Пасіка, що виросла разом з господарем


У кожного шлях до пасіки, бджільництва свій. Комусь дар передається від діда-прадіда, а хтось і сам у собі відкриває таємницю спілкування із бджолами. Бути пасічником — це не лише про мед та бджоли. Перш за все це про гармонію з природою, про спокій та працелюбність.
У Сергія Матвійовича Картуна як такої мрії про пасіку і бджоли не було. Зростав у багатодітній родині в Хотинівці. Батьки службовці. Тож йому із сестрами доводилося постійно допомагати батькам. Батько був знаний ветеринарний фельдшер на всю округу. Добре знався на тваринах, тож його часто кликали на допомогу власники худоби . А в той час худоби було в кожному дворі: корови, бички, нетелі, свині, кози, коні...
«Якось батько привіз баночку меду. Вся родина смакувала свіжим, пахнючим, яскравим немов янтар медом. Ми з сестрами, буквально, вилизували тарілку. Намагалися, щоб там жодна капля не залишилася», — згадує Сергій Картун. — Батько на нас довго дивився, як ми насолоджувалися бджолиним смаколиком.Бачу сподобався вам мед, — сказав».
Через кілька днів Сергій з батьком на конику поїхали в Орлівку до відомого там пасічника, діда Апатія. У нього доля була непроста. Під час війни разом з односельцями ледь не згорів у хліві, куди їх зігнали фашисти. Проте дуже постраждало обличчя. Знак війни навіки залишився на обличчі діда. Він був добрим і щедрим чоловіком. Дуже любив пасіку. Там Він і днював і ночував і про цих чудернацьких комах міг розповідати годинами. А ще любив, коли до нього приїжджали гості. Гарних людей він відчував серцем.
«На пасіці батько з дідом Апатієм наварили каші, випили по чарці. І лише тоді почалася ділова розмова», — згадує Сергій Картун.
Надвечір, як сіло сонце батько із сином поверталися додому, в Хотинівку. На підводі везли два вулики, люб'язно подаровані дідом Апатієм.
Так у родині Картунів з'явилися два вулики. Перші в житті Сергія. З батьком прикупили все необхідне приладдя, яке вкрай необхідне за доглядом бджолосімей. Юнаком він багато часу проводив на пасіці. Разом з батьком спостерігали за бджолами, вивчали їх. Радості в родині було без меж, коли викачали перший мед.
Дід Апатій схвалив захоплення хлопця і мініпасіка незабаром поповнилася ще двома вуликами. Так Сергій Картун поступово вивчав хитрощі бджолярства. Так і по життю сталося, що в Сергія Матвійовича завжди була пасіка. Звісно, з чотирьох вуликів вона зросла в десятки рази. І де не був Сергій Матвійович, спокій і затишок знаходив на пасіці.
З тридцяти років очолив один з найбільших радгоспів Ніжинщини. Про керівника Картуна й досі згадують добрим словом: завжди принциповий, справедливий і добрий господар, який міцно тримав радгосп у своїх руках. Робота керівника вимагали багато зусиль. Відрядження, посівна, збір врожаю різні питання, які вимагали іноді рішучих і кардинальних дій морально вимотували. Сергій Матвійович вдома знаходив розуміння, а як тільки траплялася вільна хвилинка, поспішав на пасіку. Саме тут час летів непомітно і стрімко. Бджоли теж радували дбайливого господаря щедрим врожаєм меду. Здається, що пасічник про бджіл знає геть все. Мабуть, в нього ніколи не було, щоб рік виявився не врожайним на мед. Бджілки-трудівниці щедро дякують дбайливому господарю. Сергій Матвійович крокує в ногу з часом. Багато читає про бджолярство, спілкується з однодумцями, обмінюється досвідом. Переконаний, якщо у роботі з пасікою виробити систему, то її не важко утримувати.
З виходом на заслужений відпочинок, хоча за віком він вже давно мав бути на ньому, Сергій Матвійович продовжував працювати. Досвідчений господар нині на вагу золота. До його мудрих порад прислухалися нові власники господарства, запропонували посаду. Та час бере своє. Нині Сергій Матвійович майже ввесь вільний час біля бджіл. Придбав хатинку неподалік міста. Має гарний під'їзд і велику пасіку.
Ранок у Сергія Матвійовича починається з меду. Пасічник переконаний, що в мед, це панацея від усіх хвороб. В ньому вся таблиця Мендєлєєва, яка допомагає людському організму боротися з хворобами.
Як зазначає Сергій Картун, сьогодні Україна посідає перше місто в Європі по виробництву меду. Український мед найкращий, проте в самій державі немає культури споживання цього цілющого продукту. Досвідчений пасічник вірить, що згодом мед буде стояти на столі у кожного українця і тоді українська нація буде найздоровіша.
Джерело: газета «ВІСТІ», К. ВАЛЕР'ЇЧ
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.