Підприємці з Мени отримають майже по мільйону грантових коштів на розвиток
2023-09-18 16:14:06


Новину про нещодавнє підписання угоди між менськими підприємцями Валентином Боженовим і Василем Кондаковим та представником американської пілотної програми PEARL щодо надання гранта в сумі майже 25 тисяч доларів (кожному!) у Мені обговорювали дуже активно. По-перше, через значну суму. По-друге, через те, що умови надання гранта — створити мінімум по два робочих місця і придбати обладнання для підприємства — багатьом здалися надто лояльними.
- Така можливість була в кожного підприємця, - каже голова громади Геннадій Примаков. - Інформацію про нові можливості для бізнесу ми регулярно розміщуємо на сайті міської ради. Різноманітні фонди зараз пропонують велику кількість грантів. А в написанні та супроводі проєктів підприємцям готові допомогти наші фахівці.
Боженов і Кондаков цією можливістю скористалися. Їхній виробничий тандем триває з 2019 року - коли разом відкрили в Мені приватну пекарню. До цього обидва близько пів року провели в монастирях на Закарпатті, переймаючи досвід випікання хліба (без розпушувачів - тільки на натуральній заквасці) у ченців. Привезли більш ніж 30 рецептів. Це був їхній перший досвід - спеціальної освіти жоден не мав. Скажімо, власник пекарні Валентин Боженов, - фельдшер, який деякий час займався натяжними стелями.

На фото - Валентин Боженов
Але обом було не позичати наполегливості і цілеспрямованості - тож справа пішла. Повідомлення про нові вироби в асортименті з'являлися одне за одним. До повномасштабного вторгнення приватна пекарня випікала понад 40 видів хліба (серед них був і з "місцевою" назвою — «Менський житній»). Це не рахуючи круасанів, піци, пончиків та іншої смакоти. Перед Великоднем переключалися на випікання пасок. їх освячували прямо в пекарні. Наприкінці 2021 року запустили в експлуатацію нову ротаційну піч — вона забезпечує рівномірне нагрівання (при випіканні) з усіх боків А напередодні Новоріччя випустили пробну партію граноли — корисних сніданків із вівсяних круп, горіхів, фруктів І меду. У січні 2022-го запропонували споживачам новий вид хліба — «Карельський» (із додаванням родзинок, патоки, коріандру). Кіоски для продажу виробів пекарні (їх одразу впізнавали за написом «ХлібОК»), крім Мени, з'явилися в Корюківці, Сосниці, Березні, Сновську.
Багато інших напрацювань і планів зупинило повномасштабне вторгнення росіян. Одразу після нього пекарня перейшла на 12-годинну зміну — працювали безперервно близько двох місяців. “Це невелике підприємство стало одним із вагомих виробників хліба, що забезпечував своєю продукцією не тільки Менську громаду, а й сусідні — відгукувався про «ХлібОК» начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.
— Тоді ми випікали тільки один вид хліба - білий. Але його виробництво зросло втричі, — каже Валентин Боженов.
Частину продукції — близько 1800 буханців щодня — роздавали безкоштовно. Допомагали (роблять це й зараз) ЗСУ.
Запитую у Валентина Володимировича, чи вдалося на сьогодні відновити асортимент, який був до великої війни.
— Зараз випікаємо 17 видів хліба, але в більш значних обсягах. Збільшити виробництво всіх чотирьох десятків видів не дозволяють виробничі потужності.
— Тому й узяли участь у програмі PEARL?
— Вирішили спробувати. Усе продумали, розробили проекти. І обидва отримали гранти.
— Як плануєте розпорядитися своїм?
- Думаю придбати ще одну піч. Вона коштує близько мільйона.
- А робочі місця?
- Уже є попередня домовленість із двома хлібопеками, які будуть обслуговувати цю піч.
- Борошно купуєте в місцевих аграріїв?
- У Вихвостові (на Городнянщині. - Авт.). Там - у СТОВ «Віра» — воно з дуже високими показниками якості.

— Недавно Ваша пекарня оновила логотип (на ньому з’явився колосок, а буква «О» стилізована під батон. — Авт.). З чим це пов’язано?
— Попри воєнний стан, підприємство розвивається, оновлюється, стає більш сучасним. Хочемо, щоб нашу торговельну марку впізнавали з першого погляду не лише в Менській, айв інших громадах і містах, куди плануємо постачати продукцію. Тому й проводимо ребрендинг (активну маркетингову стратегію, яка, з-поміж іншого, передбачає зміну логотипа і спрямована на збільшення продажів, каналів збуту тощо. —Авт.).
Джерело: газета “Гарт” від 14.09.2023, Марія Ісаченко
коментарі (0)
- Така можливість була в кожного підприємця, - каже голова громади Геннадій Примаков. - Інформацію про нові можливості для бізнесу ми регулярно розміщуємо на сайті міської ради. Різноманітні фонди зараз пропонують велику кількість грантів. А в написанні та супроводі проєктів підприємцям готові допомогти наші фахівці.
Боженов і Кондаков цією можливістю скористалися. Їхній виробничий тандем триває з 2019 року - коли разом відкрили в Мені приватну пекарню. До цього обидва близько пів року провели в монастирях на Закарпатті, переймаючи досвід випікання хліба (без розпушувачів - тільки на натуральній заквасці) у ченців. Привезли більш ніж 30 рецептів. Це був їхній перший досвід - спеціальної освіти жоден не мав. Скажімо, власник пекарні Валентин Боженов, - фельдшер, який деякий час займався натяжними стелями.

На фото - Валентин Боженов
Але обом було не позичати наполегливості і цілеспрямованості - тож справа пішла. Повідомлення про нові вироби в асортименті з'являлися одне за одним. До повномасштабного вторгнення приватна пекарня випікала понад 40 видів хліба (серед них був і з "місцевою" назвою — «Менський житній»). Це не рахуючи круасанів, піци, пончиків та іншої смакоти. Перед Великоднем переключалися на випікання пасок. їх освячували прямо в пекарні. Наприкінці 2021 року запустили в експлуатацію нову ротаційну піч — вона забезпечує рівномірне нагрівання (при випіканні) з усіх боків А напередодні Новоріччя випустили пробну партію граноли — корисних сніданків із вівсяних круп, горіхів, фруктів І меду. У січні 2022-го запропонували споживачам новий вид хліба — «Карельський» (із додаванням родзинок, патоки, коріандру). Кіоски для продажу виробів пекарні (їх одразу впізнавали за написом «ХлібОК»), крім Мени, з'явилися в Корюківці, Сосниці, Березні, Сновську.
Багато інших напрацювань і планів зупинило повномасштабне вторгнення росіян. Одразу після нього пекарня перейшла на 12-годинну зміну — працювали безперервно близько двох місяців. “Це невелике підприємство стало одним із вагомих виробників хліба, що забезпечував своєю продукцією не тільки Менську громаду, а й сусідні — відгукувався про «ХлібОК» начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.
— Тоді ми випікали тільки один вид хліба - білий. Але його виробництво зросло втричі, — каже Валентин Боженов.
Частину продукції — близько 1800 буханців щодня — роздавали безкоштовно. Допомагали (роблять це й зараз) ЗСУ.
Запитую у Валентина Володимировича, чи вдалося на сьогодні відновити асортимент, який був до великої війни.
— Зараз випікаємо 17 видів хліба, але в більш значних обсягах. Збільшити виробництво всіх чотирьох десятків видів не дозволяють виробничі потужності.

— Тому й узяли участь у програмі PEARL?
— Вирішили спробувати. Усе продумали, розробили проекти. І обидва отримали гранти.
— Як плануєте розпорядитися своїм?
- Думаю придбати ще одну піч. Вона коштує близько мільйона.
- А робочі місця?
- Уже є попередня домовленість із двома хлібопеками, які будуть обслуговувати цю піч.
- Борошно купуєте в місцевих аграріїв?
- У Вихвостові (на Городнянщині. - Авт.). Там - у СТОВ «Віра» — воно з дуже високими показниками якості.

— Недавно Ваша пекарня оновила логотип (на ньому з’явився колосок, а буква «О» стилізована під батон. — Авт.). З чим це пов’язано?
— Попри воєнний стан, підприємство розвивається, оновлюється, стає більш сучасним. Хочемо, щоб нашу торговельну марку впізнавали з першого погляду не лише в Менській, айв інших громадах і містах, куди плануємо постачати продукцію. Тому й проводимо ребрендинг (активну маркетингову стратегію, яка, з-поміж іншого, передбачає зміну логотипа і спрямована на збільшення продажів, каналів збуту тощо. —Авт.).
Джерело: газета “Гарт” від 14.09.2023, Марія Ісаченко
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Встановлення сонячних панелей у Ніжинській лікарні вже зекономило міст...
2025-10-20 13:37:55
Творча родина Старостенків з Ніжина: коли талант об'єднує серця
2025-10-20 13:17:25
У центральному парку Куликівки створили локацію осінньої краси
2025-10-20 13:02:55
Більшість мам Чернігівщини обирають грошову компенсацію замість пакунк...
2025-10-20 12:48:07
Проєкт «Build Back Bio»: на Чернігівщині будуватимуть еко-оселі для по...
2025-10-20 12:31:32
Фінансист з Чернігова в армії служить стрільцем-зенітником і має позив...
2025-10-20 12:17:31
Російських військових Даніла Кобліка та Олександра Коркіна судять за к...
2025-10-20 11:54:53
Двоє братів з Корюківки отруїлися невідомою речовиною і померли
2025-10-20 11:41:33
У Прилуках, завдяки благодійному ярмарку у дитсадку зібрали 19 тисяч г...
2025-10-20 11:27:23
Діджейка з Чернігова створює ексклюзивний одяг з речей із секонд-хенду
2025-10-20 10:43:57