша йде у використання, ранню капусту висаджуємо у відкритий ґрунт, і в теплиці з’являються вільні місця, на них пересаджуємо іншу розсаду, враховуючи при цьому «характер» і «сусідство» культур. Наприклад, огіркам потрібен гарний, рясний полив, незначне підживлення і спека, а помідорам — полив під корінь, помірна температура, щедре удобрення і провітрювання. Отож ці дві культури явно не «друзі». Щоб росли нам було комфортно зростати, то редиску, баклажани, перець, салат краще розміщувати для вирощування по боках теплиці.

У кожної розсади свій термін зростання, важливо, щоб вона не переросла, тоді важче буде адаптуватися. У середньому адаптація рослин триває 10–14 днів.

– Пізня осінь, зима… мабуть з’явилося більше вільного часу? Які роботи зараз проводите?

– У такий час роботи в теплиці також тривають. Завозимо гній, торф. Вигрібаємо з ґрунту все до листочка, до бур’янки, далі перекопуємо ґрунт, усе це робимо, щоб очистити теплицю від шкідників і хвороб. Розкриваємо теплицю, плівку миємо, дезінфікуємо. Перевіряємо каркас, якщо потрібно — підсилюємо його, адже яка буде погода, скільки буде дощу, снігу — не відомо, а треба, щоб він витримав навантаження. Взагалі догляд за конструкцією каркасу цілорічний: потрібна велика кількість дранки для підбивання плівки, утримання її в належному стані, встановлення затіняючої сітки та ін.

– Війна. Чи були ситуації, коли все хотілося залишити? Чи є в планах розширення теплиць, вирощування нових овочевих культур?

Найважчим був лютий 22-го. Як і всі, ми були розгублені перед невідомістю. Щоб зовсім не займатися теплицею, таких думок не було. Адже потрібно було вирощувати овочі для власного споживання, тому посіяли небагато. У цьому році був уже четвертий воєнний тепличний сезон, і скажу одне — наші люди за будь-якої ситуації будуть сіяти, вирощувати, збирати урожай. Для себе і для наших захисників, адже саме вони дають нам можливість займатися улюбленою справою. Поки що не плануємо вирощувати нові культури. Збут в останні роки зменшився. Коли закінчиться війна, тоді і подумаємо над цим.

Джерело: газета "Трибуна Хлібороба", Інна Половко

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (0)

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
Сімейна справа Рубежанських 2025-12-22 14:00:11 Від педагогіки до в’язання: історія життя Олени Бородій, присвяченого ... 2025-12-22 13:30:03 Більше 22 літрів крові здала сосничанка Олена Березка 2025-12-22 13:00:17 Хірурги Носівської міської лікарні обстежують хворих у вихідні, святко... 2025-12-22 12:28:11 Без світла й за «мінімалку»: як працюють співробітники дитсадків у Чер... 2025-12-22 12:08:47 Ремонт кардіодиспансеру і поліклініки Чернігівської районної лікарні н... 2025-12-22 11:53:33 Віталій Кравченко отримав сім років тюрми за три скумбрії, п’ять оселе... 2025-12-22 11:39:23 Данило Рак, який торгував молоком, заради допомоги мамі, розповів, як ... 2025-12-22 11:20:39 У Чернігові в секторі військових поховань кладовища «Яцево» невідомі в... 2025-12-22 11:01:04 Дмитро Білоконенко вважає, що Леоніда Яковишина вбили 2025-12-22 10:40:50