Не купуйте цю сіль, від неї псується консервація
2025-07-14 13:30:36



Цьогорічний сезон домашніх закруток для багатьох господинь став справжнім розчаруванням. Огірки втрачають хрумкість, банки вибухають, а їх вміст покривається пліснявою чи перетворюється на слизьку масу. Проблема виявилася в солі. Про це повідомляють «Сніданок з 1+1» та інші ЗМІ.
Головна причина зіпсованої консервації — це імпортна сіль, зокрема турецького походження, що заполонила український ринок. Основна небезпека криється в майже непомітній на упаковці добавці — Е536, або фероціаніді калію. Ця харчова технологічна добавка входить до класу антизлежу- вачів. їх додають для того, щоб сіль не збивалась у грудки, залишалася розсипчастою навіть після тривалого зберігання. Саме це не підходить для консервації.
Біохімік Ольга Гуренко пояснила, що сіль із фероціанідом калію в консервації порушує природні процеси ферментації. Замість квашення чи маринування бактерії, що відповідають за правильне бродіння, не можуть нормально працювати. У результаті огірки втрачають хрумкість і стають м’якими; капуста не кваситься, а перетворюється на слизьку масу; у банках з’являється пліснява; консервація починає бродити, кришки здуваються і злітають.
Фероціанід калію (харчова добавка Е536) є комплексною сполукою двовалентного заліза, яка існує, як правило, у вигляді тригідрату. Ця добавка має різні назви: фероціанід калію, жовта сіль, кроволужна сіль, гексаціаноферат калію, залізистосинеродистий калій. Її отримують на газових заводах із відпрацьованої маси, що залишається після очищення газів, і містить вона ціаністі сполуки.
Добавка ця не нова. Ще у 2003 році М03 України офіційно погодило застосування фероціаніду калію (Е536) як агента, що запобігає злежуванню кухонної солі. Фероціанід калію включено до Переліку харчових добавок, дозволених до використання. Відповідно сіль вітчизняного виробництва «Екстра» може містити Е536 (інформацію про це виробники вказують на упаковці дрібним шрифтом як «добавку проти злежування»). У невеликій кількості фероціанід калію можуть додавати і в деякі приправи, спеції, у сухе вино (для освітлення від надлишку заліза), сухе молоко, в цукрову пудру, а також у деякі види ковбас і сирів саме з метою запобігання грудкуванню чи осаду. Втім основна сфера добавки — саме кухонна сіль і її замінники.
У Європейському Союзі максимально дозволений рівень добавки — 20 мг на 1 кг солі (0,002% маси). В Україні діяли власні гігієнічні нормативи. Наказ МОЗ № 32 від 01.12.2003 року встановив гранично допустимий вміст фероціаніду калію в харчовій солі не більш ніж 10 мг/кг (0,001%). До повномасштабної війни ми вживали свою сіль, а тепер імпортуємо з Польщі, Німеччини, Туреччини, Єгипту. Виходить, що гранично допустимий вміст фероціаніду калію в харчовій солі тепер для нас збільшився.
Вплив на організм
У висновку Комітету з харчових добавок і джерел поживних речовин у харчових продуктах щодо повторної оцінки безпечності фероціаніду натрію (Е535), фероціаніду калію (Е536), а також щодо оцінки безпечності фероціаніду кальцію (Е538) як харчових добавок Е536 визнано безпечною для здоров’я за умови дотримання граничної норми споживання 0,03 мг/кг маси тіла людини.
Основні симптоми передозування фероціаніду калію: послаблюючий ефект, больові відчуття в кишечнику, запальні процеси на шкірі, акне, порушення роботи жовчного міхура і печінки, запалення лімфовузлів, інтоксикація організму.
Яку сіль обирати для закруток Щоб домашні закрутки були бездоганними, шукайте натуральну кам’яну чи морську сіль, яка не містить домішок.
Зверніть увагу на крупний помел — така сіль, як правило, рідше містить антизлежувачі. Завжди уважно перевіряйте склад на упаковці, там має бути вказано лише натрій хлорид (NаСІ).
Уникайте будь-яких маркувань Е536, Е535, Е538, оскільки це різні види фероціанідів калію та натрію, які використовуються як антизлежувачі.
Також уникайте йодованої солі, адже йод може пригнічувати важливі процеси ферментації і негативно впливати на текстуру й колір консервованих продуктів.
Джерело: газета "Гарт", підготувала Діана Сапон
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
У Ніжині активно розвивають художню та естетичну гімнастику
2025-07-14 16:54:25
З початку року на водних об’єктах Чернігівської області вже загинули 2...
2025-07-14 15:47:52
На фронті загинув журналіст із Чернігова
2025-07-14 14:48:14
Як вберегти улюбленця від спеки. Поради від ветеренара
2025-07-14 14:42:59
Не купуйте цю сіль, від неї псується консервація
2025-07-14 13:30:36
На Чернігівщині лисиця покусала козеня і заразила сказом
2025-07-14 12:51:43
До Прилук повернувся військовий Олексій Кузьменко
2025-07-14 12:35:19
Оксана Пуха створила нотку Провансу на Прилуччині
2025-07-14 12:09:01
На околиці Ніжина зафіксували падіння п'ятьох російських «шахедів» на ...
2025-07-14 11:11:20
У сквері в Чернігові пограбували 50-річного містянина
2025-07-14 10:56:41
Не верю . Этот миф начал гулят после вирусного видео Анны Мазур в ютюбе .Очередная страшилка забить мозги домохозяйкам . Этого калийферроцианида такой мизер что вишневая косточка со своим амигдалином (тоже содержит циан-группу )намного опасней этой "кровяной соли" извесной всем фотографам . .Посудите сами--10 мг на кг . Но это во первых на не на сухую сольа тригидрат , плюс там молекуде ще естьион железа и 4 иона калия . и в итоге доля этих 6-ти иангруп составляеттолькотреьот общей массы .. Тоестьсинильного там всего3 мг на пачку соли .Молекуляный вес амигдалина в косточкахвишни и "желтой кровяной соли( практически одинаков .При норме потребления кухоной солли 5-10 грамм в в сутки этой , отравленной Аллой Мазур соли" хватит на 100 дней (квартал) а то и на полгода. А 3 мг цианида на 1 кг съедается 0, 005--0.001 мг в сутки . Поэтому вишневая косточка намного опасней чайной ложки соли )) ...потому что если сьеште то приснтся вам Алла Мазур и будет душить .