У чернігівки є чудо-горщик, який сам варить кашу
2011-06-24 17:01:58



У чернігівки є чудо-горщик, який сам варить кашу
Горщик такий справді існує. Називається мультиварка. Правда, є одна недоробка — продукти все ж доводиться купувати самим.
— Мультиварку подарували батьки чоловіка два роки тому, — каже чернігівка Інна Черниш. — Спочатку купили собі, через інтернет-магазин. Свекрусі, Наталі? Миколаївні, дуже сподобалась, вона й нам таку купила.
Інна замішує тісто на запіканку: бере близько півкіло сиру, додає по неповній ложці манки та крохмалю, цукор, ванілін, дві ложки борошна, два яйця. Все добре вимішує в мисці.
— Ця мультиварка — «Panasonic». Купили за 900 гривень, а в магазині така коштувала 1300. Тепер китайську можна і за 450 знайти.
На кухонному столі виблискує металом велика каструля з кнопками управління і табло. Всередині розмір каструлі дещо менший.
— Сюди вміщається два літри. Бувають більші — на чотири літри, на шість. Але нам на сім'ю з трьох чоловік вистачає. Всередині на стінці є шкала з поділками, нижче якої і вище каструльку заповнювати не можна, — Інна ложкою накладає сирну масу в мультиварку. Дно і стінки жиром попередньо не змащує. Маса заповнює десь чверть ємкості. Закривши кришкою, Інна виставляє режим «випічка», час приготування — година.
— Все, тепер про неї на деякий час можна забути.
— Не пригорить?
— Ні, коли спечеться, перейде в режим автопідігріву. (Тримає температуру близько 50 градусів). Так може зберігатися до 16 годин, при цьому не підгорить і не зіпсується. Ми з чоловіком так залишали майже на добу, коли їздили до батьків, і було наче тільки-но спечене.
— Що ще готує мультиварка?
— Є страви, які, крім мультиварки, ніде так не приготуєш. Виходить, як у печі. Тушковане м'ясо, скажімо. Ніколи не пересушить, не підгорить. Якщо добре протушкувати, години три, кролик, курка добре відділяються від кісточок. Якраз таке, щоб дитині давати. А можна запрограмувати на годину, буде таке, як у духовці. Але я помітила — чим довше готується, тим смачніше.
Є спеціальні рецепти — і до інструкції додаються, і в Інтернеті безліч знайти можна. Та я готую по-своєму, як на плиті чи в духовці готувала б.
Коли вариш суп або борщ, можна накришувати зразу все (як колись наші бабусі в печі готували). Не окремо варити м'ясо, додавати картоплю, пізніше — макарони. Можна класти все зразу і не боятися, що розвариться. І пінку знімати не треба, достатньо добре промити м'ясо. Адже в мультиварці суп не бурлить, а ніби упріває, мліє. Смак такого супу буде такий, наче з печі. Наталія Миколаївна, чоловікова мама, так і готує, вона шанувальниця здорового харчування, суп не засмажує. А я люблю, щоб і зажарка там була, і зелень. Тому ставлю в обід у мультиварці варитися бульйон або чоловік ставить — тут нічого складного нема. Ввечері приходжу з роботи — бульйон вже готовий, гарячий, — півділа зроблено. Переливаю в звичайну каструлю, додаю картоплю, зажарку, інше і вже на плиті швидко доварюю суп. До речі, бульйон у мультиварці виходить смачний, насичений, ароматний і, головне, прозорий — на плиті такого не приготуєш.
Можна варити молочні каші, можна — розсипчасті.
Щоб приготувати на сім'ю сніданок, не треба зранку стояти біля плитки. Можна закласти продукти звечора, увімкнути таймер — і мультиварка почне готувати сама. Прокинетесь, а з кухні вже смачно пахне. Або увімкнути мультиварку на ніч, і до ранку сніданок протримається в режимі підігріву.
А от смажити в мультиварці не можна. Ще мені тушена риба подобається — виходить, як консерва, і кісточки м'які. Додати моркву, цибулю, сіль, перець, олію, покрити водою. Можна додати томат-пасту, а краще — свіжий помідор і готувати годин 12.
Можна готувати різні солодкі запіканки, пироги.
Є режими: «гречка» — для розсипчастих каш, «молочна каша», «плов», тут треба готувати строго за рецептом. Я готую по-своєму, в режимі «випічка» і «тушкування». Є «варка на пару», в цьому режимі можна готувати парові котлети, овочі (дуже знадобиться тим, у кого маленька дитинка). В цьому ж режимі можна готувати яйця.
Поки розмовляємо, по кухні йде апетитний запах випічки.
— Заглянемо? — пропоную.
— Кришка закривається герметично, під час приготування п не можна піднімати. Нічого страшного не станеться, але зіб'ються настройки. Та їх можна виставити заново, — усміхається Інна і піднімає кришку. За виглядом запіканка майже готова. Інна залишає її допікатися ще на 15 хвилин.
— Можна варення готувати, джеми, — продовжує молода господарка. — І нікуди не «втече».
Через 15 хвилин запіканка легко відділилась від стінок каструльки.

Інна Черниш з синочком Сашею: "Запіканка готова!"
Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №25 (1311)
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
«Було 60 дворів, а залишилося 12»: як живе село Українське, що на Черн...
2025-07-18 13:54:05
Сергій Потій: «Коли мене вб’ють, ви дуже не горюйте»
2025-07-18 12:50:56
Цивільна дружина 59-річного Василя Литвиненко розповіла, як він загину...
2025-07-18 12:08:31
Прилуки затопило (відео)
2025-07-18 11:48:38
На Чернігівщині засудили жінку, яка регулярно б’є свого чоловіка. Разо...
2025-07-18 11:16:34
Гроші на дрова, яка чиновниця зі Сновську перевела на рахунки колег і ...
2025-07-18 11:00:39
На Чернігівщині попрощалися з двома захисниками
2025-07-18 10:26:53
У ніжинському притулку для тварин є проблеми, керівниця просить про до...
2025-07-18 10:09:59
Час подбати про власний комфорт
2025-07-18 10:09:52
Підприємці з Центрального ринку розповіли, як оговтуються після пожежі
2025-07-18 09:14:43
Хочу себе эту девушку , с чудо горшиком . пОКУШАТЬ ВКУСТНО НУ ОЧЕНЬ ЛЮБЛЮ
тебе достанется разве что горшок и то не чудо, а на какой ходят.