Скільки коштує українській борщ?
2010-03-02 13:24:04



Скільки коштує українській борщ?
Ціни, що сягнули нечуваних висот, прямопропорційно звели нанівець радість від купівлі найпростіших продуктів. Особливо відчутно це стало в середині цієї зими, що вразила не лише завалами снігу й морозами, а й не менш лютими розцінками на все їстівне.
Ті люди, хто з завидною регулярністю відвідують місця торгівлі, якщо ними й не здивовані, проте точно не в захваті. Стосовно мене, то я також не з іншої планети, просто те, що більшість складових для приготування такої звичайної страви, як борщ, коштують вже по 7 гривень за кілограм (майже долар!), виявилося несподіванкою. Це сталося, коли прямі поставки з батьківських дачних закромів розтанули, як сніг і врешті—решт припинилися.
Тож, склавши список з найрідніших кожному українцеві інгредієнтів для борщу, я пішла на базар. Слід зазначити, що до списку не входили такі «витребеньки» як чорнослив чи пампушки (вони входять до складу інших видів борщів). Зокрема втішало те, що страва настільки унікальна, наскільки прості її складові. Але не так сталося, як гадалося.
За кілограм капусти, моркви, цибулі, буряка просили по 7 гривень, за домашню картоплю — 4 грн., за склянку квасолі — 2,50 грн., за домашню сметану — 10 грн. за півлітри. Поторгувавшись, «вигадала», тобто заощадила на картоплі й квасолі лише нещасну гривню. Півкіло свинини з кісткою «потягнуло» на 17 грн. А який борщ без часнику? Заплатила за головку 2,50 грн. Наостанок купила томатного соусу за 7 гривень. І якщо стратегічний український продукт — сало купувати не довелося (це єдине, чим наразі я володіла), то інша так само стратегічна страва — борщ після підрахунків виявилася майже «золотою».
Момент істини
Ні! Істина не у вині. Вона в борщі… А точніше в його вартості. Бо філософія як теорія з практикою, надто сучасною, — речі несумісні.
Але повернемось до багатостраждального чи скоріш вистражданого борщу. Тож трилітрова каструля добротного борщу для сім’ї з розрахунком на два дні витягнула з кишені 40 гривень (не враховуючи хліба й сала чи олії для пасерування). Поуправлявшись у грі «сам собі бухгалтер» та порахувавши, в яку суму обійдеться борщ, якийсь час була в стані ступору. Не повіривши самій собі, довелось перераховувати разів два чи три. За місяць (якщо варити двічі на тиждень) борщ «запросив» близько 320 гривень! Ненабагато менше, ніж квартплата. Але набагато більше, ніж можна собі дозволити. Коли ступор пройшов, захотілося, як у фільмі, заволати: «Зрения лишают!» (у сенсі: борщу позбавляють!).
«Було не любити»…
Більше того, слід додати, що, передивляючись найрізноманітніші рецепти страви № 1, я ще довго мудрувала (намагаючись хоч якось зменшити витрати). Довго не вірила, що борщик може перекочувати з розряду повсякденних страв до святкових. Перспектива затягнути пасок також аж ніяк не влаштовувала. Тож додавала й віднімала, крутила як циган сонцем. Але дешевий борщ як такий так і залишався «у зоні недосяжності».
Задля експерименту довелось навіть протестувати напівфабрикат «Полтавський борщ», заплющивши очі на невластиві борщу інгредієнти, такі як кукурудзяний крохмаль, глутамат натрію та інші підозрілі елементи. Наваристий і смачний борщ віддалено нагадували червоний колір і знайомий запах. Отримана в процесі пюреподібна рідина коштувала 6,50 грн. на одну людину.
Зокрема, марно було б сподіватись, що борщ, приготовлений у кафе, кращий чи за більш прийнятною ціною. Там червоне «щастя по—українськи» на ім’я борщ коштує від 5,50 грн. (знов—таки без хліба та сметани). Та й порція, м’яко кажучи, така, що не переїси.
Цей недільний похід, зважаючи на вищенаведені ціни, і, як результат, самотній гаманець — вкупі вилилися в стресове явище. З іншого боку, казати «більше туди не піду» — означало б брехати самому собі або приректи себе на життя без борщу. Але хіба то життя?
Відома фраза: «Безвихідного становища не буває» наразі не дуже—то втішає. До ситуації з національною стравою, на жаль, більш підхожа так само національна і, водночас, злободенно—хронічна: «Маємо те, що маємо». Та найважче повірити, що йдеться про борщ, звичайний український борщ…
Інга Вітковська, тижневик «Чернігівські відомості» №8 (989)
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
35-річний чернігівець прийшов додому до пенсіонерки, аби відняти пенсі...
2025-07-08 12:45:23
Ніжинський агротехнічний інститут відмітив 130-річчя з дня свого засну...
2025-07-08 12:36:58
«Треба захищати Україну»: шлях бійця першої танкової
2025-07-08 11:52:17
18-річна Валерія Клюсовець розповіла, як загинули її друзі, під час об...
2025-07-08 10:37:38
З попелу війни - у нове життя: як подружжя Мельників з Сеньківки оговт...
2025-07-08 10:23:37
Один з найвідоміших художників України Віктор Шульга переїхав з Андрії...
2025-07-08 09:29:57
На Чернігівщині попрощалися з двома захисниками
2025-07-08 09:05:59
Директорка гімназії зі спільниками оформлювала чоловіків вчителями, аб...
2025-07-08 08:47:35
Роман Луценко: «Базові навички з такмеду сьогодні повинен мати кожен»
2025-07-07 15:04:01
Олена Решотка з Мени майструє дизайнерські речі зі старого джинсу
2025-07-07 14:39:06
http://www.vkysno.kiev.ua/d-recept-action-detail-rid-97.html
Ингредиенты:
На 3 литра воды:
Суповые кости с мясом (свиные, говяжьи или куриные) 0,5кг.,
Буряк 2шт.(около 200г.)
Морковь 2шт.(около 200г.)
Картофель 4 шт. средние
Лук репчатый 1 шт.
Капуста белокачанная 200г.
Чеснок 1-2 зубчика
Томатная паста 2 ст.л.
Масло растительное 2 ст.л.
Фасоль замочить 1/2стакана
Учитывая что сейчас пост ,при Ваших расценках на инградиенты ,получается стоимость 4л борща--макс10гр. А добавив мясо 0.5кг----27гр. так что не втирайте " невтируемое.