Чегаз

Вирощування свиней стало економічно невигідним, тому й сало таке дороге

2025-11-10 16:11:47
311 0



Ціна на цей популярний український продукт, стверджують аналітики, ще в червні цього року зросла в середньому на 1,2 відсотка. Відтоді тільки підвищується. Звичайне (не надмірно тонке або товсте) сало завтовшки 3–6 см дешевше, ніж за 250 грн за кг, навряд чи купиш. Нині на Куликівщині небагато господарів вирощують свиней спеціально для забою.

Затаритися дешевше дехто їздить до Ніжина. Але й там уже дешевого сала не знайдеш. Розповідали, що там можна придбати тонке сало по 70 грн за кг, але його треба смажити на олії, бо воно майже не витоплює власного жиру.

Однією з основних причин здорожчання українського делікатесу фахівці називають збільшення собівартості виробництва, зокрема через зростання цін на корми. Вирощування свиней стало економічно невигідним. До того ж через війну поменшало робочих рук, чоловічих. А жінкам впоратися навіть із невеликою домашньою свинофермою не завжди під силу.

Тож в особистих господарствах, які раніше постачали продукцію на ринок, суттєво скоротилося поголів’я. Зросли й закупівельні ціни. «Якщо порося з центнер, скільки дасте за кілограм живої ваги?» – запитуємо в одного із закупівельників. «Таких малих не беремо. Доростіть хоча б до 150 кіло. Тоді буде по 110 гривень». Ще недавно, кажуть, закуповували по 70–90 грн. А зараз і за ціну, яка сягає сотні, не так просто знайти хрюшок, що продаються.

А потім перекупники «накручують» ціни по саму зав’язку і мають більше, ніж господарі, що виростили свиней, – обурюються покупці.

kiosk

Кожен купує сало, на яке вистачає статків. Заможні – «генеральське». Воно отримується із нижньої бічної частини свині. Має ніжні м’ясні прошарки, що нагадують генеральські лампаси. Щоб отримати таке, потрібен спеціально розроблений раціон для свиней, завдяки якому вони нарощують то жир, то м’ясо. Тому й коштує понад 600 грн. Та у наших продавців воно – рідкість.

Ті, в кого пенсія три тисячі, стоять у черзі по обрізки. Хтось чекає, поки почнуть масово завозити польське, дешевше. Хтось тимчасово, поки ціни не знизяться, взагалі відмовляється від сала. Мовляв, мусульмани все життя без нього – і нічого. А дехто збирається ростити свиней самотужки.

Та, як виявилося, купити поросятко теж не так-то просто і зовсім недешево. Скажімо, чоловік зі Сновська продає 10-кілограмових по 4500 грн – і то за записом. Правда, стверджує, що «проколоті залізом, вітамінами і проти набрякової хвороби». У Куликівці можна забронювати порося за 3700 грн (а рік тому такі самі тут були по 2500).

Прогнозів щодо здешевлення популярного продукту на сьогодні немає. Фахівці кажуть, що ціна на нього й далі може залишатись нестабільною.

До теми:

Сало вважається українським національним продуктом, проте його батьківщиною називають Італію. Там ще понад три тисячоліття тому білий свинячий жир використовували як дешеву, але поживну їжу для рабів, що працювали на мармурових каменоломнях.

Джерело: "Поліська правда"

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (0)

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
Алла Хоменко з Корюківки розповіла, як виходжувала двох лелек 2025-11-10 17:13:41 Англійська мова, мрії та перемоги: історія Ольги Шкарупи 2025-11-10 16:50:16 Жителі трьох сіл благають про те, щоб їм дали автобус до Сновська 2025-11-10 16:27:28 Вирощування свиней стало економічно невигідним, тому й сало таке дорог... 2025-11-10 16:11:47 Юрій Довгорукий: цьогоріч гриби на Чернігівщині вродили рясно 2025-11-10 15:58:40 Чорнотицька школа працює очно і кожний урок проходить у зумі 2025-11-10 15:42:24 У громадському транспорті Прилук незабаром можуть з’явитися валідатори 2025-11-10 15:17:40 У Чернігові презентували виставку про загиблих працівників культури 2025-11-10 14:53:34 На гойдалці над кручею: у Мезинському природному парку облаштували рек... 2025-11-10 14:37:30 «Мій прапор буде першим на кладовищі...»: історія Тараса Білика 2025-11-10 14:18:05