У скільки обходиться господині каструля борщу
2013-03-20 17:56:16



У скільки обходиться господині каструля борщу
Кілограм відбірної картоплі — 2 гривні (взяла півкіло). Буряки по 3,50 кілограм, два невеликі — 1 гривня. [Морква — 4 гривні за кіло, дві величенькі — 1 гривня. Склянка квасолі — 2,50, половина — 1,25. Капуста — 4 гривні кілограм. Невеличка головка — 2 гривні 25 копійок. Свиняча порібрина — по 40, можна сторгуватися на кілька гривень дешевше. Взяла півкіло за 19 гривень. Трикутник томатної пасти «Чумак» — 1,75. Цибуля — 3 гривні (за кіло), дві невеликі — 75 копійок. На засмажку у кожної господині кілька ложок олії чи смальцю завжди вдома знайдуться.
Сметанки б ще. Вона у Корюківці по 14 гривень за півлітрову банку. Якщо взяти майонезну, вийде 7 гривень.
Отож борщ по-корюківськи обійшовся 35 гривень.
У Чернігові борщовий набір дешевший, ніж у райцентрах
М'ясо на чернігівських базарах можна знайти дешевше, ніж у райцентрах (ціни збивають супермаркети).
Свинина на Центральному ринку. Кості від хребта — по 10 гривень за кіло(у Мені — 15). Лопатка з кісточкою, на салі — 33-35 (у Мені — 40). Ребро — 40. . Морква — 5 за кіло або 5 гривень за 5 штук. Буряк — 4 гривні за кіло або 2 гривні за 3 штуки (600) грамів. Капуста — 4 гривні за кіло. Картопля — 2-2,50 за кіло.
Щоб зварити борщ з хребтовою кісточкою, треба 9 гривень. Як і в райцентрах. 4 гривні — на кості. Приблизно 5 гривень на овочі. По гривні — на моркву, буряки, картоплю, капусту, цибулю та часник.
Борщ зі шматком м'яса з лопатки обійдеться гривень 15 (до 20).
Борщовий набір у Мені коштує 9 гривень для бідних, 20 гривень – для багатих
8 березня на менському базарі у павільйоні лопатка з невеликою кісточкою та тоненькою шкіркою збоку була по 45 гривень за кіло. У таку ж ціну і стегно. Кості з хребта — по 15.
Під павільйоном продають овочі. Вирощені у Вересочі Куликівського району. Морква — по 3,50, буряки — по три, капуста — по три, цибуля — по 2,50 за кіло.
Часник пропонують поштучно. Одна крупна головка — 2 гривні.
Тут же можна купити картоплю, квасолю.
Отже, економ-варіант борщу для сім'ї із 4 чоловік.
Кості — 300 грам (4 штучки) — 5 гривень. Морква, буряк, цибуля (по одній штучці) — в середньому 2 гривні. Капуста — піде четверта частина качана, копійок на 50. Часник — один зубок, копійок на 30. Усього — 7,80. Врахуємо дві-три ложки соусу, три-чотири картоплини, сіль, трошечки цукру, кілька горошин перцю та лавровий лист. Буде 8,50 —.9 гривень.
На томатній пасті чи соусі можна гривню зекономити. Тоді борщ вийде не традиційно червоний, а жовтий. На смак м'якший, ніж з томатом. Картопля (будь-якого сорту) дуже добре розвариться. Не набуде й відтінку дерев'яності, як це буває від томату. Якщо жовтуватий колір борщу не подобається, можна додати чайну ложку оцту одночасно з буряком. Збережемо бурякове забарвлення. Буряк не виварить колір, а борщ на смак стане кислішим, гострішим.
Борщовий набір для тих, хто не рахує (у буквальному сенсі) копійки, буде на 11 гривень дорожчим. Лопатка — грам 300 з кісточкою — 13,50. Овочевий набір разом з томатом і спеціями — 4 гривні. Додаємо півсклянки квасолі —1-1,25 гривні. Болгарський перець (або заморожений з літа, або подрібнений і засолений у банці разом з кропом, петрушкою, або свіжий із супермаркету) — гривня-дві. Всього (по максимуму) — 20,75.
Отже, на борщ треба від 9 до 20 гривень. Враховуючи, що четвертинку капустини (на одну порцію борщу) ніхто не продасть, треба, щоб у гаманці було не менше 50 гривень.
Якщо це дорого, можна купити півкіло сала. Сало від лопатки товщиною 4 сантиметри 8 березня у Мені було по 25 гривень. І смачно, і варити не треба!
Валентина Остерська, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №11 (1401)
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Понад 19 мільйонів гривень збитків та 19 підозрюваних: поліція Чернігі...
2025-09-03 14:52:16
Центральну вулицю Мени назвали на честь «Привида Києва»
2025-09-03 13:47:44
Завершується ремонт три мостових переходів на дорозі між Черніговом та...
2025-09-03 13:40:59
«Чекали понад 10 років»: у Чернігові ветерани отримали перші сертифіка...
2025-09-03 13:33:48
«Вербиченька» співає попри обстріли й небезпеку
2025-09-03 13:24:52
Ніжин частково залишився без світла і води
2025-09-03 11:56:30
В Чернігові поліцейські затримали торговця наркотиками
2025-09-03 10:52:56
Вночі росіяни атакували безпілотниками населені пункти Ніжинського рай...
2025-09-03 10:44:25
У серпні в Чернігові народилося 169 малюків
2025-09-03 10:40:36
На Чернігівщині браконьєр за допомогою остей незаконно наловив риби на...
2025-09-03 10:31:01
КАСТРУЛЯ - это на каком языке?
не переймайся, це не твоєю мовою
мясо надо тоже уметь выбирать..но что бы не получилось как Юлиной говядиной из южной америки Введи в поисковик гуг \\\Новость: Обколотая говядина из Аргентины //
Люди! В этой стране про борщ все знает только один человек - народный депутат Украины от Партии регионов Шуфрич Нестор Иванович!
Отже, на борщ треба від 9 до 20 гривень. Враховуючи, що четвертинку капустини (на одну порцію борщу) ніхто не продасть, треба, щоб у гаманці було не менше 50 гривень.
Теперича Остерская подалась в математички. 3/4 качана капусты - 30 грн.
Откуда взялись такие цены на овощи в Чернигове? В "АТБ": морковь - 2,40; буряк - 2,30; капуста - 2,00; лук - 1,70; картофель - 2-2,5; а в "КВАРТАЛЕ" ещё чуть ниже...
А рецептик есть борща?
Короче, 5-литровая кастрюля борща - 15грн, а 50грн - это с "откатами"
просто правительство и в страшном сне не могло представить что народ в борщ еще и мясо захочет....