Богдан Демирський займається лохиною вже шість років
2025-04-24 11:22:06



Робота на плантації завжди в радість
Ця ягода ще кілька років тому була маловідома для більшості українців, і далеко не кожен міг відрізнити її від чорниці – тепер вона вже заполоняє вітчизняні ринки і припала до смаку цінителям солоденького. 55-річний Богдан Демирський з села Підлісне Кіптівської громади професійно займається лохиною шість років, до цього в господарстві ягідника була переважно малина. Лохиною ж зацікавився через високу рентабельність. Нині чоловік продає не лише ягоду, а й саджанці трьох найкращих, на його думку, сортів.
«Український феномен» може дати 180 кілограмів з однієї сотки
Богдан Демирський займається лохиною вже шість років, а ягідництвом – майже десять. В Підлісне, що на Козелеччині, колишній столичний будівельник переїхав із дружиною п'ятнадцять років тому, про що жодного разу не пошкодував. Жалкує хіба про те, що раніше не поміняв бетонні джунглі на спокійне, хоч і не позбавлене приємних турбот, життя в селі. На хліб вирішив заробляти ягодою. Спочатку це була малина.
«У 2016 році ми посадили першу малину, більше 20 сортів, – пригадує Богдан Миколайович. – У нас було багато ремонтантних сортів, але вони нормально не прижились, тому ми зупинились на «Українському феномені» – це літній вітчизняний сорт малини, який мені дуже подобається, – каже чоловік. – Цю ягоду я продаю оптом по 100 гривень за кілограм. «Український феномен» здатний давати до 18 тонн ягоди з одного гектара (180 кілограмів з однієї сотки), тобто це дуже прибутковий і перспективний сорт».
Малину ягідник обов’язково підв’язує до шпалер, а коріння мульчує соломою. Вона не дає розвиватись бур’янам і зберігає вологу. А для того, щоб під малиною із перетравлених решток утворювався гумус, землероб завів спеціальний грибок – триходерму.
– Як виникла ідея зайнятись лохиною? – цікавлюсь у ягідника.
– Повівся на рекламу «мільйон з гектара», – сміється у відповідь. – Нещодавно заїжджав Кучма (Володимир Кучма, – голова Кіптівської громади, – Авт.), питає: «Ти ще не мільйонер?». Який там мільйонер – роботи стільки, що і вгору ніколи глянути! Ягоди – це не для лінивих, тут треба з ранку до ночі працювати.
«Дюк» ранній, а «Еліот» росте до самих морозів
Першу лохину чоловік посадив шість років тому як експеримент. Потім посадив однорічки, і вже шість років як на городі в Богдана Демирського росте більше 300 кущів цієї чудової ягоди.
Лохина – досить морозостійка рослина, вона здебільшого вирощується в Канаді та Північній частині США, тому погодні умови українських зим не є для неї екстремальними. Що стосується сухих і спекотних літніх місяців, то питання можна вирішити збільшенням об’ємів поливу. До речі, щодо іригативних заходів, то в господарстві Демирських застосовують крапельне зрошення, адже ця культура досить вимоглива до кількості вологи. Поливають кущі здебільшого зранку, щоб зберегти максимальну продуктивність вологозабезпечення. Вода потрапляє безпосередньо на ґрунт або стебло, але бажано, щоб не була на листі, бо з’являється висока ймовірність розвитку хвороб, особливо сірої гнилі.

Свій вибір пан Богдан зупинив на сорті «Дюк», це – основний сорт. Є ще такі сорти лохини як «Блю Кроп» та «Еліот».
«“Блю Кроп” у нас насаджало багато крупних ягідних ферм, тому пропозиція на ринку є великою, і ціна часто не перевищує 80 гривень за кілограм. А от «Дюк» за рахунок того, що це ранній сорт, має непогану ринкову ціну, – пояснює свій вибір ягідник. – За смаковими якостями «Дюк» – найсолодший і найбільш крупний. «Блю Кроп» він більш урожайний, але має своєрідну кислинку. А «Еліот» – пізній, він росте до самих морозів».
Лохина любить воду і кислий ґрунт
Кущі лохини ростуть 25 років і більше, але їх потрібно періодично оновлювати – старі гілки час від часу прибирати, а нові залишати.
За словами Богдана Демирського, маленькі молоді гілки можна обрізати та висаджувати в горщик і таким чином доростити їх на саджанець.
Усі, хто займається ягідництвом, а особливо лохиною, знають, що вона любить кислі ґрунти з рівнем pH 3,5-5,0. Площі, де розташовується культура, є достатньо кислими, але додатково перед посадкою на дно кожної лунки ще закладали кору сосни, тирсу і торф. Періодично, коли верхній шар просідає, під рослини знову досипають хвою.
«Ця ягода схожа на чорницю, тому для неї потрібно максимально створити умови, схожі на лісові», – зауважує агроном. – Кущі висаджувати бажано з півночі на південь. Свої гілки лохина кидає на південь, тому саджають рослину на сонячному місці».
Ще одна важлива деталь – оскільки кислий торф коштує немалих грошей, то ягідник знайшов йому заміну: він збирає хвою та тирсу, але тирса має бути не свіжою, а три-чотирирічною – такою, що вже перепріла. До цієї суміші додає 10% чистого річкового піску. На виході отримує субстрат, на якому росте лохина.
У ягідника під кожен кущ проведено крапельний полив. Пан Богдан зауважує, що вода для цієї рослини є обов’язковою.
«Буває, що клієнти, які купували у мене саджанці, дзвонять і скаржаться, що лохина сидить і не росте. Коли питаю за полив, то кажуть, що поливають один раз в тиждень. Цього замало, – пояснює спеціаліст. – Лохина любить воду, але не любить, щоб її було у надлишку. Ґрунт має бути вологим, але не надто мокрим. Якщо поливати день у день чи через день, тоді їй добре».
Що стосується підживлення, то весною лохину треба поливати кислими добривами – давати під кущ сульфат амонію. Коли достигає ягода – сульфат магнію, а сульфат калію – після того як відійдуть ягоди, щоб визріла деревина. Пропорції невеликі – одна столова ложка добрива на 10 літрів води, п’ять літрів під один кущ двічі на тиждень.
«Лохина як родичка лісової чорниці дуже гарно росте у хвої, тому її треба мульчувати, бо коріння росте догори. Мульча так і залишається, і з часом біля кожного куща формуються своєрідні пагорби».
Ягода лохини за корисними властивостями така ж, як чорниця, тільки це культурна чорниця – більш крупна і більш солодка.
На що важливо звертати увагу при висадці?
За словами ягідника, лохину потрібно садити так, щоб на неї добре потрапляло сонце. Лунку для рослин копати приблизно 80х80 см, глибиною до 0,5 метра. Кущ від куща в рядку за технологією має бути приблизно на відстані один метр, а міжряддя – 2,5 метра. Стінки ямки обов’язково треба ізолювати або шифером, або ж целофаном. Це потрібно зробити для того, щоб не відбулося міграції ґрунту. На відміну від фруктових дерев, лохину не можна саджати нижче рівня землі, краще її підняти вище.
«Якщо буде мало повітря, то загине мікориза, і рослина також загине», – пояснює Богдан Демирський.
Вирощувати цю рослину можна також і без пересадки в грунт. За словами пана Богдана, ті, хто професійно займаються ягодами, – це фірми з капіталізацією від 1 мільйона доларів і вище – лохину вирощують в 40-літрових пакетах, не викопуючи траншеї.
«У мішках рослина прогрівається краще, а отже – швидший старт. Знайомий у Ніжині заносить пакети в теплицю і першу ягоду продає по 450-500 гривень за кілограм, – говорить чоловік. – Але там теж обсяг роботи чималий, бо мало поставити пакет, треба ще й купити джмелів, щоб вони запилили ягоду, плюс регулярний полив».
Минулого року Богдан Демирський через весняні заморозки не добрав потрібної врожайності – в середньому зібрав по кілограму ягоди з одного куща. Цьогоріч сподівається на удвічі більший врожай. Проблем із реалізацією ягоди садівник не має – продає її здебільшого в роздріб клієнтам у Козельці, Чернігові та Києві. На збір наймає людей. Каже, в сезон за день на зборі ягоди односельці можуть заробити в нього 500 гривень і більше – чоловік платить по 25 гривень за кожен зібраний кілограм ягоди. Розповідає і про найбільш перспективний сорт лохини: «Чого мені подобається «Дюк»? Я продаю його по 150 гривень за кілограм з доставкою в Київ, Козелець чи Чернігів, тобто розвожу за адресами. А от на опті «Блю Кроп» в Києві на столичному ринку коштує всього 80 гривень за кіло».
Нині ж весною, клієнтів також вистачає – Богдан Демирський продає саджанці лохини. Ціни – помірні – 100 гривень за однорічний, 350 гривень – за трирічний, ягоду з якого можна буде скуштувати вже цього літа.

Трирічні саджанці на реалізацію та досаджування
Джерело: сайт газети"Чернігівщина", Віталій Назаренко
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Сакури, магнолії та форзиції: весняний марафон цвітіння екзотичної фло...
2025-04-24 14:41:38
Масштабний ремонт гімназії №13 вже наближається до завершення. Що змін...
2025-04-24 14:10:02
На пляжі «Золотий берег» чернігівці вже купаються
2025-04-24 13:15:40
До уваги чернігівців: заходи безпеки та організація транспортного спол...
2025-04-24 12:39:08
Олена Дмитренко: «Іноді в мене виникає велике бажання зібрати депутаті...
2025-04-24 12:25:25
Податкова не штрафує за продаж особистих речей в інтернеті
2025-04-24 12:18:10
Чернігівські поліцейські викрили зловмисницю, причетну до крадіжок тов...
2025-04-24 12:11:37
Чернігівська політехніка відзначає 65-річчя
2025-04-24 12:06:09
Сергій Алексеєнко продає розсаду за торішньою ціною
2025-04-24 11:40:21
Богдан Демирський займається лохиною вже шість років
2025-04-24 11:22:06