Фарбована курка
2017-07-06 13:32:16


У супермаркеті домашньої курочки не купиш. Потрібно йти по неї аж на базар. У м’ясному павільйоні вибір чималий! Та як не помилитися?! Кажуть, що нині фабричних курей видають за домашніх. Аби тушка мала презентабельний вигляд - її фарбують йодом, морквяним соком, куркумою чи жовтим харчовим барвником, а потім змащують олією і - спробуй відрізнити... Купуючи підроблену курочку, ми не лише переплачуємо, а й ризикуємо своїм здоров’ям.
Втім, отруєння - це лише квіточки...

Свої, свійські
В обідню пору на Центральному ринку Чернігова - багатолюдно. Тиснява біля рядів, де продають черешні, абрикоси, чорниці, малину... У молочному павільйоні гамірно - покупці торгуються. Нарешті дійшли до м’яса. Зліва, до самісінького кінця зали, на прилавках лежать курки, гуси, качки, індики. Підходимо до жіночки, що продає туші курей. Вітаємося й люб’язно запитуємо:
- Це у вас домашні? Не фабричні?
- Що ви? Ні! - запевняє з усмішкою. - Я хоч і з Березни Менського району, що славиться птахофабрикою, але повірте - це свої, свійські. Підприємство вже два роки не працює... Розумію ваше хвилювання. Той, хто тримає птицю заради яєць - маю на увазі спеціальні ферми, - наживається на старих курках, які мають бути утилізовані. А люди, котрі купують «відходи», трохи птицю догодовують і перепродують як домашніх курей...
- Скажіть, а це правда, що продавці вдаються до хитрощів: аби тушки не були страшними й синіми, фарбують їх йодом чи ще чимось?
- Чула таке, - каже жінка, - я навіть знаю, хто це робить. У м’ясному павільйоні таких ділків немає. А ось тут недалечко, - показує рукою в бік, - просто на вулиці продає замаскованих курей один дядько, у нього ніс схожий на гачок... Люди нібито беруть у нього товар, а більше нічого не знаю.
50 гривень за кілограм
Продавчиня з Березни, котра назвалася Надією, розповіла, що вже кілька років вирощує з курчат дорослу птицю і возить продавати на базар у Чернігів. Два-три рази на тиждень жінка збирається в дорогу. Ріже по п’ятнадцять-двадцять особин. Більших і менших.
- Обдаю курей окропом, потім обскубую пір’я, обсмалюю туші, розбираю.., - розповідає Надія. - Увесь день біля птиці! Ось гляньте, які в мене мозолі на руках! Навіть людям соромно показувати... Нікуди не дінешся -мусиш працювати! Бо ж і дітям хочеться допомагати, й онуків треба підтримати...
- Вигідно птицю вирощувати?
- Вигідно! - і додає: - але, якщо свою працю не враховувати і коли є свій корм. Я, приміром, маю земельні паї, орендну плату беру пшеницею та кукурудзою, а не грошима. Тож мої курочки ростуть завдяки зерну. Жовті яйця, що всередині тушки, - підтвердження, що кури їли саме кукурудзу. Будете брати ось цю курку - віддам по 50 гривень за кілограм, а півника - по 70, - пропонує свою птицю жінка.
Лапи, яйця і печінка
За словами Надії, аби вибрати якісний продукт, потрібно не лише звернути увагу на колір тушки (він має бути світло-жовтим), а й на жир, недорозвинені яйця, лапи і особливо - печінку.
- М’ясо має бути рожевого кольору і щільним за структурою, гомілки і крила - продовгуватими, а не круглими. Жир і яйця - яскраво-жовтими, лапи - гладенькими з маленькими лусочками. Вага несучки у середньому-десь кілограм. Суха і чиста шкіра - показник того, що курка свіжа. Також буде не зайвим понюхати тушку - домашня курка матиме запах горілої шкірки, - деталізує продавниця.
Також вона розповіла, що найпростіше обрати хорошу домашню курочку, звернувши увагу на печінку. До речі, саме цей орган прискіпливо перевіряють у лабораторії на ринку.
- Печінка здорової птиці має бути яскраво-червоною, - продовжує співбесідниця, -без жодних плям. Це свідчить про те, що курка не хвора, а годували її безпечним і натуральним кормом.
- М’ясо якої породи найсмачніше? - запитуємо жартома.
- Свіже, - усміхається продавчиня. - А яке ж воно корисне! Містить протеїни, вітаміни, мінеральні речовини, зокрема, залізо, фосфор, калій. Усе це має бути в щоденному раціоні людини, а особливо - дитини.
Подякували Надії з Березни за щире спілкування й попрямували далі. Підійшли до прилавку з бройлерами. Продавчиня неабияк нахвалює свою продукцію. Каже, що птиця домашня і смачна-смачна! А наступна жінка ладна своїх курочок по 35 гривень за кілограм віддати. Чом така щедрість?! Заглядаємо всередину туші - яйця ледь жовті.
У склянці поряд з птицею - яскраво-жовті - «нестиковочка»! Шкіра бліда, аж біла. Курячі лапи продавчиня сховала під прилавком, а нам сказала, що вже продала. На запитання: «Чим курочок годуєте?», жінка відповіла: «Кукурудзою!» Та нас уже не обдуриш!
Ні домашню, ні фабричну курку так і не купили. Озброївшись знаннями, вирішили зробити це наступного разу. Дядька з довгим носом теж не пощастило зустріти. Мо’, саме фабричних курочок скубе та маскує?

Кишкова паличка, камені, пухлини
А тим часом медики не радять купувати птицю сумнівної якості. Адже замість покращення власного здоров’я, ми можемо отримати камені в нирках і навіть пухлини. Вживання м’яса старих фабричних курей, яких видають нам за домашніх, може викликати гостру токсичну інфекцію. А постійне споживання таких продуктів - рак.
Відомі випадки в Україні, коли кури, що просто помирали на птахофермі, потім опинялися на прилавках. Нечисті на руку продавці добре на цьому заробляють, а довірливі покупці тим часом опиняються на лікарняних ліжках. Аби вберегти себе, потрібно прискіпливо обирати курей. Якщо м’ясо червоне, всередині тушки багато кров’яних патьоків - це ознака того, що птиця померла своєю смертю. Ліпше купувати домашню курочку у знайомих, або спілкуватися з продавцем. Розпитуйте, чим годують птицю, яку породу вирощують, звідки привезли та інше. Насправді порядні і чесні продавці є. Втім, твердження «Довіряй, але перевіряй» - наразі все актуальніше.
* * *
Анекдот в тему
На Привозе В Одессе.
- Почем ваши синенькие?
- Мадам, это куры!
Лариса Галета, "Деснянка" №32 (612) від 4 серпня 2017
Втім, отруєння - це лише квіточки...

Свої, свійські
В обідню пору на Центральному ринку Чернігова - багатолюдно. Тиснява біля рядів, де продають черешні, абрикоси, чорниці, малину... У молочному павільйоні гамірно - покупці торгуються. Нарешті дійшли до м’яса. Зліва, до самісінького кінця зали, на прилавках лежать курки, гуси, качки, індики. Підходимо до жіночки, що продає туші курей. Вітаємося й люб’язно запитуємо:
- Це у вас домашні? Не фабричні?
- Що ви? Ні! - запевняє з усмішкою. - Я хоч і з Березни Менського району, що славиться птахофабрикою, але повірте - це свої, свійські. Підприємство вже два роки не працює... Розумію ваше хвилювання. Той, хто тримає птицю заради яєць - маю на увазі спеціальні ферми, - наживається на старих курках, які мають бути утилізовані. А люди, котрі купують «відходи», трохи птицю догодовують і перепродують як домашніх курей...
- Скажіть, а це правда, що продавці вдаються до хитрощів: аби тушки не були страшними й синіми, фарбують їх йодом чи ще чимось?
- Чула таке, - каже жінка, - я навіть знаю, хто це робить. У м’ясному павільйоні таких ділків немає. А ось тут недалечко, - показує рукою в бік, - просто на вулиці продає замаскованих курей один дядько, у нього ніс схожий на гачок... Люди нібито беруть у нього товар, а більше нічого не знаю.
50 гривень за кілограм
Продавчиня з Березни, котра назвалася Надією, розповіла, що вже кілька років вирощує з курчат дорослу птицю і возить продавати на базар у Чернігів. Два-три рази на тиждень жінка збирається в дорогу. Ріже по п’ятнадцять-двадцять особин. Більших і менших.
- Обдаю курей окропом, потім обскубую пір’я, обсмалюю туші, розбираю.., - розповідає Надія. - Увесь день біля птиці! Ось гляньте, які в мене мозолі на руках! Навіть людям соромно показувати... Нікуди не дінешся -мусиш працювати! Бо ж і дітям хочеться допомагати, й онуків треба підтримати...
- Вигідно птицю вирощувати?
- Вигідно! - і додає: - але, якщо свою працю не враховувати і коли є свій корм. Я, приміром, маю земельні паї, орендну плату беру пшеницею та кукурудзою, а не грошима. Тож мої курочки ростуть завдяки зерну. Жовті яйця, що всередині тушки, - підтвердження, що кури їли саме кукурудзу. Будете брати ось цю курку - віддам по 50 гривень за кілограм, а півника - по 70, - пропонує свою птицю жінка.
Лапи, яйця і печінка
За словами Надії, аби вибрати якісний продукт, потрібно не лише звернути увагу на колір тушки (він має бути світло-жовтим), а й на жир, недорозвинені яйця, лапи і особливо - печінку.
- М’ясо має бути рожевого кольору і щільним за структурою, гомілки і крила - продовгуватими, а не круглими. Жир і яйця - яскраво-жовтими, лапи - гладенькими з маленькими лусочками. Вага несучки у середньому-десь кілограм. Суха і чиста шкіра - показник того, що курка свіжа. Також буде не зайвим понюхати тушку - домашня курка матиме запах горілої шкірки, - деталізує продавниця.
Також вона розповіла, що найпростіше обрати хорошу домашню курочку, звернувши увагу на печінку. До речі, саме цей орган прискіпливо перевіряють у лабораторії на ринку.
- Печінка здорової птиці має бути яскраво-червоною, - продовжує співбесідниця, -без жодних плям. Це свідчить про те, що курка не хвора, а годували її безпечним і натуральним кормом.
- М’ясо якої породи найсмачніше? - запитуємо жартома.
- Свіже, - усміхається продавчиня. - А яке ж воно корисне! Містить протеїни, вітаміни, мінеральні речовини, зокрема, залізо, фосфор, калій. Усе це має бути в щоденному раціоні людини, а особливо - дитини.
Подякували Надії з Березни за щире спілкування й попрямували далі. Підійшли до прилавку з бройлерами. Продавчиня неабияк нахвалює свою продукцію. Каже, що птиця домашня і смачна-смачна! А наступна жінка ладна своїх курочок по 35 гривень за кілограм віддати. Чом така щедрість?! Заглядаємо всередину туші - яйця ледь жовті.
У склянці поряд з птицею - яскраво-жовті - «нестиковочка»! Шкіра бліда, аж біла. Курячі лапи продавчиня сховала під прилавком, а нам сказала, що вже продала. На запитання: «Чим курочок годуєте?», жінка відповіла: «Кукурудзою!» Та нас уже не обдуриш!
Ні домашню, ні фабричну курку так і не купили. Озброївшись знаннями, вирішили зробити це наступного разу. Дядька з довгим носом теж не пощастило зустріти. Мо’, саме фабричних курочок скубе та маскує?

Кишкова паличка, камені, пухлини
А тим часом медики не радять купувати птицю сумнівної якості. Адже замість покращення власного здоров’я, ми можемо отримати камені в нирках і навіть пухлини. Вживання м’яса старих фабричних курей, яких видають нам за домашніх, може викликати гостру токсичну інфекцію. А постійне споживання таких продуктів - рак.
Відомі випадки в Україні, коли кури, що просто помирали на птахофермі, потім опинялися на прилавках. Нечисті на руку продавці добре на цьому заробляють, а довірливі покупці тим часом опиняються на лікарняних ліжках. Аби вберегти себе, потрібно прискіпливо обирати курей. Якщо м’ясо червоне, всередині тушки багато кров’яних патьоків - це ознака того, що птиця померла своєю смертю. Ліпше купувати домашню курочку у знайомих, або спілкуватися з продавцем. Розпитуйте, чим годують птицю, яку породу вирощують, звідки привезли та інше. Насправді порядні і чесні продавці є. Втім, твердження «Довіряй, але перевіряй» - наразі все актуальніше.
* * *
Анекдот в тему
На Привозе В Одессе.
- Почем ваши синенькие?
- Мадам, это куры!
Лариса Галета, "Деснянка" №32 (612) від 4 серпня 2017
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
102-річний ветеран і журналіст Григорій Свиридов: «Я ніколи не думав, ...
2025-05-12 14:51:21
Зіткнувся з деревом та згорів: на Чернігівщині в ДТП загинув водій лег...
2025-05-12 14:06:23
За I квартал 2025 року НСЗУ сплатила понад 1,0 млрд грн надавачам Черн...
2025-05-12 13:50:11
«Агро-Парк» на Чернігівщині роздає саджанці винограду військовим і род...
2025-05-12 13:32:01
Двоє дітей зі Сновщини - взірець для тих, хто «втомився донатити»
2025-05-12 12:31:03
70-річний В'ячеслав Мельник з Коропа 10 ночей провів на лавочці в парк...
2025-05-12 11:33:22
За минулий тиждень росіяни атакували 29 населених пунктів Чернігівщини...
2025-05-12 11:23:18
За відмову позичити грошей завдав житель Чернігівщини зарізав пенсіоне...
2025-05-12 10:54:55
На Чернігівщині з початку року зареєстрували понад 200 авто для ЗСУ
2025-05-12 10:41:19
Безкоштовні огляди родимок у Чернігові: вчасне обстеження може врятува...
2025-05-12 10:33:52
Не хотелось,конечно, огорчать Ларису, но анекдот совсем не в тему
Точнее, "в тему", но это уже не анекдот )