Кому гоцка, кому гамула, а тим – одливанці
2014-02-20 17:51:14



Кому гоцка, кому гамула, а тим – одливанці
Найдоступніша страва для більшості жителів нашої області — варена картопля. Потовчена, вона до смаку і дітям, і дорослим, і стареньким беззубим. Смачно, корисно і на городі під хатою росте (звісно, у тих, хто посадив і обробляє). На Чернігівщині існує більше десятка назв для цієї страви.
Гоцка, гамула, м'ячка, гартаначка, товканиця, товченя, одливанчик... Буває, що села на відстані п'ять-десять кілометрів, а назви зовсім різні!
64-річна Лариса Саповська з Блистови готує гоцку. У зварену картоплю додає дрібно нарізане і пересмажене з цибулькою сало. Добре товче. Ставить на стіл. До гоцки подає мариновані з часником огірки. Червоні міцні помідорчики. Білі гриби з дрібно порізаною ріпчатою цибулею. Шкварки та смажені яйця. Узвар.
За стіл сідають онуки — чотирирічна Еріка, шестирічна Валерія, вісімнадцятирічна Вікторія, студентка Чернігівського вищого побутового училища №9, та тьотя Ірина Сироїд.
— Я вже з'їла! — першою хвалиться Валерія, — і Маша (намальована на тарілці, персонаж мультсеріалу «Маша і Ведмідь») мені не допомагала, — сміється.
Картоплю в сім'ї готують часто.
— Люблять смажену, тушковану, — говорить Лариса Миколаївна. — Інколи варю сольону. Картопля, надвоє розрізана і зварена, а зверху добре присмачена зажаркою, називається просто — сольона, — пояснює господиня (у придніпровських селах це солоніки. — Авт.) — Сольону подають до холодцю.

Лариса Саповська товче гоцку. Поряд онучки Валерія та Еріка
«Додаю сметану і масло»
ЗЗ-річна Наталія Картун із Бірківки готує гамулу. Товче картоплю із сметаною та маслом. Не менш смачна гамула, якщо додати в неї не сметану, а молоко.
На стіл ставить свіжі й солоні огірки, рівненькі, гарно обсмажені котлети.
Готують гамулу із салом, із засмажкою. Та діти, говорить мати, більше люблять «дієтичну», з молоком та маслом.
Аліні — сім років, ходить до другого класу. Восьмикласниці Юлі — скоро 14. Шестикласнику Сашку —13. — Крім гамули, тушимо картоплю з м'ясом. Любимо суп, борщ. Зранку можна яєчко зжарить, — говорить бабуся, 73-річна Раїса Яківна.
У господарстві Картунів — теличка, корова, дві свині, семеро кролів, качки, кури. Тож картоплі садять чимало.
Чоловік Володимир працює у Києві в охороні. Скоро сніг зовсім розтане, всі, дужі й недужі, будуть на городах. Хочеш їсти — треба старатися, працювати.
Гамула — це густа їжа. Ніби зрозуміло, чому так назвали товчену картопельку.
Назва гоцка співзвучна слову «гоцкать», танцювати вприсядку або «гоцати», тобто стрибати. Так стрибає товкач у каструлі, поки розімне картоплю на пюре.

А у нас так
Крутяк кажуть на товчену картоплю в Оленівці Борзнянського району.
—У кастрюлі потовкли, зажарочку додали (сальце, цибульку) і молочка, щоб добріша була, — говорить касир сільради Тетяна Дрозд. — Крутяка на беседах (свадьбах, іменинах) нема. На беседах подають жаренку. Покришити картоплю, додати жиру. Хто ще додає цибульку, моркву. Воду — не завжди. Якщо сорт «слов'янка», тільки жир або жирне м'ясо, бо ця картопля водяниста. Або сало з проростю, шматочки від ошийка. Сирим воно тверде, а як попекти — дуже смачно.
Одливан або одливанчик — у Малій Загорівці Борзнянського району.
— Картоплю товчуть, а щолок (юшку) одливаємо в окрему миску, — пояснює малозагорівський сільський голова Ніна Осипенко. — У щолок додаємо часник (весною — зелений), вбиваємо яйце, розколочуємо. Це дуже популярна страва. Ложку картоплі, а потім того щолоку. Смачно! Картоплю без юшки називають товченуха, товмачка.
Гартаначка — у Сиволожі Борзнянського району. У цьому ж селі на м'яту картоплю, яку подають разом з юшкою (водою), кажуть заливон або польова каша.
— У воду додають дрібно порізане й пересмажене з цибулею сало, — розповідає сиволозький сільський голова Олександр Кудлай. — У картоплю — яйця. На п'ятилітровий чугун з картоплею штук 10 яєць (нічого собі! — Авт.) — їдять разом з великої миски. У заливон додають і м'ясо.

— Крім товченки, смачна печенка, — перераховує клубівський сільський голова Світлана Губар. — Витопить грубку і на колосники (залізяччя, на яке дрова кладуть) положить в жар картоплю. До печенки взять сире сало з холодильника. Смакота! Смачні й солоніки — посто почищена, зварена і посолена картопля. Густий борщ — мало води, багато картоплі. Крім картоплі — капуста, морква, гриби і м'ясо. Густий борщ іще називають печеня.
— Свиняча кісточка, як нема, то й так піде, — розкриває секрети своєї печені секретар Моложавської сільради Городнянського району Ніна Личуха живе в сусідній з Моложавою Минаївщині. — Багато картоплі. Капусту не переварювать, щоб прихрумувала. Буряк не кладу взагалі.
Товченя — у Крутах Ніжинського району.
Товкануха — у Неданчичах Ріпкинського району.
М'ячка — кажуть на м'яту картоплю у сусідньому, за 7 кілометрів, Мньові Чернігівського району.
М'ячкою називають її у Богданах Варвинського району.
— Пюре або м'ячка, — говорить бухгалтер Богданівської сільради Ніна Квач.
— Пюре або толчонка, — по-французьки та по-російськи кажуть на товчену картоплю у селі Мармизівка Варвинського району. — 3 охотою готують зрази. У картопляне пюре додають трошки борошна, яйце, спеції, чорний мелений перець. Начинка — м'ясо, гриби, капуста.
— Товканичка, — ніжно називає пюре бухгалтер Валентина Затяган із села Стара Басань Бобровицького району.
— Найкраща вона — з маслом. Крім товканички, часто готуємо вареники з картоплею. Або рагу — капуста, картопля, м'ясо. Любимо паруса. Картопля (почищена) розрізається навпіл, на дерев'яні зубочистки або палички надягається, ніби вітрило, тонкий шматочок сала, втикається у картоплю. Запікається.
— Товченушка або товканиця, — теж ніжно називає м'яту картоплю Михайло Кривуля, сільський голова Пальчиків Бахмацького району. — Та найкраща — смажена у чавунчику. Картоплю покришити, а зверху покласти шматочок сала. Ставлять у піч, коли вона витопиться. Сало плавиться, жир тече вниз. Коли добре просмажиться, буде червонуватого кольору.
Жомовиця — найдивніша страва з картоплі
— На мілку тертушку треться картопля, — ділиться секретар Змітнівської сільської ради Сосницького району Світлана Салівон. — Цибуля смажиться на салі, додаються перець, сіль. Запихається в товсті свинячі кишки, ті, які використовують для кров'янок. Начинені кишки — в утятницю і в піч. Можна й на сковороду. Кишки протикати голкою не треба. Спечеться — різать ножем, як ковбасу, і їсти.
— Краще за чипси?
— Ой, звичайно, краще.
* * *
Товмачка, товмачі — в Гужівці та Монастирищі Ічнянського району.
М'ячка, солонуха, солонушка (ціла, не товчена) — в Бірках та Острі Козелецького району.
Товкушка — у Старих Боровичах Щорського району.
Топтанка — у Рябухах Талалаївського, у Подолі Срібнянського району.
М'ятка — у Буді Корюківського району.
Ковми — у Петровій Слободі Корюківського, у Жовтневому Коропського, в Авдіївці Сосницького району.
Мнушка— у Салтиковій Дівиці Куликівського району.
Товча — у Кукшині Ніжинського району.
Товкачка — у Бубнівщині Прилуцького району.
Товкуха, Толкуха — у Горбовому Новгород-Сіверського району.


Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №8 (1450)
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
7 років після трансплантації нирки
2025-04-18 12:47:47
20-річний курсант з Чернігівщини вистрелив собі у голову у гуртожитку ...
2025-04-18 12:14:27
У Чернігові працює волонтерська кузня
2025-04-18 12:02:35
Частина жителів Суниченського старостинського округу залишилась без до...
2025-04-18 11:36:01
Економно та продуктивно: житель Чернігівщини переробив мотоблок на тра...
2025-04-18 11:22:51
Один випадок на сто тисяч: на Чернігівщині корова народила трійню
2025-04-18 11:13:44
74-річний мешканець Срібного розбився на мотоциклі
2025-04-18 10:58:13
На Чернігівщині хочуть створити заповідні зони, аби захистити червонок...
2025-04-18 10:38:34
ГО допомогла мешканці Лукашівки придбати квартиру в центрі Чернігова з...
2025-04-18 10:27:04
У Чернігові на місці ресторану «Градецький» буде продуктовий магазин «...
2025-04-18 09:56:12