Який салат в якому салаті найкраще смакує
2016-07-15 17:00:37


ЦІКАВО Коли згадується слово «салат», відразу ж хочеться додати «Олів’є», «Шуба», «Грецький», «Ромашка», «Крабовий» (у кого, що ближче до серця лежить). Насправді ж з італійської salata - «солона (зелень)», похідне від латинського salare «солити». Сьогодні ми і поговоримо про «зелень» - листовий і качаний салат, деякі його види.
Користь листя салату очевидна: воно містить дуже мало калорій, багате вітамінами і мікроелементами. Саме тому листя салату обов’язково має бути присутнім в раціоні людей, що стежать за своєю вагою і здоров’ям.

А знаєте знаєте, скільки сортів і гібридів салатів вирощується сьогодні в світі? Більше 1000. В Україні різновидів салатів набагато менше, але тим не менш, в супермаркетах зазвичай пропонується не більше 10-12 видів, а ще з кожним роком з’являються нові. Тому не дивно, що багато хто часом розгублено дивиться на прилавок, назви салатів абсолютно нічого не говорять.
Сьогодні ми розповімо про набільш популярні види салатів, що продаються у наших магазинах, які у них смаки, з якими продуктами найкраще поєднуються.
Салат листовий звичайний

Довгі роки був єдиним, який ми вирощували на городах. У нього велике світло-зелене листя, трохи кучеряве на кінцях, без яскраво вираженого смаку. Заправляти його найкраще дуже легкою олією з лимонним соком (наприклад, з виноградних кісточок). Залити сметаною, звичайно, можна, але листя одразу зів’яне.
Рукола
Рукола – найкращий помічник для схуднення. Адже з усіх видів салату рукола найкраще допомагає налагодити обмін речовин. Чоловіки здавна вважали руколу афродизіаком. Більшість салатів можуть тільки позаздрити нинішній популярності руколи в нашій країні.

Рукола належить до сімейства хрестоцвітних, це тонкі стеблини з сірувато-зеленими листочками незвичайної форми. Ці листочки виділяються своєрідним пряним ароматом і пікантним гірчично-горіхово-перцевим смаком. Відрізняється рукола з поміж інших сортів салату ще й тим, що росте окремими стеблинками.
Смак руколи ідеально поєднується з іншими популярними середземноморськими продуктами - оливковою олією і бальзамічним оцтом, помідорами черрі, моцарелою і пармезаном. Її додають в салати, пасту, різотто, роблять з руколою соус песто. Можна приготувати бездоганний гарнір, для цього потрібно лише прогріти руколу пару хвилин на сковороді разом з часником, оливковою олією, сіллю і перцем.
Рукола використовується для закусок, окрошки, заправки сиру, супів. Її смак чудово поєднується з м'ясом, рибою і морепродуктами. А ще - застосовують як пряну приправу при солінні.
Вибираючи рукколу, не варто спокушатися на довгі рослини, найкраща довжина руколи 9-15 см. Використовувати у їжу варто лише листочки руколи - стебло дуже гірке. Ніжні листочки руколи швидко в'януть - так що про тривалий термін зберігання не йдеться.
Салат айсберг

Салат айсберг - невеликий щільний круглий качан з блідо-зеленим хрустким листям. Багатий фолієвою кислотою, яка регулює обмін речовин, роботу нервової системи і мозку. Також в ньому міститься майже добова норма вітаміну В9, вітаміни А і С, залізо.
Салат айсберг має злегка солодкуватий смак, можна використовувати у якості гарніру, додавати до закусок та сендвічів.
Салат латук качанний і листковий

Латук качанний відрізняється тим, що його листя в процесі росту збираються в невеликі округлі «качанчики», схожі на пухкі качани капусти. Латук нарізають (або ламають руками) дуже крупно або навіть залишають листя цілими - тоді зберігається більше вітамінів. Щоб листя стали хрусткими, їх треба потримати в холодній воді. Латук додають в салат і в суп; в відварені листя можна загорнути м'ясну начинку і запекти в духовці.
Латук листовий (наприклад, сорти лолло-россо, лолло-Бьондо) відрізняється яскравим забарвленням листя (поєднання зеленого з бордовим). Їх нарізають, попередньо промивши під проточною водою, або рвуть на невеликі шматочки. Лолло-россо іноді називають кораловим салатом. Кучеряві і маленькі листя лолло-россо, ніжно-зеленого кольору з бордовою облямівкою. Цей популярний сорт салату містить найбільшу кількість кальцію. Інтенсивний, з легким горіховим відтінком, злегка гіркуватий смак лолло-россо прекрасно поєднується не тільки з іншими овочами: його добре подати до стейку, бефстроганова або антрекоту.
Салат фрізе

Салат фрізе легко запам'ятати за характерними кучерявим листям, блідо-зеленим зовні качана і жовтувато-білим всередині. Фрізе вирощують в темряві, в результаті чого в салаті виробляється речовина інтибін, що стимулює травлення і підвищує апетит. Крім того, в ньому містяться вітаміни А і С, кальцій і залізо. Такий салат має характерну гірчинку в смаку, добре поєднується з руколою, часником, чебрецем. Можна їсти сирим або тушкованим, з креветками, рибою, цитрусовими і сиром.
Салат романо

Листя у цього качанового салату щільні, великі і хрусткі. Салат романо містить вітаміни А і С, кальцій і залізо, підвищує рівень гемоглобіну в крові, знижує відкладення солей і сприяє регулюванню водного обміну. Найбільш відомий рецепт з листям цього салату - «Цезар». До салату романо добре підходять гострі йогуртові соуси з часником або зеленню. Якщо додати в суп-пюре або овочеве соте, його смак зміниться і стане схожим на спаржу.
Кілька порад щодо приготуванння салатів з листя салату
1. Зберігайте зелені салати промитими і добре висушеними в пластикових мішках. Не кладіть зелений салат глибоко в холодильник, у листя може з'явитися «опік холодильника».
2. Багато сортів салату зберігаються в холодильнику приблизно два або три дні, качанні сорти зберігаються до семи днів.
3. Салат повинен зберігатися окремо від помідорів і фруктів, бо вони виділяють етилен, від якого листя салат у дуже шидко пов’яне.
4. Рвіть салат руками, а не ріжте, так зберігається більше вітамінів і листя менше пошкоджується.
5. Не заправляйте салат заздалегідь, тільки перед їжею, інакше він розмокне і зів'яне.
Gorod.cn.ua
Користь листя салату очевидна: воно містить дуже мало калорій, багате вітамінами і мікроелементами. Саме тому листя салату обов’язково має бути присутнім в раціоні людей, що стежать за своєю вагою і здоров’ям.

А знаєте знаєте, скільки сортів і гібридів салатів вирощується сьогодні в світі? Більше 1000. В Україні різновидів салатів набагато менше, але тим не менш, в супермаркетах зазвичай пропонується не більше 10-12 видів, а ще з кожним роком з’являються нові. Тому не дивно, що багато хто часом розгублено дивиться на прилавок, назви салатів абсолютно нічого не говорять.
Сьогодні ми розповімо про набільш популярні види салатів, що продаються у наших магазинах, які у них смаки, з якими продуктами найкраще поєднуються.
Салат листовий звичайний

Довгі роки був єдиним, який ми вирощували на городах. У нього велике світло-зелене листя, трохи кучеряве на кінцях, без яскраво вираженого смаку. Заправляти його найкраще дуже легкою олією з лимонним соком (наприклад, з виноградних кісточок). Залити сметаною, звичайно, можна, але листя одразу зів’яне.
Рукола
Рукола – найкращий помічник для схуднення. Адже з усіх видів салату рукола найкраще допомагає налагодити обмін речовин. Чоловіки здавна вважали руколу афродизіаком. Більшість салатів можуть тільки позаздрити нинішній популярності руколи в нашій країні.

Рукола належить до сімейства хрестоцвітних, це тонкі стеблини з сірувато-зеленими листочками незвичайної форми. Ці листочки виділяються своєрідним пряним ароматом і пікантним гірчично-горіхово-перцевим смаком. Відрізняється рукола з поміж інших сортів салату ще й тим, що росте окремими стеблинками.
Смак руколи ідеально поєднується з іншими популярними середземноморськими продуктами - оливковою олією і бальзамічним оцтом, помідорами черрі, моцарелою і пармезаном. Її додають в салати, пасту, різотто, роблять з руколою соус песто. Можна приготувати бездоганний гарнір, для цього потрібно лише прогріти руколу пару хвилин на сковороді разом з часником, оливковою олією, сіллю і перцем.
Рукола використовується для закусок, окрошки, заправки сиру, супів. Її смак чудово поєднується з м'ясом, рибою і морепродуктами. А ще - застосовують як пряну приправу при солінні.
Вибираючи рукколу, не варто спокушатися на довгі рослини, найкраща довжина руколи 9-15 см. Використовувати у їжу варто лише листочки руколи - стебло дуже гірке. Ніжні листочки руколи швидко в'януть - так що про тривалий термін зберігання не йдеться.
Салат айсберг

Салат айсберг - невеликий щільний круглий качан з блідо-зеленим хрустким листям. Багатий фолієвою кислотою, яка регулює обмін речовин, роботу нервової системи і мозку. Також в ньому міститься майже добова норма вітаміну В9, вітаміни А і С, залізо.
Салат айсберг має злегка солодкуватий смак, можна використовувати у якості гарніру, додавати до закусок та сендвічів.
Салат латук качанний і листковий

Латук качанний відрізняється тим, що його листя в процесі росту збираються в невеликі округлі «качанчики», схожі на пухкі качани капусти. Латук нарізають (або ламають руками) дуже крупно або навіть залишають листя цілими - тоді зберігається більше вітамінів. Щоб листя стали хрусткими, їх треба потримати в холодній воді. Латук додають в салат і в суп; в відварені листя можна загорнути м'ясну начинку і запекти в духовці.
Латук листовий (наприклад, сорти лолло-россо, лолло-Бьондо) відрізняється яскравим забарвленням листя (поєднання зеленого з бордовим). Їх нарізають, попередньо промивши під проточною водою, або рвуть на невеликі шматочки. Лолло-россо іноді називають кораловим салатом. Кучеряві і маленькі листя лолло-россо, ніжно-зеленого кольору з бордовою облямівкою. Цей популярний сорт салату містить найбільшу кількість кальцію. Інтенсивний, з легким горіховим відтінком, злегка гіркуватий смак лолло-россо прекрасно поєднується не тільки з іншими овочами: його добре подати до стейку, бефстроганова або антрекоту.
Салат фрізе

Салат фрізе легко запам'ятати за характерними кучерявим листям, блідо-зеленим зовні качана і жовтувато-білим всередині. Фрізе вирощують в темряві, в результаті чого в салаті виробляється речовина інтибін, що стимулює травлення і підвищує апетит. Крім того, в ньому містяться вітаміни А і С, кальцій і залізо. Такий салат має характерну гірчинку в смаку, добре поєднується з руколою, часником, чебрецем. Можна їсти сирим або тушкованим, з креветками, рибою, цитрусовими і сиром.
Салат романо

Листя у цього качанового салату щільні, великі і хрусткі. Салат романо містить вітаміни А і С, кальцій і залізо, підвищує рівень гемоглобіну в крові, знижує відкладення солей і сприяє регулюванню водного обміну. Найбільш відомий рецепт з листям цього салату - «Цезар». До салату романо добре підходять гострі йогуртові соуси з часником або зеленню. Якщо додати в суп-пюре або овочеве соте, його смак зміниться і стане схожим на спаржу.
Кілька порад щодо приготуванння салатів з листя салату
1. Зберігайте зелені салати промитими і добре висушеними в пластикових мішках. Не кладіть зелений салат глибоко в холодильник, у листя може з'явитися «опік холодильника».
2. Багато сортів салату зберігаються в холодильнику приблизно два або три дні, качанні сорти зберігаються до семи днів.
3. Салат повинен зберігатися окремо від помідорів і фруктів, бо вони виділяють етилен, від якого листя салат у дуже шидко пов’яне.
4. Рвіть салат руками, а не ріжте, так зберігається більше вітамінів і листя менше пошкоджується.
5. Не заправляйте салат заздалегідь, тільки перед їжею, інакше він розмокне і зів'яне.
Gorod.cn.ua
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
інші новини
Майже 13 мільйонів - на житло військовим виділили у Ніжині
2025-06-12 13:42:01
Червонокнижна скопа з Фінляндії, яку знайшли у Чернігові померла дорог...
2025-06-12 13:00:40
Чверть мільйона - «на новонароджених»
2025-06-12 12:48:10
Над Прилуками масово літають гігантські комахи, яких не можна вбивати
2025-06-12 12:37:50
Дмитро Брижинський видав доньку Анастасію заміж
2025-06-12 11:48:52
На Чернігівщині поховали двох захисників: Євгена Коваленка та Михайла ...
2025-06-12 11:30:49
Двох неповнолітніх вразило струмом у Бахмачі на даху вагона, один з ни...
2025-06-12 11:16:37
У Чернігові чотири школи та один заклад професійно-технічної освіти от...
2025-06-11 14:33:56
Людмила Куліш із Сосниці працює, відпочиваючи
2025-06-11 13:28:53
Росіяни дроном знову атакували Семенівську лікарню
2025-06-11 13:01:00