Оголошення

У вас на новорічному столі буде салат олів’є?

2020-12-30 12:12:31
3224 12
Хто б міг подумати, що звичайний салат з картоплею, морквою і зеленим горошком набуде політичного присмаку! Про нього дискутують, навіть пісні складають! Одні кажуть, що салат олів’є — символ Радянського Союзу, совка. Другим він нагадує про часи життя у бідності. Треті його люблять, на кожне свято готують і не морочать голову. А ви знаєте щось краще? На новорічний стіл ставите олів’є?



«Роблю класичне»

Ольга Терещенко, пенсіонерка, місто Ніжин:

— Який новорічний стіл без олів’є? Готую його традиційно вже п’ятдесят років поспіль. Вся родина мій салат любить. Бо роблю його за тим рецептом, що в семидесяті роки був. Нині у різних жіночих журналах, кулінарних шоу, на телебаченні і навіть по радіо пропонують «новітнє» олів’є. Додають туди ще різні продукти: м’ясо кількох видів, майонез замінюють на солодкий йогурт, зі свіжими огірками і т. д.

Я була захопилася новинками. Виходила мішанина, котра і близько не нагадувала улюблену страву. І моїм домашнім те їдло не сподобалося. Тому завжди готую за класичним рецептом.

Моя фішка — побільше яєць, бажано домашніх, поменше вареної картоплі. А ще беру не мариновані огірки, а солоні (з-під капронової кришки). І ковбасу «Лікарську» — дорогу, не соєву. Майонез жирністю не менше 67 відсотків, бо той, що з меншою жирністю, кислий і псує смак страви. Цибульку кладу невеличку, щоб не пахло нею. Горошок зелений, консервований, власний. І не солю. За рахунок огірків достатньо солі. Змазую майонезом тільки перед подачею на стіл. А решта стоїть накришена, щоб не так швидко псувалася.

«Не готуємо вже років п'ять»

Петро Іващенко, водій, Сновськ:

— Дружина починає готувати новорічні страви за декілька днів. Окрім м’ясних блюд і закуски, готуємо чималий солодкий стіл. Бо маємо четверо онуків, які приїздять до нас святкувати Новий рік. Олів’є не готуємо вже років п’ять, мабуть. Дружина чи невістки вичитують більш сучасні рецепти і стараються кожного року готувати нові. Зі старих полюбляємо салат «Шуба». Він у нас на кожному святі обов’язково має бути на столі.

«Не люблю салатів. Риба й м'ясо — окраса будь-якого столу»

Микола Береженко, працює в охоронній фірмі, місто Прилуки:

— Не розумію людей, які ганяються за різними салатами. Я і дружині завжди так кажу. Стільки мороки доки їх накришиш, прикрасиш. І вони завжди залишаються недоїденими на столі. А ось печене м’ясо, домашня ковбаска, відбивні, смажена риба, йдуть на ура. Їх їдять усі, встигай тільки подавати. Риба й м’ясо — окраса будь-якого столу. На роботі у нас чимало жінок. Я навіть з ними неодноразово сперечався, відстоюючи свою думку. Одна: «Он я такий салат робила. Там і кальмари, і гребенці, і червона ікра». Інша: «А у мене копчена курочка, авокадо». І починають перераховувати по скільки і яких салатів наставляти на святковий стіл. А я кажу: «Ви тільки порахуйте, у скільки ті салати обійдуться. Раціональніше, а іноді і дешевше шмат свинини домашньої купити». Навіть якщо не ахти яка господиня. Це ж натурпродукт. Олів’є то вчорашній день. Годі жити минулим, радянськими традиціями.

«Обов'язково! Кришитиме чоловік»

Тамара Костюк, охоронниця на Чемерському спиртовому заводі, село Чемер Козелецького району:

— А що ж то за Новий рік без олів’є? Готую обов’язково, за класичним рецептом. Хіба що без горошку, я його не люблю. А яйця домашні вже почала збирати. Кладу обов’язково ковбасу, причому не найгіршу. Не м’ясо, — м’ясних салатів зараз і так вистачає. Ковбаса в олів’є — це класика. А огірок щоб обов’язково був не маринований, не свіжий — тільки солоний! Так моя мама олів’є готувала, і я так роблю.

На новорічний стіл наче й багато його виходить, але ще жодного разу не викидали, все що залишиться, потім доїдаємо. Діти в гості приїжджають: дві дочки, два сини. Живуть в Києві, ще невідомо як працювати будуть, та й карантин цей... Але на Різдво точно всі приїдуть, це в нас традиція.

Та я й сама 31 грудня працюю, буду на чергуванні до 20.00. Тож олів’є в цьому році чоловік кришитиме. А мій Олексій Олексійович ніколи не відмовляється: порізати, помазати, покришити. Аби було з чого.

У Голубцових — голубці

Світлана Кузьменко, старший викладач Сновської музичної школи ім. Н. Г. Рахліна, депутат Корюківської райради:

— Зазвичай на нашому новорічному столі є олів’є, правда в різних інтерпретаціях (з ковбасою, з куркою). Сметаною чи екзотичним соусом майонез не замінюю, звикла до традиційного смаку. З чим саме готуватиму цього разу — ще не вирішила. Хочеться чогось незвичного, щоб потішити домашніх, бо Новий рік для мене сімейне свято. А родина має бути смачно нагодована. Окремі страви на столі інколи повторюються, але якоїсь обов’язкової немає. А от у моїх батьків є традиційна. Прізвище у них Голубцові, то, відповідно, і серед святкових приготувань — завжди голубці. І на Різдво також, бо в них ще й річниця подружнього життя.

«На будь-яке свято»

Галина Ананченко, пенсіонерка село Козилівка, Корюківського району:


— Олів’є в нашій родині готують постійно, на будь-яке свято. І тому Новий рік не виключення. Зроблю не багато, тарілочки три. Також зроблю котлети, голубці, буду запікати у духовці качку. Діти живуть окремо і далеко — у Запорізькій області. Тому Новий рік будемо зустрічати разом з чоловіком. Можливо ще хто з рідні зайде. Ми у гості не ходимо.

Тижневик «Вісник Ч» №52 (1806), 24 грудня 2020 року

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (12)
ась2020-12-30 12:41:10 відповісти

Грошей на салат не знаете де узянуть?

urecc822020-12-30 13:07:48 відповісти

Если оливье символ бедности, тогда мивина и галина-бланка символ чего?

Anonimвідповісти

к тому идём семимильными шагами

Anonim2020-12-30 13:39:56 відповісти

Яйца уже по 40 грн. Золотое оливье получится.

стосуется кожного2020-12-30 13:49:10 відповісти

Дивная краина , как только праздники у людей скидки , а у папуасов накручивают цена втридорога

Anonimвідповісти

Краина населена дивными истотами. Пример: маг атб, большая парковка, свободная парковка, тазиками обставлено именно то место, где вход и машины грузовые товар разгружают, причем для одаренных знак стоит "стоянка запрещена". Може пороблено?

scorpion2020-12-30 14:05:07 відповісти

Читайте литературу и интересуйтесь пищей народов мира. Этот салат произошел из Франции. Кому это интересно можете почитать. А так нечего из него делать догму - только на праздники готовлю. Я лично, да и многие другие готовят его когда хочется. Правда, он по смыслу и содержанию сейчас немного изменился, под свой вкус и по другим причинам, а смысл и основа осталась. Так что не надо все причеслять к советской эпохе.

Аноним2020-12-30 15:02:23 відповісти

Цены в магазинах просто жесть.....

Anonim2020-12-30 15:53:04 відповісти

Салат "Оливье " к Новому Году давно стал ритуальным атрибутом . наподобие того как "Кутя " или "Паска" Ну .типа того как индейка у "тех шо партньоры " или Маца у "тех кто уже там" .

Лариса2020-12-30 16:51:27 відповісти

Оливье и шампанское -главные атрибуты Нового года.

Черниговец2020-12-30 21:34:27 відповісти

Не чіпайте оливье, це святе, запропонуйте щось краще, (ТІЛЬКИ НЕ ВЕГЕТАРІАНСЬКЕ) традиції святі, 90% населення відсутність цього салату назве злиденнісьтю, якщо хтось не згоден хай їсть капусту з куркою (цезар).

Анони2020-12-31 23:40:55 відповісти

Эти стереотипы из Совка, Оливье и шуба уже в печени.

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
78-річна Люд­мила Богославська освоїла технологію виконан­ня вишивки «... 2025-05-17 16:56:45 На Чернігівщині відбулась подія з лелеками, яка розчулила усіх до сліз 2025-05-17 16:41:43 Антоніна Афоніна отримала неймовірний подарунок до Дня матері 2025-05-17 16:07:06 Орденом «За мужність» нагороджено бойову медикиню з Чернігівщини 2025-05-17 16:01:44 Людмила Іванченко отримала 9 років з конфіскацією майна за те, що прац... 2025-05-17 15:53:00 Відьма найвищого рівня. Квитків вже немає 2025-05-17 15:17:54 Чи будуть цього року заробітки на чорниці на Чернігівщині? 2025-05-17 14:58:34 Як називають новонароджених у Менському зоопарку? 2025-05-17 14:44:08 У дворі чернігівської багатоповерхівки нетверезий водій почав рух і од... 2025-05-17 14:11:04 У Чернігові тролейбус з'їхав із дороги під приватний будинок на вулиці... 2025-05-16 14:59:23