Черемша: викорінити неможливо
2013-04-10 10:42:09



Черемша: викорінити неможливо
- Черемша невибаглива ні до природно-кліматичних умов, ні до складу ґрунту. Окультурені види містять більше цілющих речовин, ніж дикі. Вегетаційний період триває з березня по липень, легко переносить морози. Пишно квітує в унісон із садово-весняним буйноцвітом. Розмножується цибулинками. Садити можна весною, але краще по закінченні вегетативного періоду (з липня по листопад). Робиться це так. У розпушений ґрунт помістіть цибулинку й насипте зверху землі, приблизно на дві висоти цибулинки. Уже на другий рік рослина почне розмножуватися - викидатиме стрілки з насінням, даватиме цибулинки у кореневищі. А от викорінити рослину неможливо.
Щоб виростити черемшу з насіння, потрібно набратися терпіння. Сіяти також краще у період, що співпадає з закінченням вегетації (з липня по листопад), на глибину 0,5-2-2,5 см. Перед посівом насіння замочувати не потрібно. Бажано, щоб місцевість, де плануєте посіяти черемшу, відповідала природнім умовам: садок, де упродовж дня - й тінь, і сонце. Перші сходи з'являться за рік, щоправда, такі маленькі, що їх ледь помітно. З кожним роком цибулинки й листочки збільшуватимуться в розмірі.
Варто пам'ятатиме росте черемша, неможна працювати сапою чи граблями. Ворог рослини - й кури, які вигрібають із землі цибулинки. Перші роки потрібно боротися з бур'янами, коли черемша розростеться, ця потреба відпаде.
Листя, що восени опадає з дерев на площу з черемшею, не згрібайте. Воно перетрухне й підживлюватиме рослину. Особливого режиму поливу чи підживлення не потребує, проте попел, гумус не завадять. Збираючи перший урожай, залиште центральні листочки, щоб відбувався процес фотосинтезу.
Щоб позбутися специфічного запаху, перед вживанням потрібно черемшу ошпарити.
Суп картопляний
300 г картоплі, 20 г моркви, 20 г цибулі, 10-20 г смальцю, 20 г черемші, 700 г води або бульйону, спеції. Спосіб приготування:
Очищену картоплю наріжте кубиками й варіть 10-15 хвилин, додайте підсмажену цибулю з морквою, а за 10 хвилин до завершення приготування супу вкиньте подрібнену черемшу.
Начинка з черемші для пирогів
500 г черемші, 100 г рису, 2 яєць, смалець, сіль та перець за смаком.
У відварений рис додайте подрібнене листя черемші та яйця, смалець, сіль, спеції, трохи води, аби отримати начинку потрібної консистенції.
Газета «Наш край» №27-28 (9167-9168), 6 квітня 2013 р.
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
16-річний Владислав Кир'як з Прилук бореться зі страшною хворобою
2025-06-20 15:16:03
Тамара Тютченко мішками заготовляє трав’яні чаї для захисників
2025-06-20 14:21:16
У Ніжині неповнолітня побила іншу, зняла це на відео та виклала у соцм...
2025-06-20 13:35:03
Данила Жуковецького лікарі оперували 5,5 годин. 101 троянду сестрі Вал...
2025-06-20 13:03:07
Дитсадок №53 потребує відновлення після атаки: допомагають міжнародні ...
2025-06-20 12:55:48
Під час проходження навчання помер військовий з Чернігівщини
2025-06-20 12:40:37
«Як ти мені надоїла»: голова громади виживає зі службового житла вчите...
2025-06-20 12:10:02
Сільський футбольний клуб з Чернігівщини пробився в УПЛ
2025-06-20 11:45:51
У деяких жителів Чернігівщини з’явилися несподівані гості на городах
2025-06-20 11:33:39
Під час обміну 19 червня з полону РФ повернувся військовий із Сосницьк...
2025-06-20 11:16:23