Гарбуз – 120 гривень. Беруть на Хеловін
2019-10-28 15:47:38


На свято
— Морква, капуста, буряк — все по 15, — показує відбірні овочі на прилавку Алла Щербатова. Торгує у неділю, 20 жовтня, на чернігівському Центральному ринку. — Лише гарбуз — 10 за кілограм, — гладить жовтогарячого здорованя. — Увесь — 120 гривень. Насіння купувала у магазині. Двічі просапувала, і такі виросли. Беруть у кафе на Хеловін.
Хеловін — західне свято нечистої сили. З гарбузів вибирають насіння. Вставляють у середину свічку. Свято у нас добре прижилося. Бо нечистої сили — повно. Чи не кожна друга жінка — відьма :). І гарбузів — хоч греблю гати. І на полі, й на базарі.
Цибуля ріпчаста на Центральному ринку — 10 гривень за кілограм, картопля — 13-15-18. Перець болгарський — 25-30. Помідори і огірки тепличні — по 20 і 25 відповідно.
Зелень: по п’ятірці пучок кропу або петрушки, по десятці — руколи або цибулі. По 10 «маєчка» садового щавлю.

Алла Щербатова на базарі
На десерт
Яблука — 15-17-18 за кілограм. По десятці — екологічні, тобто необроблені, з цяточками чорної парші (така хвороба).
Сливи — 25. Груші — 25-40. Виноград — 40-45. Є і по 28-35, старі сорти — «суручанський», «Молдова».
Їжа з крилами: «По пузу — і на пательню»
Кури — 65 гривень за одну. На суп. Курчата бройлерні — 60 гривень за кіло. Добре запікати або готувати табака («По пузу — і на пательню», — просто пояснили рецепт курчат табака на базарі). Кури вагою приблизно кілограм - кіло з хвостиком.
А от добра качка буде кілограми два. Кіло — 90 гривень. Не дуже жирна, але жовтенька. Яка ж вона смачна, запечена у рукаві з яблуками та часником або стушкована з яблуками у пиві.
Дієтичний індик, філе, 155 гривень. Був тиждень тому 150 за кіло.
150 за кіло — нутрія. Не птиця, але на базарі найчастіше її можна знайти саме серед птахів.
Сало було навіть по 130!
Найтовстіше сало, з долоню доброго мужика, у неділю було по 120-130. Сало з менш угодованих свиней — по 100. Боковинка — по 100. Зі стегна — 55-60. Підчеревок — 120-185.
Ошийок — 120. Балик без сала — 110-120. Стегно без сала 110-120, на салі 100-110. Ребро — 90-100-110. Лопатка — 85-90. Щоки — 60. Гомілка передня — 48-50. Задня 30-45. Печінка — 40. Решта ліверу — 25-30. Ніжки з ратицями —10-15 штука.
Телятина: від 80 до 120
Нижня частина лопатки — 80. Стегно —120. Грудинка — 75. Рябчик (вирізка з гомілки) — 80. Язик — 130.
Яйця подорожчали на п'ятірку, домашній сир — також
Два тижні тому у молочному павільйоні чернігівського Центрального ринку сир домашній був переважно 55 гривень за кіло. У неділю називали ціну і 55, і 60. Чоловік п’ять віддавало за 50.
Молоко теж подорожчало, бо його поменшало. Недарма є приказка: пішла корова по стерну, хазяйці нас*ру. Півторалітрова пляшка молока коштувала 25. Трилітрові банки пропонували за 50, зрідка за 45. Два тижні тому
переважною ціною були саме 45 гривень.
Ціна сметани не змінилася — 30 за півлітра. Сироватка — літр за п’ятірку.
Різко підскочили в ціні яйця курячі домашні. Десяток по 45. Без торгу. Два тижні тому були по 40.
Грузді і білі по сто, маслюки — по півста
Грузді (хрящі) солені — 100 гривень за кілограм. Білі гриби сухі — 100 гривень за 100 грамів. І лише маслюки — ніжні, свіжі та ще й чищені — 50 гривень за кілограм.
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №43 (1745), 24 жовтня 2019 року
— Морква, капуста, буряк — все по 15, — показує відбірні овочі на прилавку Алла Щербатова. Торгує у неділю, 20 жовтня, на чернігівському Центральному ринку. — Лише гарбуз — 10 за кілограм, — гладить жовтогарячого здорованя. — Увесь — 120 гривень. Насіння купувала у магазині. Двічі просапувала, і такі виросли. Беруть у кафе на Хеловін.
Хеловін — західне свято нечистої сили. З гарбузів вибирають насіння. Вставляють у середину свічку. Свято у нас добре прижилося. Бо нечистої сили — повно. Чи не кожна друга жінка — відьма :). І гарбузів — хоч греблю гати. І на полі, й на базарі.
Цибуля ріпчаста на Центральному ринку — 10 гривень за кілограм, картопля — 13-15-18. Перець болгарський — 25-30. Помідори і огірки тепличні — по 20 і 25 відповідно.
Зелень: по п’ятірці пучок кропу або петрушки, по десятці — руколи або цибулі. По 10 «маєчка» садового щавлю.

Алла Щербатова на базарі
На десерт
Яблука — 15-17-18 за кілограм. По десятці — екологічні, тобто необроблені, з цяточками чорної парші (така хвороба).
Сливи — 25. Груші — 25-40. Виноград — 40-45. Є і по 28-35, старі сорти — «суручанський», «Молдова».
Їжа з крилами: «По пузу — і на пательню»
Кури — 65 гривень за одну. На суп. Курчата бройлерні — 60 гривень за кіло. Добре запікати або готувати табака («По пузу — і на пательню», — просто пояснили рецепт курчат табака на базарі). Кури вагою приблизно кілограм - кіло з хвостиком.
А от добра качка буде кілограми два. Кіло — 90 гривень. Не дуже жирна, але жовтенька. Яка ж вона смачна, запечена у рукаві з яблуками та часником або стушкована з яблуками у пиві.
Дієтичний індик, філе, 155 гривень. Був тиждень тому 150 за кіло.
150 за кіло — нутрія. Не птиця, але на базарі найчастіше її можна знайти саме серед птахів.
Сало було навіть по 130!
Найтовстіше сало, з долоню доброго мужика, у неділю було по 120-130. Сало з менш угодованих свиней — по 100. Боковинка — по 100. Зі стегна — 55-60. Підчеревок — 120-185.
Ошийок — 120. Балик без сала — 110-120. Стегно без сала 110-120, на салі 100-110. Ребро — 90-100-110. Лопатка — 85-90. Щоки — 60. Гомілка передня — 48-50. Задня 30-45. Печінка — 40. Решта ліверу — 25-30. Ніжки з ратицями —10-15 штука.
Телятина: від 80 до 120
Нижня частина лопатки — 80. Стегно —120. Грудинка — 75. Рябчик (вирізка з гомілки) — 80. Язик — 130.
Яйця подорожчали на п'ятірку, домашній сир — також
Два тижні тому у молочному павільйоні чернігівського Центрального ринку сир домашній був переважно 55 гривень за кіло. У неділю називали ціну і 55, і 60. Чоловік п’ять віддавало за 50.
Молоко теж подорожчало, бо його поменшало. Недарма є приказка: пішла корова по стерну, хазяйці нас*ру. Півторалітрова пляшка молока коштувала 25. Трилітрові банки пропонували за 50, зрідка за 45. Два тижні тому
переважною ціною були саме 45 гривень.
Ціна сметани не змінилася — 30 за півлітра. Сироватка — літр за п’ятірку.
Різко підскочили в ціні яйця курячі домашні. Десяток по 45. Без торгу. Два тижні тому були по 40.
Грузді і білі по сто, маслюки — по півста
Грузді (хрящі) солені — 100 гривень за кілограм. Білі гриби сухі — 100 гривень за 100 грамів. І лише маслюки — ніжні, свіжі та ще й чищені — 50 гривень за кілограм.
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №43 (1745), 24 жовтня 2019 року
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
16-річний Владислав Кир'як з Прилук бореться зі страшною хворобою
2025-06-20 15:16:03
Тамара Тютченко мішками заготовляє трав’яні чаї для захисників
2025-06-20 14:21:16
У Ніжині неповнолітня побила іншу, зняла це на відео та виклала у соцм...
2025-06-20 13:35:03
Данила Жуковецького лікарі оперували 5,5 годин. 101 троянду сестрі Вал...
2025-06-20 13:03:07
Дитсадок №53 потребує відновлення після атаки: допомагають міжнародні ...
2025-06-20 12:55:48
Під час проходження навчання помер військовий з Чернігівщини
2025-06-20 12:40:37
«Як ти мені надоїла»: голова громади виживає зі службового житла вчите...
2025-06-20 12:10:02
Сільський футбольний клуб з Чернігівщини пробився в УПЛ
2025-06-20 11:45:51
У деяких жителів Чернігівщини з’явилися несподівані гості на городах
2025-06-20 11:33:39
Під час обміну 19 червня з полону РФ повернувся військовий із Сосницьк...
2025-06-20 11:16:23
"Морква, капуста, буряк - все по 15" сегодня в Союзе взял все по 5 за кило, "Підчеревок - 185!" Ну да, а потом почему такие бедные!
Гарбуз 120 гривень, купиье у меня десяток по 50 отдам