Як правильно зберігати цибулю та часник

2012-08-09 10:37:32
16459 1
Як правильно зберігати цибулю та часник
Розпитувала жінок, які продають цибулю і часник біля «Привокзального» ринку в Чернігові.

— Перед тим як ховати цибулю на зиму, її потрібно добре висушити. Сушити не на сонці, а в холодочку. Потім — пообрізати хвостики, залишивши 3-5 сантиметрів, позбирати городину у сітки чи марлеві мішечки і сховати у прохолодне місце. Найкраще зберігається у погребі. Для цибулі-ріпки найкраща температура зберігання 1-5 градусів. Якщо при такій температурі зберігати і цибулюсаджанку, тоді вона не буде давати стрілок, — розказує Ніна Петрушевич, дачниця з Чернігова.

— Можна зберігати цибулю і у теплі, при температурі +18-20 градусів, — говорить Галина Руденок. — Просушили на горищі, пообрізали хвостики, зібрали в фанерний чи картонний ящик — і під ліжко. Головне, щоб вологість повітря не була підвищеною, а приблизно 70%. При підвищеній вологості верхнє лушпиння цибулин відволожується, мокріє шийка і, як наслідок, цибуля гниє.

— Щоб цибуля не гнила, її треба зберігати у віночках, — радить Марія Маховик з Киїнки.—Зав'язуєте кінці мотузки чи осокової трави у вузол. Зв'язуєте по дві цибулини по всій довжині, обрізаєте хвостики, які стирчать, готовий віночок можна повісити або на балконі, або в кухні. Найкраще за основу для віночка брати плюшняк, щоб цибуля не хворіла. Часник просушуєте, обтираєте від землі і кладете у трилітрову банку, накриваєте кришкою з дірочками, щоб був доступ повітря.

— Якщо зима не сувора, то цибуля й на горищі лежить добре, — додає Олександра Максюта. — Розложу в один шар на поличку, а коли морозець прихватить, вкриваю старим теплим одягом, і так до весни. От часник зберігаю разом із сіллю. У пластмасове відро кладу шар часнику, зверху шар солі і так доверху. Відро ставлю на нижніх східцях у погребі.

Про ще один спосіб зберігання часнику розказала Ольга Коваль з Чернігова, колишня вчителька:
— Треба взяти парафінову свічку. Розтопити її на вогні у якійсь посудині. Просушені, обтерті голівки часнику по черзі опускаєте в «білий віск». Голівки обгортаються прозорою плівкою і не псуються.

Олена Сподаренко, тижневик «Вісник Ч» №32 (1370)

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (1)
Alex_332012-08-10 13:21:50 відповісти

с такой ценой по 3 рупии зимой и летом нах оно надо выращивать ее да хранить

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
"Бумеранг" - найбільший військторг у місті Чернігів, з широким асортим... 2025-08-07 16:49:58 Ідеальна тревел-косметичка: розгорнутий гайд 2025-08-06 15:35:13 Ольга Вовченко неподалік Чернігова, у селі Количівці створила ресурсни... 2025-08-05 16:15:35 102-річна Парасковія Попова - найстарша жінка, яка живе у Чернігові 2025-08-05 14:12:50 Ніжинка відкрила дитячий майданчик у пам'ять про чоловіка-сапера 2025-08-05 14:02:57 Іван Холодняк - єдина дитина шкільного віку з прикордонного Полісся, щ... 2025-08-05 13:16:07 У чернігівських гімназіях №7 та №16 облаштували класи безпеки 2025-08-05 13:03:55 6 гранат з дрона скинули росіяни у двір родини Березовців у Грем’ячі 2025-08-05 12:43:28 58-річна чернігівка втратила 225 тисяч гривень через псевдобанкіра 2025-08-05 12:07:36 На Чернігівщині попрощалися з двома захисниками 2025-08-05 11:37:29