Чому українське сало продають за ціною заморського делікатесу? (відео)
2018-09-12 10:02:49


Ну а ось те, що здатне врятувати нас від багатьох хвороб саме собою, якщо правильно його вживати. Наше запашне українське сало. Ви тільки гляньте, скільки в ньому вітамінів – А, Е і D, а ще така важлива арахідонова кислота – вона запускає захисний імунний щит перед вірусами і бактеріями. А ще, кажуть від сала неможливо набрати зайві кілограми, а гладшають від хліба, з яким його їмо. Ось саме ця комбінація – скибка чорного хліба і шматочок сала – здорожчала з минулого року на 40%, кажуть арго експерти. Чому? Дивіться у сюжеті.
Українське сало б’є цінові рекорди. Воно дороге і продовжує дорожчати. Тож вирішили дізнатися чому.
Для початку навчимося хоч правильно вибирати нацпродукт, бо гроші за нього правлять як за делікатес, а виявляється, не все то сало, що ним називається. Почали з експерта зіркового рівня та заглянули на подвір’я сільського саловиробника. Нам розкрили усі секрети стрімкого здорожчання бутерброда з салом, тож приготуйте олівці і нотуйте, якщо хочете вберегти здоров’я і сімейний бюджет.
Поки його фанати вишукуються в чергу за автографом, він фанатіє від правильного і прискіпливо вибраного українського сала – Віктор Бронюк, фронтмен гурту «ТІК» купує смаколик винятково у рідній Вінниці. В цій справі Віктор досяг того рівня майстерності, коли відрізняє справжнє домашнє від вирощено на хімічних домішках сала.
А тепер увага, кілька контрольних зіркових запитань: Звідки? Самі вирощували?
І найголовніше прицінитися – 130 грн. Раніше ці гроші забезпечували кількамісячний запас сала. Ми порахували, що 2014 на 100 грн можна було купити аж 4 кг. Далі ціна поступово зростала, а отже й худнули наші родинні стратегічні запаси. Дійшло до того, що зараз на цю суму подекуди й кілограма не вторгувати. Що з розцінками буде далі? Чи вистачить хоча б на традиційний бутерброд.
Розвідали ціни у Вінниці, Харкові, Києві, Львові. І скажемо, де найдешевше. Але спершу розберемося, чому сало по ціні наздоганяє делікатеси.
Галузевий експерт Андрій Панкратов причину бачить для України неприємну – мало свиней. «Поголів’я свиней зараз є найнижчим за всю історію незалежної України».
Починаючи з вересня минулого року свинок косила африканська чума. Дійшло до того, що імпортуємо свинину з Німеччини та Польщі. І не просто свинину – імпортуємо сало.
Андрій Панкратов, міжнародний аналітик сільськогосподарських ринків: «Імпорт сала в останні роки завжди був. І він навіть був більшим, ніж імпорт свинини. В цьому році за 8 місяців імпорт сала склав 38 тисяч тон. Це майже рекорд».
Однак ціни ростуть не тільки із-за імпорту. Бо привозимо ми із-за кордону в українському розумінні зовсім не сало. То швидше промислові відходи, які коштують насправді дуже дешево. Такий сальний продукт, як правило йде на виробництво ковбас. Що тоді ми їмо? І чому так дорого.
Аби з’ясувати звідки береться сало на міських ринках, вирушили за сотні кілометрів від столиці – на Чернігівщину. До справжнього профі – Сергія Журабеди. Зустрічає нас дуже ефектно – на коні.
Дорогою до власного господарства розповідає, почому на селі нині торгують свининою.
Сергій Журибеда, власник свиней: «Машини їздять постійно. Але живою вагою здають люди постаріші, а самому продать вигідніше».
Та охочих продавати не так вже й багато. З 10 хат худобу для себе тримають в кожній 3. На продаж лише в одній. Оцініть меню свинки і самі зрозумієте, скільки це коштує.
Сергій Журибеда, власник свиней: «Великий гарбуз їм на 2 рази. Рубаємо його на кусочки, потім тремо. А саме корисне дня свиней це кропива. Щоб сало було, треба менше бур’яну, а більше хліба, тобто зерна».
Але на продаж так годувати ніхто не буде. Процес здешевлюють неприродними харчами. Закупляють комбікорм, каже пан Журибеда.
Сергій Журибеда, власник свиней: «Від комбікорма і якість буває різна. Якось купив я шматок сала, поклав на сковорідку, а воно горить. Так прийшлось олії доливати, щоб пожарити».
Тож як відрізнити добрий шмат сала від такого, що салом тільки називається. Для початку познайомтесь з так званим генеральським ґатунком. Сало повинно бути товстеньким, з прослойкою м’яса. Якщо кабан осмалений, то сало готове до споживання. Також уважно дивіться на шкірку. Якщо шкірка тріснута, то це добре сало. Та знайти таке добре, стає все важче. Причина в тому, що не тільки промислові гіганти, але й селяни почали віддавати перевагу м’ясним породам кабанчиків і це одразу позначилося на прилавках. Сала менше – ціна вища.
Ми попросили своїх колег з різних регіоні заглянути на базари, бо ціни по країні різко стрибають. Так, в Харкові кілограм сала коштує 85-120 грн/кг, Вінниця – 130 грн/кг, у Львові солоне сало коштує 220 грн/кг. Кажуть, таке дороге, бо у Львів його привозять із Вінниці. У Києві бутерброд з генеральським салом коштує 25 грн. Але не таке ексклюзивне в столиці можна вторгувати і за 120-140 грн/кг. У Чернігові на «Хітринку» солоне сало коштує 50-80 грн/кг, свіже – 50-100 грн/кг.
Сюжет телеканалу «1+1», «ТСН»
Українське сало б’є цінові рекорди. Воно дороге і продовжує дорожчати. Тож вирішили дізнатися чому.
Для початку навчимося хоч правильно вибирати нацпродукт, бо гроші за нього правлять як за делікатес, а виявляється, не все то сало, що ним називається. Почали з експерта зіркового рівня та заглянули на подвір’я сільського саловиробника. Нам розкрили усі секрети стрімкого здорожчання бутерброда з салом, тож приготуйте олівці і нотуйте, якщо хочете вберегти здоров’я і сімейний бюджет.
Поки його фанати вишукуються в чергу за автографом, він фанатіє від правильного і прискіпливо вибраного українського сала – Віктор Бронюк, фронтмен гурту «ТІК» купує смаколик винятково у рідній Вінниці. В цій справі Віктор досяг того рівня майстерності, коли відрізняє справжнє домашнє від вирощено на хімічних домішках сала.
А тепер увага, кілька контрольних зіркових запитань: Звідки? Самі вирощували?
І найголовніше прицінитися – 130 грн. Раніше ці гроші забезпечували кількамісячний запас сала. Ми порахували, що 2014 на 100 грн можна було купити аж 4 кг. Далі ціна поступово зростала, а отже й худнули наші родинні стратегічні запаси. Дійшло до того, що зараз на цю суму подекуди й кілограма не вторгувати. Що з розцінками буде далі? Чи вистачить хоча б на традиційний бутерброд.
Розвідали ціни у Вінниці, Харкові, Києві, Львові. І скажемо, де найдешевше. Але спершу розберемося, чому сало по ціні наздоганяє делікатеси.
Галузевий експерт Андрій Панкратов причину бачить для України неприємну – мало свиней. «Поголів’я свиней зараз є найнижчим за всю історію незалежної України».
Починаючи з вересня минулого року свинок косила африканська чума. Дійшло до того, що імпортуємо свинину з Німеччини та Польщі. І не просто свинину – імпортуємо сало.
Андрій Панкратов, міжнародний аналітик сільськогосподарських ринків: «Імпорт сала в останні роки завжди був. І він навіть був більшим, ніж імпорт свинини. В цьому році за 8 місяців імпорт сала склав 38 тисяч тон. Це майже рекорд».
Однак ціни ростуть не тільки із-за імпорту. Бо привозимо ми із-за кордону в українському розумінні зовсім не сало. То швидше промислові відходи, які коштують насправді дуже дешево. Такий сальний продукт, як правило йде на виробництво ковбас. Що тоді ми їмо? І чому так дорого.
Аби з’ясувати звідки береться сало на міських ринках, вирушили за сотні кілометрів від столиці – на Чернігівщину. До справжнього профі – Сергія Журабеди. Зустрічає нас дуже ефектно – на коні.
Дорогою до власного господарства розповідає, почому на селі нині торгують свининою.
Сергій Журибеда, власник свиней: «Машини їздять постійно. Але живою вагою здають люди постаріші, а самому продать вигідніше».
Та охочих продавати не так вже й багато. З 10 хат худобу для себе тримають в кожній 3. На продаж лише в одній. Оцініть меню свинки і самі зрозумієте, скільки це коштує.
Сергій Журибеда, власник свиней: «Великий гарбуз їм на 2 рази. Рубаємо його на кусочки, потім тремо. А саме корисне дня свиней це кропива. Щоб сало було, треба менше бур’яну, а більше хліба, тобто зерна».
Але на продаж так годувати ніхто не буде. Процес здешевлюють неприродними харчами. Закупляють комбікорм, каже пан Журибеда.
Сергій Журибеда, власник свиней: «Від комбікорма і якість буває різна. Якось купив я шматок сала, поклав на сковорідку, а воно горить. Так прийшлось олії доливати, щоб пожарити».
Тож як відрізнити добрий шмат сала від такого, що салом тільки називається. Для початку познайомтесь з так званим генеральським ґатунком. Сало повинно бути товстеньким, з прослойкою м’яса. Якщо кабан осмалений, то сало готове до споживання. Також уважно дивіться на шкірку. Якщо шкірка тріснута, то це добре сало. Та знайти таке добре, стає все важче. Причина в тому, що не тільки промислові гіганти, але й селяни почали віддавати перевагу м’ясним породам кабанчиків і це одразу позначилося на прилавках. Сала менше – ціна вища.
Ми попросили своїх колег з різних регіоні заглянути на базари, бо ціни по країні різко стрибають. Так, в Харкові кілограм сала коштує 85-120 грн/кг, Вінниця – 130 грн/кг, у Львові солоне сало коштує 220 грн/кг. Кажуть, таке дороге, бо у Львів його привозять із Вінниці. У Києві бутерброд з генеральським салом коштує 25 грн. Але не таке ексклюзивне в столиці можна вторгувати і за 120-140 грн/кг. У Чернігові на «Хітринку» солоне сало коштує 50-80 грн/кг, свіже – 50-100 грн/кг.
Сюжет телеканалу «1+1», «ТСН»
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
У Чернігові судять колишню очільницю «Чернігівгазу»
2025-08-16 14:47:19
Деякі громади Чернігівщини ввели заборону й обмеження мотошуму
2025-08-16 14:31:16
«Потрібна тканина для одягу військовим!»
2025-08-16 14:18:23
Ціна за оренду квартири в Чернігові стартує від п’яти тисяч гривень. Я...
2025-08-16 13:27:00
Син відомої чернігівки Оксани Тунік-Фріз потрапив у скандал, через кер...
2025-08-16 13:03:13
Валерій Кобилянський: «Дрона я не встиг ані побачити, ані почути, вийш...
2025-08-16 11:59:37
Як Прилуччина об’єднала фермерів з усієї країни
2025-08-16 11:13:09
Знову вільно дихає та говорить: військового Віталія Шумея виписали з л...
2025-08-15 18:29:05
Мешканець Дроздівки побудував власну вежу і бомбосховище
2025-08-15 17:50:30
Жителі Коропа масово відмовляються безкоштовно щепити своїх тварин від...
2025-08-15 16:48:47
А знаете почему поголовье свиней уменьшилось с приходом этой нелегальной преступной власти? Да потому что увеличилось поголовье двуногих свиней во главе с главным хряком Украины. Делайте выводы сами, а то скоро на сало будем только смотреть на витринах.