Солянка з … мухоморів

2021-09-10 15:57:18
2995 7
Його хобі – тихе полювання. І як не дивно, він збирає, окрім справжніх білих грибів, ще й… мухомори. Так, так, не дивуйтеся! Справжнісінькі мухомори хлопець вживає в їжу!



Микола Охонько живе з батьками в чудовому прадавньому селищі Макошине, що на Менщині, яке омиває своїми водами красуня Десна. Садиба Охоньків розташована так, що зліва знаходиться річка, а праворуч, всього якихось метрів із триста, – ліс. А в цьому лісі – справжні дари, серед яких є різні гриби, і білі теж. Але мова зараз не про них.

Коли Микола сказав, що в цьому лісі збирає мухомори і готує з них страви, я подумав спочатку, що він жартує. Але потім, коли він зірвав на моїх очах кілька таких грибів і приготував з них солянку, яку ж і скуштував, мої сумніви враз розвіялися.

Виявляється, серед неїстівних, а отже – отруйних грибів мухоморів є й такий, котрий можна сміливо вживати в їжу. І назва його – мухомор сіро-рожевий.



– Мій батько вважає цей мухомор найсмачнішим серед усіх грибів, – ділиться своїм досвідом Микола. – Я ж хоч і мислю трохи інакше, та все одно скажу вам, що цей гриб дуже смачний.

А споживають такі гриби у сім`ї Охоньків більше десяти років. І найбільше подобаються їм смажені мухомори.

– Якщо їх правильно приготувати, то якраз смажені – найсмачніші. Вони мають унікальний і неповторний смак і аромат, – апетитно розповідає Микола. – А в цьому році вперше зробив і солянку – звичайно, з мухоморами. Рецепт вичитав в одній із кулінарних книг. Солянка виявилася неабияк смаковитою!


Солянка з мухоморів готова

А коли грибник запланував таку страву реалізовувати через інтернет, то був сам здивований – адже у такому ділі навіть конкурентів не виявилося. Тож це неабияк підбадьорило макошинця до активізації такого починання.

І все ж таки, хоч і є сіро-рожевий мухомор (моримуха) умовно їстівним грибом, Микола Охонько не радить без «грибних» знань збирати такі дари лісу, оскільки можна досить легко його переплутати з іншим «родичем» – мухомором пантерним, який є дуже токсичним, або зі смертельно отруйною блідою поганкою.

Микола чесно зізнається, що тепер його знайомі та односельці, які знають про його хобі, вже звикли до такого, здавалося б, незвичного заняття, а раніше більшість вважали хлопця диваком.

– Одна знайома жіночка розповідала мені особисто, як її бабуся розказувала життєвий епізод із років Другої світової війни, – пригадує Микола. – Так от, німці, незважаючи на те, що у них була їжа, збирали мухомори і вживали їх. Не знаю, правда, які то були мухомори? А я збираю ось саме ці – сіро-рожеві.


Отруйний мухомор-бліда поганка

То як же правильно смажити мухомори?

Як розповів Микола Охонько, треба ретельно їх промити, відварити 15 хвилин, ще раз промити, а потім смажити на сковороді до світло-коричневого кольору, попередньо додаючи олії. Чим довше смажити, тим краще – звичайно, необхідно дивитися, щоб гриби не підгоріли.

А щоб солянка була смачна, Микола змішує кілька грибів і додає таке асорті до класичної солянки з капусти в банках. До «комплекту» входять: білі гриби, підосичники, підберезники, сироїжки і, безумовно, мухомори, а також цибуля і болгарський перець.

Сергій Кордик, «Чернігівщина» №36 (854) від 9 вересня 2021 

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (7)
Anonim2021-09-10 18:47:53 відповісти

На югах в степной зоне кировоградщины . осенью население собирает в посадках т.н. ложные лисички (а просто других нет) и все уверены что это настоящие лисички . но это говорушка оранжевая и причем несъедобная так как горчит , но после вываривания горечь уменьшается и после обжарки в масле с лучком народ ест и очень довольный ..... как и этот мухоморный " берсерк" Мыкола .Ладно бы голодовка или там форс-мажорчик . жрать нечего . но на кой сдалось мухоморы жрать . когда можно хороших грибов собирать .....так можно и до мышей дойти . тоже ведь протеин- белок

Anonim2021-09-12 09:13:01 відповісти

Серые мухоморы, молодые только,у которых шляпка еще не раскрылась полностью в Винницкой области называют "мареумухи", что-то типа "зонтиков" на Черниговщине - очень даже вкусные жаренные! Я правда купил их как-то в Житомире.... дня 3 температура 38.... А когда сам собирал все норм.

Anonim2021-09-12 21:41:27 відповісти

Шо за дерево такое "осичка"???

Люда2021-09-13 15:52:23 відповісти

Это не мухоморы-это "зонтики". Мухоморы с красной шляпой. Я тоже всю жизнь считала , что это мухоморы или какие то ядовитые грибы, пока при мне один товарищ не поджарил и не сьел. День прождала- все нормально с ним. Попробовала и себе. Вкусно. На филе куринное немножко похоже

Anonimвідповісти

Не неси хрень. С таким подходом любой гриб по форме зонтик. На фото мухоморы. Зонтики совсем другие. Таких любителей курятины от леса нужно палкой отгонять. А то насобирают строчков, вместо сморчков - все одно же "зморшки", и детей потом кормят.

Anonim2021-09-13 18:43:09 відповісти

Там у зонтиков есть и очень ядовитые двойники . вот точная информация --http://travellife.com.ua/travelling-tuorism/grib-zontik-kak-otlichit.html

Anonimвідповісти

Спасибо. Вот это действительно значимая и крайне полезная информация.

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
Як варили пиво на Чернігівщині: історія давня та модерна 2025-08-02 09:07:31 Брати Камишні загинули в один день 2025-08-01 14:23:12 53-річний мешканець Чернігова вийшов з тюрми і знов почав закликати до... 2025-08-01 14:16:02 У ДТП біля села Нова Басань загинула водійка легковика «Skoda» 2025-08-01 14:02:26 Медикиня і поетеса: Ганна Дроботущенко про життя, творчість і мрії 2025-08-01 13:52:26 Лелека чорний - один із загадкових птахів нашо­го краю 2025-08-01 13:29:17 Придбання квитків через каси буде недоступне: нові правила Укрзалізниц... 2025-08-01 13:20:17 Родичі Євгена Вовка, який пробув у ворожому полоні майже 3.5 роки розп... 2025-08-01 13:10:01 Брижинський наказав негайно організувати чергування рятувальників на п... 2025-08-01 12:54:49 Чернігівців запрошують на святкування Спаса 2025-08-01 12:47:11