На Чернігівщині брати Синенки виробляють елітний продукт
			2025-10-31 12:15:11		
         1126
 1126
          0
 0
		
Дмитро та Сергій Синенки
У Римській імперії цю олію вважали елітним продуктом. Звичайні люди не мали доступу до нього, а патриції використовували… ні, не в їжу, а для змащування тіла. Якщо ви подумали про модну нині оливкову олію чи якусь з ефірних олій, то це не вони. Ідеться про олію з рижію. І в нас на Чернігівщині є її локальний виробник — фермерське господарство «СИНАГРО» в Переволочній Прилуцького району.
На території України рижій почали активно вирощувати на початку ХХ століття, однак після популяризації соняшнику його споживання різко зменшилося. Зараз про цю культуру пам'ятають хіба що агрономи-старожили Чернігівщини, в інших же областях про рижій часто навіть і не чули. Давню харчову традицію нашого краю вирішили відродити брати Синенки — Дмитро (37 років) і Сергій (33 роки). І їм це вдалося!
— Рижій — культура, що характерна для південної частини нашої області, тож і смак рижієвої олії нам добре знайомий з дитинства, — каже Дмитро. Взагалі рижій аграрії часто називають «ранніми грошима», бо це культура, яка максимально рано сіється (в середині березня) і збирається також першою (на початку липня).
Зерно рижію дрібне, сіється воно на глибину близько одного сантиметра, йому потрібна волога, щоб прорости, а тому сіяти у квітні-травні вже запізно. Якогось особливого тепла рижій не вимагає, тож добре визріває ще до початку найспекотнішого періоду.
Втім, ця культура має не лише плюси. Насправді вирощувати рижій не так уже й просто. Як правило, серед нього росте багато бур’яну, відібрати який доволі складно, але необхідно. У кожному бур’яні є своя олія, тож при виробництві ці домішки можуть зіпсувати смак рижієвої.
Щоправда, ми із Сергієм із першого ж року посіву винайшли технологію, завдяки якій бур’янів серед рижію в нас практично немає, причому ми не використовуємо жодних гербіцидів. Але нехай наш метод залишиться в секреті. Якщо ж говорити загалом, то вирощування рижію — справа кропітка, тому не всі хочуть нею займатися.
Рижій «СИНАГРО» вирощується вже три роки. Саме ж господарство з’явилося ще у 2018-му.
— У нас були земельні паї в оренді. Час оренди саме закінчувався, і Діма із Сергієм запропонували спробувати обробляти землю самотужки. На той час у нас були свої трактор і плуги, тож я й погодився. Зараз усім займаються виключно сини, мене ж вони гордо називають засновником «СИНАГРО», — долучається до розмови батько Дмитра і Сергія Олександр Синенко.

— На гарний рейтинг у нашій справі вийти дуже важко, а ось втратити його легко, тому ми старанно працюємо, — зізнається Дмитро. — Хоча дається це не завжди просто, адже вчитись доводиться на власних помилках, доходити до кращого рішення, до кращих часів. Та ми ризикнули. Тоді нам здавалося, що то великі гроші, а коли почали роботу, зрозуміли, що навіть півтора мільйона на олійню — дуже мало, бо ж треба було не лише закупити основне обладнання, а й відремонтувати приміщення, купити додаткове устаткування, тару.
Та в результаті все вийшло, і зараз наша нова олійня працює на повну. За день ми виготовляємо 150 літрів соняшникової олії, але плануємо підвищити продуктивність. На Прилуччині наша олія має попит, беруть її і постачальники з інших місць, які привозять нам зерно. А ось рижієвої олії в продажу «СИНАГРО» вже немає.
— Позаминулого року ми, можна сказати, лише пробували вирощувати рижій. Посадили невеличку діляночку для себе. Минулого року під нього ми виділили вже 2,5 гектара. Всю отриману олію продали ще до зими, тож цього року вирішили посадити більше — 5 гектарів, щоб хоч до грудня вистачило. Але все одно за той же самий період (і навіть раніше) нас її вже розкупили, — розводить руками Дмитро. — Завезли її в кілька прилуцьких магазинів і… продавали через TikTok. У принципі, в нашій області реклами вона не потребує, тож тут люди залюбки її купували.
Завдяки ж Інтернету наша рижієва олія цього року поїхала на Сумщину, Житомирщину, Рівненщину, Одещину, у кілька областей на Заході України і навіть у Францію! Хоча вона має чималу ціну — 300 гривень за літр.
Сподіваємось, наступного року після купівлі нової пательні і роботи на новій олійні ми зможемо зменшити вартість цього продукту. Та й наступного року плануємо засадити рижієм уже 20 га. До речі, урожайність рижію близько 3 тонни з гектара. А ще в планах — розроблення спеціальної етикетки. Поки що саме для рижієвої олії її в нас немає. Ми просто не очікували на такий попит.
А тим часом поціновувачі рижієвої олії вже діляться рецептами з її використанням у TikTok та інших соцмережах. Із тими, хто не куштував цього продукту (а ми самі робили це вперше!), поділимось враженнями — дуже смачно і дуже незвично. Повірте, ця олія не схожа на жодну іншу, але точно варта того, щоб її скуштувати!
До того ж вона надзвичайно корисна: має високий вміст антиоксидантів і мінералів, вітамінів A, D, E, K та F, а також жирних кислот Омега-3, Омега-6 та Омега-9.
Завдяки цьому рижієва олія позитивно впливає на серцево-судинну, травну, нервову та статеву системи, поліпшує стан шкіри і прискорює загоєння ран. Крім того, має протизапальні, антиоксидантні та очищувальні властивості.
Нехай вибачать ті, у кого на кухні панує оливкова олія, але, згідно з дослідженнями докторів Національної академії аграрних наук України, зрівнятись за корисністю з рижієвою може хіба що олія з льону. Отож при нагоді обов’язково купіть цей продукт.
Джерело: газета «Гарт» Катерина Дроздова
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
                Telegram.
            
Залишити коментар
інші новини
				
			
				Дворянські маєтки на Прилуччині стали агроліцеями			
			
				2025-10-31 13:30:29			
		
				
			
				У Києві реконструювали ікону, яка ймовірно, була центральною у Спасько...			
			
				2025-10-31 13:08:34			
		
				
			
				Блогера, який у відео розповідав, як чинити опір ТЦК, засудили у Черні...			
			
				2025-10-31 12:54:52			
		
				
			
				UEFA Playmakers у Чернігові			
			
				2025-10-31 12:33:46			
		
				
			
				На Чернігівщині брати Синенки виробляють елітний продукт			
			
				2025-10-31 12:15:11			
		
				
			
				45-річний військовий Сергій Марченко з Чернігова відкладав весілля 19 ...			
			
				2025-10-31 11:59:28			
		
				
			
				У Чернігові поліцейські затримали зловмисника, який погрожував гранато...			
			
				2025-10-31 11:54:33			
		
				
			
				У селі Міхновське на Прилуччині залишилось жити 3 людини			
			
				2025-10-31 11:40:17			
		
				
			
				15-річна школярка з Чернігова розповіла, як заробляє на «Tik Toky»			
			
				2025-10-31 10:58:05			
		
				
			
				Підприємців Чернігова виручають генератори і зарядні станції			
			
				2025-10-31 10:38:19			
		
			


