Шишки сушать барабаном. А насіння — феном
2019-03-06 09:59:32


Що взимку взяти з лісу? А хоча б шишки, там їх повно. Хоча лісники кажуть, на шишки неврожай.

«Як ведмідь: раз, раз — і там»
Як збирають шишки, запитала 49-річного Сергія Семирягу з Вербівки Ріпкинського району. Чоловік працює в Добрянському лісництві на сезонних роботах.
— Лазять на сосни і рвуть руками, — розказує Сергій.
— Це спеціальні дільниці з сортовими соснами? — уточнюю.
— Ні. Ось я захочу заробити — піду в ліс, мішка два наберу, здам.
— Драбину з собою несете?
— Ні. Як ведмідь, отак раз-раз — і там. Я збирав давно, ще тоді в лісництві не працював. Лісництва приймали, а почому зараз, не скажу. Спробуй ще їх мішок нарвати. Насіння дороге, а шишки не дуже.
— Шишки й зараз збираємо. Зазвичай на потреби лісгоспу потрібно 7-10 тонн. Вже є чотири, — каже головний лісничий Добрянського лісгоспу 34-річний Денис Землянко. — Збирає вручну наша лісова охорона, це один з видів діяльності. На спеціальних плантаціях. Працівники лісництв на дерева не лазять. Сосни там невисокі, шишки обривають з гілок. Приймаємо і в населення, по 4 гривні за кіло в цьому році.
Із старого магазину — нова шишкосушарня
Добрянський лісгосп цього року сушить шишки в новому «Комплексі з переробки та зберігання лісового насіння». Відкрили сучасну шишкосушарню восени на території лісництва в Нових Яриловичах. Того ж Ріпкинського району.
У просторому цеху пахне хвоєю і смолою. Вздовж стін виставлені металеві агрегати різного калібру. Деякі чудернацького виду.
— Усе обладнання нове, сучасне, українського виробника, Київ, — хвалиться головний лісничий.
— А тут у нас склад, — проводить в приміщення, схоже на підсобку магазину, помічник лісничого 25-річний Дмитро Савченко. — Складаємо сиру шишку, — показує великий ящик з металевої сітки, наполовину заповнений. Ще кілька порожніх. — А там холодильник, де буде зберігатися насіння у спеціальній тарі. Поки небагато, складаємо в скляні бутлі під кришку і відвозимо на старий склад.
— До 2000 року це був продуктовий магазин управління лісового господарства, — розказує Денис Землянко. — Самі зробили капітальний ремонт, купили сучасне обладнання. І взимку комплекс прийняв перший урожай шишок.

Дмитро Савченко: «Посипалось насіння!»
Комплекс обійшовся лісництву близько мільйона гривень.
— До того користувалися шишкосушарнею «калінінського» типу. Вона давно морально застаріла. Великі енергозатрати, об’ємне одноразове завантаження. Типова радянська сушарка, будувалася з розрахунком на всю область. Такої потреби зараз нема, бо в кожному лісгоспі своя сушарня. Стару «законсервували», стоїть на випадок форс-мажору.
Найдорожча — сушильна шафа, коштує 300 тисяч гривень.
— Перша сезонна сушка по-новому. Шишка зріла вже восени, але розкривається нормально взимку. Насіння з хвойних порід збираємо в осінньо-зимовий період, — пояснює лісничий Ново-Яриловицького лісництва Михайло Мамоненко.
— Привезена з лісу шишка відчищається від сміття в барабані. Закладається в ящики, спочатку на стелажі, потім — в сушильну шафу, — показує процес майстер лісу 34-річна Агнеса Слобідська. Вона — і робітник, і керівник в шишкокомпле.ксі.
Шафа розрахована на 160 кілограмів, але щоб за добу нормально просушилося, завантажують десь 100.
Остання стадія — вакуумний очисник. Насіння засипається в отаку колбу. її об’єм 10 літрів, а насіння — кілограми три. Під тиском в нього нагнітається вода. У пошкоджене набирається більше, воно стає важким і осідає донизу. Непошкоджене залишається зверху. Згодом висипається в сито (за допомогою клавіші, як кошачий корм з дозатора в супермаркеті. — Авт.).
Просушується ось таким феном. І це вже повне, якісне насіння.
Потім закатуємо в банки, бутлі, 10-літрові, 20-літрові. І в холодильник. Кладемо туди ще й лакмусовий папірець. Якщо надмірна вологість, значить, насіння вже починає пошкоджуватись. Треба розкривати й просушувати. Волога — головний ворог.
У холодильнику 5 років насіння не псується.
— А випотрошену шишку куди?
— Утилізуємо. Спалюємо в котлі опалення в лісництві як додаткове паливо.
— Чого не продаєте?
— І хто за ними поїде? Не таке це якісне паливо, щоб його продавати. Коефіцієнт горіння високий, але дуже швидко прогорає. Ні хату нагріти, ні їжу приготувати.
— У цьому році урожай шишки дуже низький, — каже Денис Землянко. — До півтонни в день збирають по всіх лісгоспах.
Сосни, звичайно, більше. Але є й ялинові посадки. Саджаємо для Нового року. Є до 2 гектарів, де вводимо ялину як супутню породу, Останні роки через кліматичні зміни ялина погано себе у нас почуває, сохне.
Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №9 (1711), 28 лютого 2019 року

«Як ведмідь: раз, раз — і там»
Як збирають шишки, запитала 49-річного Сергія Семирягу з Вербівки Ріпкинського району. Чоловік працює в Добрянському лісництві на сезонних роботах.
— Лазять на сосни і рвуть руками, — розказує Сергій.
— Це спеціальні дільниці з сортовими соснами? — уточнюю.
— Ні. Ось я захочу заробити — піду в ліс, мішка два наберу, здам.
— Драбину з собою несете?
— Ні. Як ведмідь, отак раз-раз — і там. Я збирав давно, ще тоді в лісництві не працював. Лісництва приймали, а почому зараз, не скажу. Спробуй ще їх мішок нарвати. Насіння дороге, а шишки не дуже.
— Шишки й зараз збираємо. Зазвичай на потреби лісгоспу потрібно 7-10 тонн. Вже є чотири, — каже головний лісничий Добрянського лісгоспу 34-річний Денис Землянко. — Збирає вручну наша лісова охорона, це один з видів діяльності. На спеціальних плантаціях. Працівники лісництв на дерева не лазять. Сосни там невисокі, шишки обривають з гілок. Приймаємо і в населення, по 4 гривні за кіло в цьому році.
Із старого магазину — нова шишкосушарня
Добрянський лісгосп цього року сушить шишки в новому «Комплексі з переробки та зберігання лісового насіння». Відкрили сучасну шишкосушарню восени на території лісництва в Нових Яриловичах. Того ж Ріпкинського району.
У просторому цеху пахне хвоєю і смолою. Вздовж стін виставлені металеві агрегати різного калібру. Деякі чудернацького виду.
— Усе обладнання нове, сучасне, українського виробника, Київ, — хвалиться головний лісничий.
— А тут у нас склад, — проводить в приміщення, схоже на підсобку магазину, помічник лісничого 25-річний Дмитро Савченко. — Складаємо сиру шишку, — показує великий ящик з металевої сітки, наполовину заповнений. Ще кілька порожніх. — А там холодильник, де буде зберігатися насіння у спеціальній тарі. Поки небагато, складаємо в скляні бутлі під кришку і відвозимо на старий склад.
— До 2000 року це був продуктовий магазин управління лісового господарства, — розказує Денис Землянко. — Самі зробили капітальний ремонт, купили сучасне обладнання. І взимку комплекс прийняв перший урожай шишок.

Дмитро Савченко: «Посипалось насіння!»
Комплекс обійшовся лісництву близько мільйона гривень.
— До того користувалися шишкосушарнею «калінінського» типу. Вона давно морально застаріла. Великі енергозатрати, об’ємне одноразове завантаження. Типова радянська сушарка, будувалася з розрахунком на всю область. Такої потреби зараз нема, бо в кожному лісгоспі своя сушарня. Стару «законсервували», стоїть на випадок форс-мажору.
Найдорожча — сушильна шафа, коштує 300 тисяч гривень.
— Перша сезонна сушка по-новому. Шишка зріла вже восени, але розкривається нормально взимку. Насіння з хвойних порід збираємо в осінньо-зимовий період, — пояснює лісничий Ново-Яриловицького лісництва Михайло Мамоненко.
— Привезена з лісу шишка відчищається від сміття в барабані. Закладається в ящики, спочатку на стелажі, потім — в сушильну шафу, — показує процес майстер лісу 34-річна Агнеса Слобідська. Вона — і робітник, і керівник в шишкокомпле.ксі.
Шафа розрахована на 160 кілограмів, але щоб за добу нормально просушилося, завантажують десь 100.
Остання стадія — вакуумний очисник. Насіння засипається в отаку колбу. її об’єм 10 літрів, а насіння — кілограми три. Під тиском в нього нагнітається вода. У пошкоджене набирається більше, воно стає важким і осідає донизу. Непошкоджене залишається зверху. Згодом висипається в сито (за допомогою клавіші, як кошачий корм з дозатора в супермаркеті. — Авт.).
Просушується ось таким феном. І це вже повне, якісне насіння.
Потім закатуємо в банки, бутлі, 10-літрові, 20-літрові. І в холодильник. Кладемо туди ще й лакмусовий папірець. Якщо надмірна вологість, значить, насіння вже починає пошкоджуватись. Треба розкривати й просушувати. Волога — головний ворог.
У холодильнику 5 років насіння не псується.
— А випотрошену шишку куди?
— Утилізуємо. Спалюємо в котлі опалення в лісництві як додаткове паливо.
— Чого не продаєте?
— І хто за ними поїде? Не таке це якісне паливо, щоб його продавати. Коефіцієнт горіння високий, але дуже швидко прогорає. Ні хату нагріти, ні їжу приготувати.
— У цьому році урожай шишки дуже низький, — каже Денис Землянко. — До півтонни в день збирають по всіх лісгоспах.
Сосни, звичайно, більше. Але є й ялинові посадки. Саджаємо для Нового року. Є до 2 гектарів, де вводимо ялину як супутню породу, Останні роки через кліматичні зміни ялина погано себе у нас почуває, сохне.
Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №9 (1711), 28 лютого 2019 року
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
У Сновській громаді відкрили центр інноваційних технологій для лісозаг...
2025-04-29 17:19:01
Рукавиці від Усика та автівка для ЗСУ: як минув благодійний ярмарок у ...
2025-04-29 16:56:48
Свято-Михайлівській церкві у Сосниці виповнилось 20 років
2025-04-29 16:18:24
У Чернігові поліція спільно з СБУ затримали зловмисника, який намагавс...
2025-04-29 15:51:11
Тетяна Іващенко на сцені 30 років, 2 з них співала з нинішнім очільник...
2025-04-29 15:28:56
На Чернігівщині ворожий дрон атакував жінку під час роботи на городі
2025-04-29 14:53:07
83-річний Володимир Кучерявенко розповів, як рятувальники з Городні зм...
2025-04-29 14:32:30
Артем Шведченко з Чернігівщини повернувся з полону
2025-04-28 15:51:14
У Чернігові помер Ярослав Муренко, який пролежав у комі 8 років
2025-04-28 15:40:17
У Чернігові кондуктор тролейбуса №9 насміхався з військовослужбовиці н...
2025-04-28 15:29:10