Білий, чорний, довгий, бурий…
2018-02-26 10:26:15


Це не про ведмедів чи чоловіків, а про рис. Сортів і видів є дуже багато. А спробуй розберися. Прийнято розрізняти його за кольором, довжиною зерна і способом обробки. Возять багато сортів і на Чернігівщину. 12 видів рису продає в павільйоні «Український», що біля Привокзального ринку в Чернігові, реалізатор Інна Пінчук. Майже всі сорти пробувала сама.

Елітні сорти
— Басматі — «тайський рис», супер-рис. І ціна, правда, найвища. Буває індійський, пакистанський, американський. Готується швидко, хвилин 20-30, не розварюється. Плов з нього хороший виходить. Часто запитують і беруть.
Басматі — довгий рис кремового відтінку. Інтернет говорить, що це єдиний сорт рису, який, як добре вино, від старості тільки виграє.
Камоліно (злегка рожевувато-кремового відтінку)— розсипчастий. Сорт єгипетського рису. З нього варять гарніри, додають у голубці. Добре на голубці брати січку камоліно, — радить Інна, — швидко приготуються і в начинці непогано виглядає, маленькими кульками. А з цільного Камоліно плов готувати добре. Один з популярних сортів.
Османджик — білий (ледь бежевий), овальний клейкий. Він для приготування суші підходить ідеально, — пояснює далі продавчиня. Має м’яку консистенцією завдяки високому вмісту крохмалю. Сприяє поліпшенню травлення.
У нешліфованому — вітаміни
— Червоний рис — нешліфований. Він корисний, зберігає вітаміни. З нього можна готувати каші, додавати в супи. Крім того, чистить кишківник, як і висівки. Але перед приготуванням його бажано замочити, бо готується довше шліфованого, — дає настанови з приготування Інна Пінчук.
Зерна червоного рису овальні, навіть подібні до круглих. Колір того, що в лотку, коричнево-червоний.
Червоний рис родом з Таїланду, але вирощують його переважно на півдні Франції. Містить багато антиоксидантів, які сповільнюють процеси старіння. У процесі варіння злипається. Благотворно впливає на серцево-судинну систему, нормалізує обмін речовин. У ньому високий відсоток харчових волокон (клітковини). Підходить для фарширування овочів. Добрий у комбінації з м’ясом та рибою. Час приготування — 35-45 хвилин.
З червоно-бурого довгого рису девзіра, що росте у Ферганській долині, готують знаменитий узбецький плов.
Бурий рис також нешліфований. Використовується приблизно так само. Бурий та червоний рис беруть прихильники здорового харчування.
Бурий (коричневий) світліший за червоний, у лотку — середньозерновий (овальний). Але нешліфованим може бути і довгий, рідше — круглий рис.
Нешліфований цільнозерновий рис отримують після мінімальної обробки, яка дозволяє зберегти висівкову оболонку. Вона надає зернам горіховий присмак.
У нешліфованому рисі зберігаються поживні речовини: клітковина, вітаміни групи В, цинк, йод, фосфор, мідь. Тому він корисніший ніж білий. Поліпшує травлення, покращує роботу мозку. Вариться близько півгодини (25-40 хвилин), при цьому не розварюється. Готувати з нього можна ті ж страви, що і з білого. Але строк зберігання менший.
Балдо (бальдо) клеїться. Добрий для суші. Тюфтельок, котлет. Для наваристої юшки.
Італійський сорт, але походить з Близького Сходу. Середньозернистий. Напівпрозорі зерна з матовою серединою. Перед варінням їх не промивають.
Ці зерна швидко розварюються, тому різотто краще знімати з вогню, коли рис ще не зовсім готовий. Він швидко розпарюється до потрібного стану.
Підходить для різотто, пловів (турецьких і кавказьких), для страв турецької, арабської і північно африканської кухні.
— Ще в нас є чорний рис, його розібрали. Екзотично виглядає, нешліфований. Мають привезти, ціни поки що не знаю.
Його називають тибетським, бо росте в Тибеті. Сорт недешевий, вважається афродизіаком (стимулює бажання до кохання). Ефектно виглядає суміш чорного рису з білим, що подається на гарнір або в складі салатів. Час приготування без замочування — близько години. Може забруднити світлий посуд при варінні.
— Рисова січка дешева. Добре розварюється. Її беруть для молочних каш, наваристих супів. Думаю, запіканки з січки готувати можна.
(До речі, «Розплющений» рис, який нібито швидко вариться, — міф. Рис на відміну від інших круп не плющиться, а розколюється при натисканні. Зерна витончують шліфуванням. Тому напис на упаковках «рис швидкого приготування» дуже умовна: найшвидший рис готується 8-10 хвилин, а не 1-2, як інші каші з таким самим написом. За ці 10 хвилин можна зварити і басматі, бо його зерна тонкі й довгі).
І не зовсім рис
— Пропарений рис краще використовувати виключно для плову, він залишається твердим, не розварюється, — радить Інна Пінчук.
У ряду рису на прилавку стоїть булгур.
— Булгур — це не рис, хоч і схожий за розміром. Його називають ще турецькою пшеницею. Але використовують як рис. Знаю, що також додають у голубці. Смачний виходить розсольник з булгуром, на кутю брали. Я сама варила, смачна виходить, — розхвалює Інна.
Яким би не був рис: коричневим, чорним, червоним, жовтим і навіть фіолетовим, — всередині він білий.
Підготувала Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №8 (1659), 22 лютого 2018 року

Елітні сорти
— Басматі — «тайський рис», супер-рис. І ціна, правда, найвища. Буває індійський, пакистанський, американський. Готується швидко, хвилин 20-30, не розварюється. Плов з нього хороший виходить. Часто запитують і беруть.
Басматі — довгий рис кремового відтінку. Інтернет говорить, що це єдиний сорт рису, який, як добре вино, від старості тільки виграє.
Камоліно (злегка рожевувато-кремового відтінку)— розсипчастий. Сорт єгипетського рису. З нього варять гарніри, додають у голубці. Добре на голубці брати січку камоліно, — радить Інна, — швидко приготуються і в начинці непогано виглядає, маленькими кульками. А з цільного Камоліно плов готувати добре. Один з популярних сортів.
Османджик — білий (ледь бежевий), овальний клейкий. Він для приготування суші підходить ідеально, — пояснює далі продавчиня. Має м’яку консистенцією завдяки високому вмісту крохмалю. Сприяє поліпшенню травлення.
У нешліфованому — вітаміни
— Червоний рис — нешліфований. Він корисний, зберігає вітаміни. З нього можна готувати каші, додавати в супи. Крім того, чистить кишківник, як і висівки. Але перед приготуванням його бажано замочити, бо готується довше шліфованого, — дає настанови з приготування Інна Пінчук.
Зерна червоного рису овальні, навіть подібні до круглих. Колір того, що в лотку, коричнево-червоний.
Червоний рис родом з Таїланду, але вирощують його переважно на півдні Франції. Містить багато антиоксидантів, які сповільнюють процеси старіння. У процесі варіння злипається. Благотворно впливає на серцево-судинну систему, нормалізує обмін речовин. У ньому високий відсоток харчових волокон (клітковини). Підходить для фарширування овочів. Добрий у комбінації з м’ясом та рибою. Час приготування — 35-45 хвилин.
З червоно-бурого довгого рису девзіра, що росте у Ферганській долині, готують знаменитий узбецький плов.
Бурий рис також нешліфований. Використовується приблизно так само. Бурий та червоний рис беруть прихильники здорового харчування.
Бурий (коричневий) світліший за червоний, у лотку — середньозерновий (овальний). Але нешліфованим може бути і довгий, рідше — круглий рис.
Нешліфований цільнозерновий рис отримують після мінімальної обробки, яка дозволяє зберегти висівкову оболонку. Вона надає зернам горіховий присмак.
У нешліфованому рисі зберігаються поживні речовини: клітковина, вітаміни групи В, цинк, йод, фосфор, мідь. Тому він корисніший ніж білий. Поліпшує травлення, покращує роботу мозку. Вариться близько півгодини (25-40 хвилин), при цьому не розварюється. Готувати з нього можна ті ж страви, що і з білого. Але строк зберігання менший.
Балдо (бальдо) клеїться. Добрий для суші. Тюфтельок, котлет. Для наваристої юшки.
Італійський сорт, але походить з Близького Сходу. Середньозернистий. Напівпрозорі зерна з матовою серединою. Перед варінням їх не промивають.
Ці зерна швидко розварюються, тому різотто краще знімати з вогню, коли рис ще не зовсім готовий. Він швидко розпарюється до потрібного стану.
Підходить для різотто, пловів (турецьких і кавказьких), для страв турецької, арабської і північно африканської кухні.
— Ще в нас є чорний рис, його розібрали. Екзотично виглядає, нешліфований. Мають привезти, ціни поки що не знаю.
Його називають тибетським, бо росте в Тибеті. Сорт недешевий, вважається афродизіаком (стимулює бажання до кохання). Ефектно виглядає суміш чорного рису з білим, що подається на гарнір або в складі салатів. Час приготування без замочування — близько години. Може забруднити світлий посуд при варінні.
— Рисова січка дешева. Добре розварюється. Її беруть для молочних каш, наваристих супів. Думаю, запіканки з січки готувати можна.
(До речі, «Розплющений» рис, який нібито швидко вариться, — міф. Рис на відміну від інших круп не плющиться, а розколюється при натисканні. Зерна витончують шліфуванням. Тому напис на упаковках «рис швидкого приготування» дуже умовна: найшвидший рис готується 8-10 хвилин, а не 1-2, як інші каші з таким самим написом. За ці 10 хвилин можна зварити і басматі, бо його зерна тонкі й довгі).
І не зовсім рис
— Пропарений рис краще використовувати виключно для плову, він залишається твердим, не розварюється, — радить Інна Пінчук.
У ряду рису на прилавку стоїть булгур.
— Булгур — це не рис, хоч і схожий за розміром. Його називають ще турецькою пшеницею. Але використовують як рис. Знаю, що також додають у голубці. Смачний виходить розсольник з булгуром, на кутю брали. Я сама варила, смачна виходить, — розхвалює Інна.
Яким би не був рис: коричневим, чорним, червоним, жовтим і навіть фіолетовим, — всередині він білий.
Підготувала Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №8 (1659), 22 лютого 2018 року
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Захисник Іван Терещенко пішов у вічність молодим
2025-06-18 14:49:44
На Чернігівщині перейменували вісім сіл
2025-06-18 14:16:31
У Городню приїхав працювати лікар хірург з окупованої частини Херсонщи...
2025-06-18 14:06:34
На Чернігівщині під час виконання бойового завдання загинув прикордонн...
2025-06-18 13:47:26
Масштабна толока: у Тростянці відроджують історичну спадщину знаного р...
2025-06-17 20:44:10
15 років за державну зраду отримав Юрій Донцов, в. о. заступника начал...
2025-06-17 20:14:56
У Чернігові шукають кухара для нового бутика, що продає страви в’єтнам...
2025-06-17 19:51:04
На вулиці 1-ї танкової бригади у Чернігові 39-річна водійка збила дити...
2025-06-17 19:42:12
В «Медичному центрі психічного здоров’я» допоможуть подолати алкогольн...
2025-06-17 15:01:23
Директорка Менського зоопарку Зінаїда Максименко розповіла, чим живе ц...
2025-06-17 14:56:34