Ярослав Стаценко вирощує буйволів на фермі на Чернігівщині
2025-05-25 16:54:09



Ярослав Стаценко
Велика кількість вітамінів А, В, С, Е, кальцію, магнію, фосфору, заліза, натрію, цинку, міді, марганцю, фолієвої та пантотенової кислот, висока концентрація антибактеріальних ферментів, жирність 8.5% при дуже низькому рівні холестерину - 0.65 мг/г (для порівнянні рівень холестерину в коров'ячому молоці - 3.14 мг/г), нульова місткість білка казеїну, який є алергеном, нейтральний запах, що ідеально для дитячого харчування, - усе це характеристики буйволиного молока. При цьому, на жаль, загальна кількість буйволиних ферм в Україні не перевищує й десяти. Зате одна з найкращих - ексклюзивна буйволина ферма "ТАСБІО" - саме на Чернігівщині у селі Рудня на Козелеччині.
— Офіційно наше підприємство почало свою роботу у 2018 році. Тоді тут ще не було великого комплексу. Наш інвестор вирішив завести кілька буйволів для себе. Для цього в Рудню завезли всього-на-всього дві голови. Із них усе й почалося. Уже пізніше на цій території звели перший буйволятник, розрахований на 30 голів. До нього прилягала доїльна зала. Зараз вона законсервована й утримується лише як резервний варіант на випадок змін у структурі стада, бо вже маємо кілька нових буйволятників, нову доїльну залу і нове виробниче приміщення, розраховане на переробку 500 літрів молока, — починає екскурсію фермою директор ТОВ «ТАСБІО» Ярослав Стаценко.
Разом із ним ми заходимо в перший корпус.
— Він у нас використовується як своєрідний дитсадок, бо тут наймолодші представники поголів’я ферми, — показує Ярослав Вікторович. — Одразу після народження ми забираємо малечу у буйволиць і випоюємо в ручному режимі. В перші дні життя буйволята перебувають у спеціальних індивідуальних боксах (у нас є дві секції, кожна з яких розрахована на шість голів). Спочатку ми відпоюємо їх виключно молоком, згодом потроху додаємо в раціон сухі корми — гранули комбікорму. А у віці близько місяця вони починають споживати вже і грубі корми, такі як сіно. В основному до шести місяців спеціальні гранули та сіно і є їхнім основним кормом (молочне вигодовування зберігається до чотирьох місяців).
Переходимо в корпус, де живуть дорослі особини буйволів. Отут уже в загорожах ходять і лежать справжні велетні. У середньому одна особина віком 5-10 років важить від 600 до 800 кілограмів, а бики-заплідники — взагалі до тонни.
— У 2021 році ми збудували нову доїльну залу, що розміщена між двома корпусами. До неї приєднали виробничий цех. У другому корпусі перебуває наше дійне стадо. Тут є така-собі перехідна галерея — коридорчик, яким буйволиці двічі на день ходять на доїння. У доїльній залі (розрахована вона на десять місць) стоїть сучасне німецьке обладнання. Внизу знаходиться дояр-оператор, який ним управляє, тож буйволиці дояться автоматично, а потім повертаються у свій корпус. Окремо утримується сухостійне стадо.
Ці буйволятники розділені на три зони. Перша — кормовий стіл. Сюди за режимом засипають корм, що складається із сіна, соломи, сінажу, який виготовляється з багаторічних трав, комбікорму та води. Друга зона — середній прохід. Тут накопичуються калові маси буйволів, які щодня вичищаються спеціальною технікою. Третя зона — глибока підстилка, де буйволи відпочивають. Щодня сюди додається свіжа солома, повністю ж вона вичищається раз на місяць. Так ми акумулюємо міндо- брива для своїх полів. Узимку ж підстилка дає додаткову температуру в буйволятнику. Взагалі тут у нас є спеціальні штори-ролети, які взимку закриваються, щоб зберігати тепло, а влітку відкриваються, щоб був протяг. Якщо дуже холодно, використовуємо і систему обігріву.
Є в нас і вигульні майданчики. Із буйволятни- ка тварини можуть вільно виходити на вулицю, щоб погрітися на сонечку або в спеку освіжитися за допомогою душових систем. Взагалі буйвіл дуже тягнеться до води. У природі він завжди живе біля річок чи боліт. Спочатку саме за таким принципом ми намагалися облаштувати і свою ферму — маємо на її території три штучних озера, кожне з яких призначене для окремої групи — молодняку, дійного та сухостійного стад. Та оскільки ці озера, викопані ще у 2018-2020 роках, не мають системи очищення і за цей час суттєво замулилися, було вирішено об- лаштувати для тварин душові системи. Робимо все, щоб буйволам було комфортно в будь-яку пору року.
Загальне поголів’я «ТАСБІО» складає 140 голів. Фуражних буйволиць, які досягли зрілості і вже давали потомство, — 75, 42 з них — дійні, 33 перебувають у сухостійному стані. Решта — молодняк різних вікових груп і буйволи-заплідники.
— На нашій фермі представлено дві породи буйволів. Перша — українська карпатська чорна. Основний ареал її проживання — Карпати і Закарпаття. Саме цієї породи були перші особини, яких ми придбали. До речі, не на Закарпатті, а в селищі Гоголів під Броварами. Там є монастир, монахи якого почали займатися розведенням буйволів у 2000-х роках.
Закуповували тварин вони в приватних домогосподарствах Закарпаття, де й досі тримають буйволів, як у нас корів. І зрозуміло чому. Буйвіл має низку переваг — він витриваліший, менше хворіє і довше живе. Наприклад, у нас була особина віком 33 роки, але й це не межа — буйвіл може прожити і 50 років! Зараз найстаршій тварині в нашому стаді 18 років, у середньому ж дорослим особинам — від 5 до 10 років, — каже Ярослав Вікторович.
Після двох перших голів «ТАСБІО» докупило ще 15 буйволів тієї ж української карпатської чорної породи і почало збільшувати поголів’я.
— Зараз воно в нас уже змішане, бо 2023 року ми завезли 30 голів італійської породи. Вона генетично дуже близька до української (тільки італійська трохи компактніша), обидві є представниками одного виду — азійського буйвола. Взагалі всі буйволи діляться на два великих види — азійський та африканський. Африканський — більш дикий, азійський — одомашнений і в низці країн є основною тягловою та молочною твариною.
Саме молочне виробництво стало основним напрямком «ТАСБІО».
— Фактично перше куплене нами стадо було повністю дорослим, уже давало молоко, тож ми й почали робити з нього свою першу продукцію. Спочатку лише для власного споживання. Пізніше ж з’явилася ідея створити ресторан та інтернет-ма- газин. Зараз, на жаль, наш ресторан не працює, ми зачинили його з початком повномасштабного вторгнення і поки що відкривати не плануємо.
Асортимент «ТАСБІО» доволі широкий. Це м’які сири (моцарела, бурата, страчатела), сири з витримкою (качота, качіокавало), сири з білою пліснявою (брі, камамбер), широка кисломолочна лінійка (йогурт, ряжанка, сметана). Також іноді тут роблять індивідуальні партії витриманого сиру типу раклет і масла ГХІ (топлене масло, виготовлене за спеціальною рецептурою), які не запускаються в продаж.
— Продукція з буйволиного молока — унікальна, тож і конкуренція в нас невелика. Але собівартість молока доволі висока, тому продукція не з дешевих і не кожен магазин в Україні може представити її на своїх полицях, — говорить Ярослав Вікторович. — Буйволиці менш продуктивні, ніж корови (аж у 4-5 разів!), а їх утримання, навпаки, дорожче. Зараз хороша корова на виробництві може давати до 30-40 літрів молока за день. Середній показник наших буйволиць — 5-6 літрів. Так, унікальні голови можуть давати і до 15 літрів за день, але в той же час в останній місяць лактації це лише 2-3 літри. Зараз за рахунок внутрішньої селекції ми намагаємось створити більш продуктивне стадо, з яким плануємо вийти на середній показник у 8 літрів молока за день, однак на це піде не один рік.



До речі, оскільки ферма має саме молочне направлення, молодняк бичків тут не завжди потрібен у тому обсязі, в якому вони народжуються. А тому тих малюків, яких залишати на фермі не планують, передають — ні, не на м’ясо! — в екопарки.
Масштаби «ТАСБІО», хоч це і крафтовий виробник, насправді вражають. І, уявіть собі, на цьому підприємстві працює всього 10 чоловік!
— Частина задіяна у тваринництві, частина — в цеху, — пояснює Ярослав Вікторович. — Особисто я суміщаю дві посади — директора і технолога молочного виробництва. На останню ми зараз шукаємо людину. На посаді директора я не дуже давно, тож поки що працюю на два фронти, хоч це й складно, бо адміністративної роботи вистачає.
І правда, чого лише вартує встежити за заготівлею кормів, які потрібні для утримання такого поголів’я.
— На рік із годівлею і підстилкою нам у середньому потрібно до 400 тонн соломи, близько 250 тонн сіна і 250 тонн сінажу, — перелічує директор. — Ми маємо свої поля, але вони покривають лише 15-20% від потреби. Більшість кормів ми закуповуємо у місцевих фермерів або в перевірених постачальників з інших областей. Також самотужки розвозимо продукцію. Її відправка здійснюється тричі на тиждень — понеділками, середами та п’ятницями, бо виробничий цикл розрахований на два дні. Тобто весь процес — від утримання стада до доставки готових продуктів молочного виробництва — лежить на наших плечах.
Наостанок не могли не поцікавитись, як же такому підприємству вдалося не лише вижити в період активної фази бойових дій на Чернігівщині, а ще й наростити потужності під час повномасштабного вторгнення.
— Завдяки Богу, ЗСУ й енергетикам, — усміхається Ярослав Вікторович. — На щастя, наші військові у Чернігові не дозволили російським військам до нас дійти, але в той період ми були відрізані від основних логістичних шляхів, а отже не мали змоги привезти кормів, пального і реалізувати свою продукцію. Майже всі працівники ферми тоді жили тут, доглядаючи за стадом. Найбільше ми боялися, що відключиться електроенергія. У нас був генератор (його ми придбали ще до лютого 2022-го), але ж не було підвозу дизпального, тож його запуск теж був під питанням. Ми розуміли, що навіть використовуючи його лише для запуску доїльного обладнання, зі своїми запасами без світла протягнемо всього півтора-два тижні. Розглядали як крайній захід варіант ручного доїння, але це доволі важко — порівняно з коровою, у буйволиці менше вим’я, ну й норов трохи крутіший. Але світло в нас було. Коли ж почалися планові відключення, ми регулювали все генераторами. Доступ до пального був, тож великих проблем не виникало. Сподіваємось, так буде й надалі. А взагалі, як і всі українці, чекаємо миру. Отоді розвиток точно буде в усіх підприємств, і не лише в них!
Джерело: газета "Гарт", Катерина ДРОЗДОВА
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Ярослав Стаценко вирощує буйволів на фермі на Чернігівщині
2025-05-25 16:54:09
Борис Ковальчук, що має важку хворобу ніг шукає майстра з пошиття спец...
2025-05-25 16:29:24
Медбрат Павло Єрмоленко розповів, як їздив з волонтерським вантажем на...
2025-05-25 16:16:58
У Ніжині нетверезий чоловік підірвав гранату у парку відпочинку
2025-05-25 15:39:09
За два дні обміну полоненими «1000 на 1000» додому повернулися 6 жител...
2025-05-25 15:24:22
У Чернігівській міськраді зафіксували понад десяток адрес, де є пошкод...
2025-05-25 15:00:29
Голова Державної податкової служби України Руслан Кравченко відвідав Ч...
2025-05-24 12:39:51
З полону до діджейського пульта: історія чернігівського строковика
2025-05-23 14:42:28
На Чернігівщині попрощалися з двома загиблими бійцями: В'ячеславом Коз...
2025-05-23 13:40:45
Анатолій Герасименко закоханий у музику з дитинства
2025-05-23 12:48:04