Щоб м’яса було багато. І дешевого
2012-05-23 11:48:59



Щоб м’яса було багато. І дешевого
Втім, у радянські часи Україна виробляла майже 80 кг м’яса в забійній вазі на людину на рік — європейська норма, і ще й підгодовувала Москву («Хто з’їв моє м’ясо»), в усякому разі з Чернігівського м’ясокомбінату щодня туди відвантажували кілька вагонів. Офіційно ж ми нібито наздоганяємо ті часи — у 2011 році спожито 61 кг проти 67 у 1990-му. Але тоді було м’ясо в забійній вазі, щоправда з субпродуктами і салом, а кілька років тому уряд Тимошенко перейшов на статистику «в живій вазі». Нібито можна їсти роги та копита і все інше. А вихід справжнього м’яса з великої рогатої худоби складає 50-55%, зі свині — до 60%, з птиці — трохи більше.
Тож, у 2011 році було вироблено
3028 тис. тонн м’яса в живій вазі, а якщо перевести на забійну, буде 1,8-1,9 млн. т. Це дійсно схоже на істину, бо поки уряд Тимошенко не змінив статистику, у
2006 році Україна виробила 1,7 млн. тонн м’яса в забійній вазі. Це дані тодішнього аграрного міністра Юрія Мельника.
З тих пір яловичини стало значно менше, бо поголів’я ВРХ щорічно скорочується. З 1990 року — в 6 разів. Тож у 2011 році пересічний українець з’їв аж
8,5 кг яловичини з телятиною. Серед цивілізованих країн менше лише в Кувейті та Індії. В Індії корова — тварина священна, й індуси з’їдають лише по 3,2 кг. А як ми зменшили споживання у три рази?
Кажуть, світова тенденція. А чому в США споживають 42 кілограми, в Аргентині — 55, у європейських країнах — 25-30? Ми ж були вже на такому рівні, й все втратили. А повернути таке стадо буде важко.
У нас люблять розповідати, що велику рогату втратили, але зі свининою все гаразд. Дійсно, свиню виростити легше, ніж бичка, але споживання свинини у нас лише 17,6 кг на людину в рік. А в Австрії — понад 60, Данії — більше 50, близько 50 — в Німеччині, навіть в Італії — 40. Ми обігнали лише Ізраїль. І, на жаль, припинили рухатись уперед. Навіть у першому кварталі втратили 4,4% поголів’я свиней.
З курятиною нібито все добре. Було. Практично з нуля наростили виробництво курятини до 700 тис. т, споживання її в балансі м’яса сягнуло 46%. І тут дехто вирішив набити кишені. У 2011 році ціна кілограма курки зросла з 12,83 грн. до 16,75 або на 31%. Це при тому, що корми подешевшали.
А в І кварталі 2012 року найбільший виробник курятини «Миронівський хлібопродукт» збільшив експорт у порівнянні з 2011 роком на 70%. Виробив 85 тис. т, а експортував 10 тис. т. Тож можна бути впевненим, що курятина буде дорожчати й надалі. Бо власнику МХП, заради зовнішніх ринків, простіше підняти ціни для своїх українців.
Тому подальшого зростання споживання курятини у нас не буде. Рівня Кувейту — 80 кг, Ізраїлю — 70 кг, США — понад 50 ми не досягнемо. Як і багатьох інших країн. А могли б…
І до таблиці країн-м’ясоїдів не потрапимо, навіть при зарахуванні живої ваги. Бо рівень Люксембургу — 136 кг, США — 125, Австралії — 122 і навіть Італії, що 20-та — 92 кг, нам може тільки снитись.
Андрій Нестор, тижневик «Чернігівські відомості», 23 травня 2012 року
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Лисиці дошкуляють жителям Салтикової Дівиці
2025-06-27 15:03:17
Був у полоні понад 3 роки: додому 26 червня повернувся чернігівець Оле...
2025-06-27 14:20:53
У Новій Басані фельдшеркам видали нові електровелосипеди
2025-06-27 14:12:19
Оновлений Пункт здоров'я у Хрещатому
2025-06-27 13:32:01
Ще два села на Чернігівщині отримали українські назви
2025-06-27 12:56:35
У Прилуках неуважний водій автобуса вщент розбив автівку
2025-06-27 12:12:47
Співачка Камалія з Чернігова відверто розповіла як живе після розлучен...
2025-06-27 11:48:44
На Чернігівщині попрощалися з трьома захисниками
2025-06-27 11:17:32
Псевдобанкірка видурила у 63-річної чернігівки понад 125 тисяч гривень
2025-06-27 10:56:27
У Ніжині чоловік та жінка викрали 22-річну дівчину з її будинку на оча...
2025-06-27 10:39:11
Все проблемма из-за тупости наших проффесионалов и проффессоров и геологов.
вместо того чтобы стадионы и вертолетные площадки не нужные строить ради покращеня лучше бы занялись сельским хозяйством. свинарники коровники строили бы.и не возили картошку с Египта и Голланди а гречку с Китая.
Не выйдет - так ни откат не получить, ни ндс в карман не слить
"а кілька років тому уряд Тимошенко перейшов на статистику «в живій вазі»." - прежде, чем нести хренетень, аффтару стоило бы заглянуть на сайт Госкомстата и посмотреть, что ежемесячные данные о производстве мяса даются в живом весе, минимум с 2001 года.
http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/sg/vpt/vpt_u/arh_vpt2005.html
В то время, как годовые данные пересчитываются в убойный вес, как при Тимошенко, так и сейчас:
http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/tvar_u.html
Что же касается статистики потребления мяса, так с учетом все возрастающего импорта, как мяса, так и живых свиней и кур, в основном, и получится 61 кг. на душу именно в забойном (том, что якобы в пищу идет), а не в живом весе.
http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2007/gdvdg_rik/dvdg_u/spojiv2006_u.htm
А вот, как считаются эти самые 61 кг.:
Споживання продуктів харчування у домогосподарствах - середньодушове споживання продуктів харчування за місяць в натуральних одиницях виміру (кг, шт.). При розрахунках цього показника спожиті продукти харчування перераховуються в первинний продукт, наприклад, масло тваринне - в молоко, ковбаса - в м'′'ясо. В показник "споживання цукру" включений цукор, використаний на кондитерські вироби та мед. До спожитих продуктів харчування віднесені спожиті продукти, які були у звітному періоді куплені, отримані з особистого підсобного господарства, від самозаготівель (на полюванні, рибалці, у лісі тощо), а також отримані в подарунок та з інших джерел.
Только надо учесть, что в эти 61 кг. входят "мясопродукты" (содержание мяса в той же колбасе в статотчете одно, а по жизни - совсем другое).Лучше напишите сколько стоит сырое мясо в супермаркетах Голландии, Германии, Испании.... Люди могут "слегонца" удивиться что у нас таки раза в полтора дороже!!!!! С нашей то зарплатой..... Остальные продукты тоже все ДЕШЕВЛЕ! Ну а качество голландского и пирятинского сыра - это как земля и небо (очень мягко говоря....)
Да, здесь печатали интервью американца, который был удивлен кроме всего прочего, ценой свинины у нас. В США, как он утверждал цена свинины 20 грн./кг.
Лично знаю - в Чигако,в супермаркете была свинина (вырезка) - где то $10 за 5 кг. Типа они холестерина боятся, поэтому особо не покупают. Но думаю что тут больше придумано.