На місці кафе «Пар@Соль» запрацював ресторан «Мальва»
2021-12-14 11:21:00


3 грудня у Чернігові по вул. Бєлова відкрився новий заклад – ресторан «Мальва». Його засновницями є Катерина Жуковська та Наталія Чеботар (нині – Калініченко), яку багато хто знає, як власницю сімейного кафе «Буфет», що в центрі міста.

Раніше тут розташовувалося кафе «Пар@Соль», яке 3 роки тому закрилося. На сьогодні у цьому районі міста якраз і не вистачає закладів громадського харчування, де можна смачно поїсти та відпочити у легкій невимушеній атмосфері. Неподалік – «Епіцентр», а довкола житлові будинки. Тому, коли 35-річна Наталія та Катерина, 39 років, маючи більш ніж 15 років досвіду у ресторанному бізнесі, стали замислюватися про його розвиток та відкриття нового кафе-ресторану, вибір впав саме на це місце.
Отже, на вхідних дверях зазначено, що ресторан працює з 11:00 до 23:00 без перерви та вихідних. Перед нами сходи, що ведуть на другий поверх, піднімаємося і потрапляємо до просторої зали з білими столами, м’якими диванами та кріслами. Як видно з деталей інтер’єру - всі меблі та оздоблення дістались «Мальві», від його попередника - «Парасолі».
Біля входу гостей зустрічає невелика ошатна ялинка, що сяє вогниками – передвісниця наступу нового, 2022-го року, а на стелі – оригінальне рішення у вигляді куль із хвойних гілочок. Зал прикрашає велика кількість зелених рослин – у білих вазонах на підвіконнях, у підвішених ящиках угорі колон, які згодом розростуться та перетворяться на квітковий водоспад.







Праворуч від входу – барна стійка, де дівчата-офіціантки готують коктейлі, каву, чай та інші напої. За прилавком - кавоварка з кавовими зернами в резервуарі та установка для кегового пива.


Біля стіни – місця у вигляді кабінок із м'якими шкіряними диванчиками навколо столу. Розраховані на 2-8 осіб. Не довго думаючи, ми вирішили розташуватись у цьому місці за столом, накритим скатертиною у вигляді двох смуг світло-коричневого кольору, які при приглушеному освітленні змінюють колір на бузковий. Стіл прикрашений фужером із живою чайною трояндою жовтого кольору. Приємну атмосферу створює ще й легка фонова музика.
Для верхнього одягу в залі передбачено кілька вішалок, а при вході пальто або шубу можна повісити на плічка. Праворуч від сходів розташовані вбиральні - жіноча та чоловіча, яку легко визначити за пісуаром, унітазом та раковиною синього кольору. Обидві чистенькі, є барабани з туалетним папером, рідке мило та паперові рушники для рук.


Як тільки ми розмістилися за столом, 21-річна офіціантка Аня одразу ж принесла меню. Ресторан позиціонує себе, як заклад європейської кухні з українськими традиціями. Ціни на салати від 79 до 110 грн., холодні та гарячі закуски від 75 до 160 грн., перші та другі страви, є хоспер-меню (від 45 до 90 грн.) та сети для компаній від 500 г до 1050 г. В наявності також десерти (морозиво за 39 грн., пана-кота за 52 та чізкейк за 65), питна вода від 25 грн. за 0,5л, сік за 70 грн./1л та алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, ром, джин, текіла, пиво, вермут та вино, у тому числі ігристе), кава від 25 за еспресо до 40 грн. за лате-макіато, чай за ціною 30-40 грн. за 300 мл і класичні коктейлі за ціною від 60 до 85 грн.

За рекомендацією персоналу ми зупинили свій вибір на рибному сеті, порція якого становить 500 грам та цілком підійде для компанії з двох-трьох гостей (450 грн./500 г). Довго не могли вибрати салат, тому що усім подобалося поєднання солоного із солодким, а в меню було декілька таких видів. Зрештою, вирішили спробувати цілих три: салат з курячою печінкою та карамелізованою вишнею, посипаною мигдалевою крихтою з соусом (82 грн./230 г), салат з ростбіфом, перепелиним яйцем, пармезаном, тунцевим соусом, прикрашений кружальцями хрусткого багету (92 грн./245 г) та салат з прошутто, хурмою, крем-сиром та соусом (90 грн./200 г). Крім цього, ми вирішили скуштувати медальйони зі свинини з пряною вишнею (і через смачне поєднання м’яса з солодкою вишнею, і через доволі низьку ціну - 95 грн. за 200 г) та лаваш з сиром та зеленню (45 грн. за 170 г).




Спочатку подали салати. Вони збуджували апетит вже лише оформленням та виглядом на тарілці. Смак відповідав усім очікуванням і навіть більше. Гармонійне поєднання у салаті соковитої хурми з прошутто, листями салату, легким вершковим сиром та соусом, створювало в цілому неповторний ніжний смак. Такий же особливий смак вийшов і при поєднанні печінки з карамелізованою вишнею, а трохи пізніше – у м’ясних медальонів з вишневим пряним соусом та зверху з крес-салатом.
Рибний сет подали на великій дошці: апетитні шматочки лосося і тунця, та пластини скумбрії, прикрашені лимоном, листочками розмарину і кільцями болгарського перцю, були викладені на листі лаваша. Композицію доповнювали маслини та три види соусів. Що можна сказати про його смак? Ніжна риба, збризнута соком лимону у поєднанні з соусом створювала відчуття танення у роті.

На десерт ми замовили каву американо з молоком (31 грн.) і капучіно (32 грн.). Каву тут варять з купажу бразильської арабіки та робусти (Brazil Mogiana). Вона має смак шоколаду і смажених горіхів з нотками сухофруктів і карамелі, з невеличкою кислинкою та гірчинкою.


Апогеєм вечері став комплімент від закладу – чізкейк, який подав сам шеф-кухар ресторану 35-річний Дмитро Євсєєв. Він має 10-річний досвід роботи саме шефом, і перейшов до «Мальви» із «Старого Чернігова», мотивуючи тим, що тут є можливість розвиватися та експериментувати у своїй улюбленій справі.
Таким чином, ситна, а головне, смачна вечеря, що складалася з салату з хурмою, медальйонів з пряною вишнею, лавашу та кави обійшлася у 261 гривню на 1 людину. Якщо замовити сет, по салату на двох та каву, то все це буде коштувати близько 350 гривень на одну особу.


У ресторані є безкоштовний Wi-Fi та розрахуватися можна карткою за допомогою терміналу.
Єдине, що трішки «підкачало» – це пересолений лаваш. Напевно, кухар просто закохався. Крім цього, виявити якісь «мінуси» нам так і не вдалося. Тому, думаємо, не варто судити суворо – по-перше, це лише початок, по-друге, персонал молодий і лише вчиться, а по-третє, як розповіли Наталія та Катерина: «Ми зараз працюємо в режимі холодного прогону, прибираємо недоліки, вивчаємо смаки наших гостей, цікавимося що подобається, а що ні». Вони переконані, що заклад має працювати як єдиний механізм та постійно дивувати мешканців та гостей міста якісними, вишуканими та смачними стравами. Тому, велике значення надають навчанню персоналу.
- Що, на ваш погляд, найважливіше для ресторану, щоб він став популярним?
- Насамперед, це, звичайно, смачна їжа та гарне обслуговування, а також атмосфера, в якій приємно перебувати.
- Чому ви обрали таку назву для ресторану?
- Ця назва народилася раніше, ніж сам ресторан – спочатку назва, потім ми знайшли приміщення, яке нас надихнуло, злилося все докупи і народилося наше дітище. Квітка мальва в мене асоціюється з чимось українським. Я люблю нашу країну, її співочу мову, в мене навіть прізвище по чоловіку зараз таке гарне – Калініченко. Дома в сім’ї ми розмовляємо виключно українською мовою. А взагалі, мальва означає красу, турботу, дружбу і визнання.
- Чи плануєте ви зустріч Нового року у ресторані?
- Ми все ж таки вважаємо, що для гарної організації новорічних корпоративів та зустрічі нового року потрібно більше часу. А ресторан тільки но відкрився. Тому ми обрали для себе такий формат - по п’ятницях, суботах та іноді в неділю у ресторані буде стильний вініловий музичний супровід, під який за бажанням можна й потанцювати. Якщо хтось захоче відсвяткувати корпоратив у будні – стиль музики можна обговорити індивідуально. Святкування у новорічну ніч у цьому році не передбачене, але ми будемо готувати смачні пакуночки на замовлення.
- На скільки місць розрахований ваш ресторан?
- Ресторан розрахований на 75 посадкових місць. Якщо у нас захоче відсвяткувати якусь подію велика компанія, то щоб усім було зручно, ми можемо накрити столи місць на 60-65. Загальна площа – 270 м2, площа залу – 80.
- Чи є в ресторані банкетний зал?
- Є, але маленький – на 10 місць. Ми поки що працюємо над його інтер’єром.
- Що особливого є у вашому меню?
- Ми маємо дуже класне хоспер-меню – страви доволі швидко готуються в унікальній печі-грилі на вугіллі, яка дозволяє досягти ідеального прожарювання та зберігає всі корисні властивості продуктів. Це звісно шашлик, курчата табака, запечена скумбрія, лаваші з сиром.
Також, для дружніх компаній ми розробили смачні та ситні сети: м'ясний, рибний, пташиний. Незабаром по них буде акційна пропозиція. Наприклад до м'ясного сету, який складається з половини курчати-табака, курячих крилець, шашлику з індички, свинини та курки, цибулі та шматочків кукурудзи, ми подаватимемо пиво. Якщо гості захочуть забрати сет з собою – ми запакуємо в коробку.
- Які плани на найближче майбутнє?
- Поки що ми думаємо стосовно проведення смачних сніданків чи обідів. Також, плануємо організовувати у нашому ресторані різні бізнес-зустрічі, фуршети, семінари тощо. Завдяки «Буфету», ми маємо великий досвід влаштування виїзного обслуговування (кейтерингу), який ми будемо застосовувати і тут. Звичайно, у нас буде доставка страв додому чи офісу.
Наталія Вербицька

Раніше тут розташовувалося кафе «Пар@Соль», яке 3 роки тому закрилося. На сьогодні у цьому районі міста якраз і не вистачає закладів громадського харчування, де можна смачно поїсти та відпочити у легкій невимушеній атмосфері. Неподалік – «Епіцентр», а довкола житлові будинки. Тому, коли 35-річна Наталія та Катерина, 39 років, маючи більш ніж 15 років досвіду у ресторанному бізнесі, стали замислюватися про його розвиток та відкриття нового кафе-ресторану, вибір впав саме на це місце.
Отже, на вхідних дверях зазначено, що ресторан працює з 11:00 до 23:00 без перерви та вихідних. Перед нами сходи, що ведуть на другий поверх, піднімаємося і потрапляємо до просторої зали з білими столами, м’якими диванами та кріслами. Як видно з деталей інтер’єру - всі меблі та оздоблення дістались «Мальві», від його попередника - «Парасолі».
Біля входу гостей зустрічає невелика ошатна ялинка, що сяє вогниками – передвісниця наступу нового, 2022-го року, а на стелі – оригінальне рішення у вигляді куль із хвойних гілочок. Зал прикрашає велика кількість зелених рослин – у білих вазонах на підвіконнях, у підвішених ящиках угорі колон, які згодом розростуться та перетворяться на квітковий водоспад.







Праворуч від входу – барна стійка, де дівчата-офіціантки готують коктейлі, каву, чай та інші напої. За прилавком - кавоварка з кавовими зернами в резервуарі та установка для кегового пива.


Біля стіни – місця у вигляді кабінок із м'якими шкіряними диванчиками навколо столу. Розраховані на 2-8 осіб. Не довго думаючи, ми вирішили розташуватись у цьому місці за столом, накритим скатертиною у вигляді двох смуг світло-коричневого кольору, які при приглушеному освітленні змінюють колір на бузковий. Стіл прикрашений фужером із живою чайною трояндою жовтого кольору. Приємну атмосферу створює ще й легка фонова музика.
Для верхнього одягу в залі передбачено кілька вішалок, а при вході пальто або шубу можна повісити на плічка. Праворуч від сходів розташовані вбиральні - жіноча та чоловіча, яку легко визначити за пісуаром, унітазом та раковиною синього кольору. Обидві чистенькі, є барабани з туалетним папером, рідке мило та паперові рушники для рук.


Як тільки ми розмістилися за столом, 21-річна офіціантка Аня одразу ж принесла меню. Ресторан позиціонує себе, як заклад європейської кухні з українськими традиціями. Ціни на салати від 79 до 110 грн., холодні та гарячі закуски від 75 до 160 грн., перші та другі страви, є хоспер-меню (від 45 до 90 грн.) та сети для компаній від 500 г до 1050 г. В наявності також десерти (морозиво за 39 грн., пана-кота за 52 та чізкейк за 65), питна вода від 25 грн. за 0,5л, сік за 70 грн./1л та алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, ром, джин, текіла, пиво, вермут та вино, у тому числі ігристе), кава від 25 за еспресо до 40 грн. за лате-макіато, чай за ціною 30-40 грн. за 300 мл і класичні коктейлі за ціною від 60 до 85 грн.

За рекомендацією персоналу ми зупинили свій вибір на рибному сеті, порція якого становить 500 грам та цілком підійде для компанії з двох-трьох гостей (450 грн./500 г). Довго не могли вибрати салат, тому що усім подобалося поєднання солоного із солодким, а в меню було декілька таких видів. Зрештою, вирішили спробувати цілих три: салат з курячою печінкою та карамелізованою вишнею, посипаною мигдалевою крихтою з соусом (82 грн./230 г), салат з ростбіфом, перепелиним яйцем, пармезаном, тунцевим соусом, прикрашений кружальцями хрусткого багету (92 грн./245 г) та салат з прошутто, хурмою, крем-сиром та соусом (90 грн./200 г). Крім цього, ми вирішили скуштувати медальйони зі свинини з пряною вишнею (і через смачне поєднання м’яса з солодкою вишнею, і через доволі низьку ціну - 95 грн. за 200 г) та лаваш з сиром та зеленню (45 грн. за 170 г).




Спочатку подали салати. Вони збуджували апетит вже лише оформленням та виглядом на тарілці. Смак відповідав усім очікуванням і навіть більше. Гармонійне поєднання у салаті соковитої хурми з прошутто, листями салату, легким вершковим сиром та соусом, створювало в цілому неповторний ніжний смак. Такий же особливий смак вийшов і при поєднанні печінки з карамелізованою вишнею, а трохи пізніше – у м’ясних медальонів з вишневим пряним соусом та зверху з крес-салатом.
Рибний сет подали на великій дошці: апетитні шматочки лосося і тунця, та пластини скумбрії, прикрашені лимоном, листочками розмарину і кільцями болгарського перцю, були викладені на листі лаваша. Композицію доповнювали маслини та три види соусів. Що можна сказати про його смак? Ніжна риба, збризнута соком лимону у поєднанні з соусом створювала відчуття танення у роті.

На десерт ми замовили каву американо з молоком (31 грн.) і капучіно (32 грн.). Каву тут варять з купажу бразильської арабіки та робусти (Brazil Mogiana). Вона має смак шоколаду і смажених горіхів з нотками сухофруктів і карамелі, з невеличкою кислинкою та гірчинкою.


Апогеєм вечері став комплімент від закладу – чізкейк, який подав сам шеф-кухар ресторану 35-річний Дмитро Євсєєв. Він має 10-річний досвід роботи саме шефом, і перейшов до «Мальви» із «Старого Чернігова», мотивуючи тим, що тут є можливість розвиватися та експериментувати у своїй улюбленій справі.
Таким чином, ситна, а головне, смачна вечеря, що складалася з салату з хурмою, медальйонів з пряною вишнею, лавашу та кави обійшлася у 261 гривню на 1 людину. Якщо замовити сет, по салату на двох та каву, то все це буде коштувати близько 350 гривень на одну особу.


У ресторані є безкоштовний Wi-Fi та розрахуватися можна карткою за допомогою терміналу.
Єдине, що трішки «підкачало» – це пересолений лаваш. Напевно, кухар просто закохався. Крім цього, виявити якісь «мінуси» нам так і не вдалося. Тому, думаємо, не варто судити суворо – по-перше, це лише початок, по-друге, персонал молодий і лише вчиться, а по-третє, як розповіли Наталія та Катерина: «Ми зараз працюємо в режимі холодного прогону, прибираємо недоліки, вивчаємо смаки наших гостей, цікавимося що подобається, а що ні». Вони переконані, що заклад має працювати як єдиний механізм та постійно дивувати мешканців та гостей міста якісними, вишуканими та смачними стравами. Тому, велике значення надають навчанню персоналу.

- Що, на ваш погляд, найважливіше для ресторану, щоб він став популярним?
- Насамперед, це, звичайно, смачна їжа та гарне обслуговування, а також атмосфера, в якій приємно перебувати.
- Чому ви обрали таку назву для ресторану?
- Ця назва народилася раніше, ніж сам ресторан – спочатку назва, потім ми знайшли приміщення, яке нас надихнуло, злилося все докупи і народилося наше дітище. Квітка мальва в мене асоціюється з чимось українським. Я люблю нашу країну, її співочу мову, в мене навіть прізвище по чоловіку зараз таке гарне – Калініченко. Дома в сім’ї ми розмовляємо виключно українською мовою. А взагалі, мальва означає красу, турботу, дружбу і визнання.
- Чи плануєте ви зустріч Нового року у ресторані?
- Ми все ж таки вважаємо, що для гарної організації новорічних корпоративів та зустрічі нового року потрібно більше часу. А ресторан тільки но відкрився. Тому ми обрали для себе такий формат - по п’ятницях, суботах та іноді в неділю у ресторані буде стильний вініловий музичний супровід, під який за бажанням можна й потанцювати. Якщо хтось захоче відсвяткувати корпоратив у будні – стиль музики можна обговорити індивідуально. Святкування у новорічну ніч у цьому році не передбачене, але ми будемо готувати смачні пакуночки на замовлення.
- На скільки місць розрахований ваш ресторан?
- Ресторан розрахований на 75 посадкових місць. Якщо у нас захоче відсвяткувати якусь подію велика компанія, то щоб усім було зручно, ми можемо накрити столи місць на 60-65. Загальна площа – 270 м2, площа залу – 80.
- Чи є в ресторані банкетний зал?
- Є, але маленький – на 10 місць. Ми поки що працюємо над його інтер’єром.
- Що особливого є у вашому меню?
- Ми маємо дуже класне хоспер-меню – страви доволі швидко готуються в унікальній печі-грилі на вугіллі, яка дозволяє досягти ідеального прожарювання та зберігає всі корисні властивості продуктів. Це звісно шашлик, курчата табака, запечена скумбрія, лаваші з сиром.
Також, для дружніх компаній ми розробили смачні та ситні сети: м'ясний, рибний, пташиний. Незабаром по них буде акційна пропозиція. Наприклад до м'ясного сету, який складається з половини курчати-табака, курячих крилець, шашлику з індички, свинини та курки, цибулі та шматочків кукурудзи, ми подаватимемо пиво. Якщо гості захочуть забрати сет з собою – ми запакуємо в коробку.
- Які плани на найближче майбутнє?
- Поки що ми думаємо стосовно проведення смачних сніданків чи обідів. Також, плануємо організовувати у нашому ресторані різні бізнес-зустрічі, фуршети, семінари тощо. Завдяки «Буфету», ми маємо великий досвід влаштування виїзного обслуговування (кейтерингу), який ми будемо застосовувати і тут. Звичайно, у нас буде доставка страв додому чи офісу.
Наталія Вербицька
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
З полону до діджейського пульта: історія чернігівського строковика
2025-05-23 14:42:28
На Чернігівщині попрощалися з двома загиблими бійцями: В'ячеславом Коз...
2025-05-23 13:40:45
Анатолій Герасименко закоханий у музику з дитинства
2025-05-23 12:48:04
У Чернігові встановили меморіальний знак на честь українських військов...
2025-05-23 12:14:35
Посадовець вимагає три мільйони від міськради
2025-05-23 12:03:15
На Чернігівщині внаслідок ворожих атак постраждав чоловік, пошкоджено ...
2025-05-23 11:46:32
На Чернігівщині працюють 33 патронатні сім’ї, загальна кількість по Ук...
2025-05-23 11:34:13
СБУ затримала поплічника рф, який готував підпал військових автівок на...
2025-05-22 19:02:55
Поліція знайшла жінку, яка у Чернігові забила до смерті їжачиху з дітк...
2025-05-22 14:54:25
Двоє неповнолітніх з Чернігівщини взяли в заручники чоловіка, аби сказ...
2025-05-22 14:48:20
Дякую, що огляд украънською
А почему на чеке "АННЯ" с двумя "н"??? Безграмотность напоказ!!!
Звать так! Как Тебя например Грицько или Гаврило....а ее Ання! Щас как хошь могут назвать человека
Дизайн 90х...(( тер точно не пойду))
Девчонки! Вы красавицы! Но, сознайтесь, что вы пешки в этом бизнесе, у нас в городе один хозяин всего бизнеса
Это здесь когда-то травили людей?
"довкола житлові будинки" - знову серед ночі салюти під шансон?
Как может быть "когда-то", если открыт только?)) Тупой вопрос))
это то "семейне" кахве где посуду битую на стол ставили ? позорище.