Ярослав Стаценко вирощує буйволів на фермі на Чернігівщині

2025-05-25 16:54:09
191 0


Ярослав Стаценко

Велика кількість вітамінів А, В, С, Е, кальцію, магнію, фосфору, заліза, натрію, цинку, міді, марганцю, фолієвої та пантотенової кислот, висока концентрація антибактеріальних ферментів, жирність 8.5% при дуже низькому рівні холестерину - 0.65 мг/г (для порівнянні рівень холестерину в коров'ячому молоці - 3.14 мг/г), нульова місткість білка казеїну, який є алергеном, нейтральний запах, що ідеально для дитячого харчування, - усе це характеристики буйволиного молока. При цьому, на жаль, загальна кількість буйволиних ферм в Україні не перевищує й десяти. Зате одна з найкращих - ексклюзивна буйволина ферма "ТАСБІО" - саме на Чернігівщині у селі Рудня на Козелеччині.

— Офіційно наше підприємство почало свою роботу у 2018 році. Тоді тут ще не бу­ло великого комплексу. Наш інвестор вирі­шив завести кілька буйволів для себе. Для цього в Рудню завезли всього-на-всього дві голови. Із них усе й почалося. Уже пізніше на цій території звели перший буйволятник, розрахований на 30 голів. До нього приля­гала доїльна зала. Зараз вона законсерво­вана й утримується лише як резервний ва­ріант на випадок змін у структурі стада, бо вже маємо кілька нових буйволятників, нову доїльну залу і нове виробниче приміщення, розраховане на переробку 500 літрів мо­лока, — починає екскурсію фермою дирек­тор ТОВ «ТАСБІО» Ярослав Стаценко.

Разом із ним ми заходимо в перший кор­пус.

— Він у нас використовується як своє­рідний дитсадок, бо тут наймолодші пред­ставники поголів’я ферми, — показує Ярос­лав Вікторович. — Одразу після народження ми забираємо малечу у буйволиць і випоює­мо в ручному режимі. В перші дні життя буй­волята перебувають у спеціальних індиві­дуальних боксах (у нас є дві секції, кожна з яких розрахована на шість голів). Спочатку ми відпоюємо їх виключно молоком, згодом потроху додаємо в раціон сухі корми — гра­нули комбікорму. А у віці близько місяця во­ни починають споживати вже і грубі корми, такі як сіно. В основному до шести місяців спеціальні гранули та сіно і є їхнім основним кормом (молочне вигодовування зберіга­ється до чотирьох місяців).

Переходимо в корпус, де живуть дорослі особини буйволів. Отут уже в загорожах хо­дять і лежать справжні велетні. У середньо­му одна особина віком 5-10 років важить від 600 до 800 кілограмів, а бики-заплідники — взагалі до тонни.

— У 2021 році ми збудували нову до­їльну залу, що розміщена між двома корпу­сами. До неї приєднали виробничий цех. У другому корпусі перебуває наше дійне ста­до. Тут є така-собі перехідна галерея — ко­ридорчик, яким буйволиці двічі на день хо­дять на доїння. У доїльній залі (розрахова­на вона на десять місць) стоїть сучасне ні­мецьке обладнання. Внизу знаходиться до­яр-оператор, який ним управляє, тож буй­волиці дояться автоматично, а потім повер­таються у свій корпус. Окремо утримується сухостійне стадо.

Ці буйволятники розділені на три зони. Пер­ша — кормовий стіл. Сюди за режимом засипають корм, що складається із сіна, соломи, сінажу, який виготовляється з багаторічних трав, комбікорму та води. Друга зона — середній прохід. Тут накопи­чуються калові маси буйволів, які щодня вичища­ються спеціальною технікою. Третя зона — глибо­ка підстилка, де буйволи відпочивають. Щодня сю­ди додається свіжа солома, повністю ж вона вичи­щається раз на місяць. Так ми акумулюємо міндо- брива для своїх полів. Узимку ж підстилка дає до­даткову температуру в буйволятнику. Взагалі тут у нас є спеціальні штори-ролети, які взимку закрива­ються, щоб зберігати тепло, а влітку відкриваються, щоб був протяг. Якщо дуже холодно, використовує­мо і систему обігріву.

Є в нас і вигульні майданчики. Із буйволятни- ка тварини можуть вільно виходити на вулицю, щоб погрітися на сонечку або в спеку освіжитися за до­помогою душових систем. Взагалі буйвіл дуже тяг­неться до води. У природі він завжди живе біля річок чи боліт. Спочатку саме за таким принципом ми на­магалися облаштувати і свою ферму — маємо на її території три штучних озера, кожне з яких призна­чене для окремої групи — молодняку, дійного та су­хостійного стад. Та оскільки ці озера, викопані ще у 2018-2020 роках, не мають системи очищення і за цей час суттєво замулилися, було вирішено об- лаштувати для тварин душові системи. Робимо все, щоб буйволам було комфортно в будь-яку пору року.

Загальне поголів’я «ТАСБІО» складає 140 голів. Фуражних буйволиць, які досягли зрілості і вже да­вали потомство, — 75, 42 з них — дійні, 33 перебу­вають у сухостійному стані. Решта — молодняк різ­них вікових груп і буйволи-заплідники.

— На нашій фермі представлено дві породи буй­волів. Перша — українська карпатська чорна. Основний ареал її проживання — Карпати і Закар­паття. Саме цієї породи були перші особини, яких ми придбали. До речі, не на Закарпатті, а в сели­щі Гоголів під Броварами. Там є монастир, мона­хи якого почали займатися розведенням буйволів у 2000-х роках.

Закуповували тварин вони в при­ватних домогосподарствах Закарпаття, де й досі тримають буйволів, як у нас корів. І зрозуміло чо­му. Буйвіл має низку переваг — він витриваліший, менше хворіє і довше живе. Наприклад, у нас була особина віком 33 роки, але й це не межа — буйвіл може прожити і 50 років! Зараз найстаршій твари­ні в нашому стаді 18 років, у середньому ж дорос­лим особинам — від 5 до 10 років, — каже Ярослав Вікторович.

Після двох перших голів «ТАСБІО» докупило ще 15 буйволів тієї ж української карпатської чорної породи і почало збільшувати поголів’я.

— Зараз воно в нас уже змішане, бо 2023 року ми завезли 30 голів італійської породи. Вона ге­нетично дуже близька до української (тільки італій­ська трохи компактніша), обидві є представника­ми одного виду — азійського буйвола. Взагалі всі буйволи діляться на два великих види — азійський та африканський. Африканський — більш дикий, азійський — одомашнений і в низці країн є осно­вною тягловою та молочною твариною.

Саме молочне виробництво стало основним на­прямком «ТАСБІО».

— Фактично перше куплене нами стадо було по­вністю дорослим, уже давало молоко, тож ми й по­чали робити з нього свою першу продукцію. Спо­чатку лише для власного споживання. Пізніше ж з’явилася ідея створити ресторан та інтернет-ма- газин. Зараз, на жаль, наш ресторан не працює, ми зачинили його з початком повномасштабного вторгнення і поки що відкривати не плануємо.

Асортимент «ТАСБІО» доволі широкий. Це м’які сири (моцарела, бурата, страчатела), сири з ви­тримкою (качота, качіокавало), сири з білою пліс­нявою (брі, камамбер), широка кисломолочна лі­нійка (йогурт, ряжанка, сметана). Також іноді тут роблять індивідуальні партії витриманого сиру ти­пу раклет і масла ГХІ (топлене масло, виготовле­не за спеціальною рецептурою), які не запускають­ся в продаж.

— Продукція з буйволиного молока — унікаль­на, тож і конкуренція в нас невелика. Але собівар­тість молока доволі висока, тому продукція не з де­шевих і не кожен магазин в Україні може предста­вити її на своїх полицях, — говорить Ярослав Вікто­рович. — Буйволиці менш продуктивні, ніж корови (аж у 4-5 разів!), а їх утримання, навпаки, дорожче. Зараз хороша корова на виробництві може давати до 30-40 літрів молока за день. Середній показ­ник наших буйволиць — 5-6 літрів. Так, унікальні го­лови можуть давати і до 15 літрів за день, але в той же час в останній місяць лактації це лише 2-3 літри. Зараз за рахунок внутрішньої селекції ми на­магаємось створити більш продуктивне стадо, з яким плануємо вийти на середній показник у 8 лі­трів молока за день, однак на це піде не один рік.







До речі, оскільки ферма має саме молочне на­правлення, молодняк бичків тут не завжди потрібен у тому обсязі, в якому вони народжуються. А тому тих малюків, яких залишати на фермі не планують, передають — ні, не на м’ясо! — в екопарки.

Масштаби «ТАСБІО», хоч це і крафтовий вироб­ник, насправді вражають. І, уявіть собі, на цьому підприємстві працює всього 10 чоловік!

— Частина задіяна у тваринництві, частина — в цеху, — пояснює Ярослав Вікторович. — Особисто я суміщаю дві посади — директора і технолога мо­лочного виробництва. На останню ми зараз шука­ємо людину. На посаді директора я не дуже давно, тож поки що працюю на два фронти, хоч це й склад­но, бо адміністративної роботи вистачає.
І правда, чого лише вартує встежити за заго­тівлею кормів, які потрібні для утримання такого поголів’я.

— На рік із годівлею і підстилкою нам у серед­ньому потрібно до 400 тонн соломи, близько 250 тонн сіна і 250 тонн сінажу, — перелічує дирек­тор. — Ми маємо свої поля, але вони покривають лише 15-20% від потреби. Більшість кормів ми за­куповуємо у місцевих фермерів або в перевірених постачальників з інших областей. Також самотуж­ки розвозимо продукцію. Її відправка здійснюєть­ся тричі на тиждень — понеділками, середами та п’ятницями, бо виробничий цикл розрахований на два дні. Тобто весь процес — від утримання стада до доставки готових продуктів молочного виробни­цтва — лежить на наших плечах.

Наостанок не могли не поцікавитись, як же та­кому підприємству вдалося не лише вижити в пері­од активної фази бойових дій на Чернігівщині, а ще й наростити потужності під час повномасштабного вторгнення.

— Завдяки Богу, ЗСУ й енергетикам, — усміха­ється Ярослав Вікторович. — На щастя, наші вій­ськові у Чернігові не дозволили російським вій­ськам до нас дійти, але в той період ми були відрі­зані від основних логістичних шляхів, а отже не ма­ли змоги привезти кормів, пального і реалізувати свою продукцію. Майже всі працівники ферми то­ді жили тут, доглядаючи за стадом. Найбільше ми боялися, що відключиться електроенергія. У нас був генератор (його ми придбали ще до лютого 2022-го), але ж не було підвозу дизпального, тож його запуск теж був під питанням. Ми розуміли, що навіть використовуючи його лише для запуску до­їльного обладнання, зі своїми запасами без світла протягнемо всього півтора-два тижні. Розглядали як крайній захід варіант ручного доїння, але це до­волі важко — порівняно з коровою, у буйволиці мен­ше вим’я, ну й норов трохи крутіший. Але світло в нас було. Коли ж почалися планові відключення, ми регулювали все генераторами. Доступ до пально­го був, тож великих проблем не виникало. Сподіва­ємось, так буде й надалі. А взагалі, як і всі українці, чекаємо миру. Отоді розвиток точно буде в усіх під­приємств, і не лише в них!


Джерело: газета "Гарт", Катерина ДРОЗДОВА

Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

коментарі (0)

Залишити коментар

Ім'я
Коментар
інші новини
Ярослав Стаценко вирощує буйволів на фермі на Чернігівщині 2025-05-25 16:54:09 Борис Ковальчук, що має важку хворобу ніг шукає майстра з пошиття спец... 2025-05-25 16:29:24 Медбрат Павло Єрмоленко розповів, як їздив з волонтерським вантажем на... 2025-05-25 16:16:58 У Ніжині нетверезий чоловік підірвав гранату у парку відпочинку 2025-05-25 15:39:09 За два дні обміну полоненими «1000 на 1000» додому повернулися 6 жител... 2025-05-25 15:24:22 У Чернігівській міськраді зафіксували понад десяток адрес, де є пошкод... 2025-05-25 15:00:29 Голова Державної податкової служби України Руслан Кравченко відвідав Ч... 2025-05-24 12:39:51 З полону до діджейського пульта: історія чернігівського строковика 2025-05-23 14:42:28 На Чернігівщині попрощалися з двома загиблими бійцями: В'ячеславом Коз... 2025-05-23 13:40:45 Анатолій Герасименко закоханий у музику з дитинства 2025-05-23 12:48:04