В Україні поширюється ще одна смертельна хвороба (відео)
2018-05-15 16:27:59


«Купив в’ялену рибу і помер» – минулого року такими заголовками рясніли ЗМІ країни. Тоді інфекційна хвороба ботулізм набрала значних обертів.
За 2017 рік понад сотню українців потрапили у лікарню, 11 з них – померли.
Оксана колись теж захворіла на цю страшну недугу. Жінці довго не могли поставити діагноз, хоч уся симптоматика проявилась дуже швидко.
Оксана, перехворіла на ботулізм, жителька Чернігова: «Дуже швидко розвивалися симптоми. З ранку я почувала себе погано, потім пропав зір, дуже велика слабкість і я втратила свідомість. Це було після прийому тараньки. Рибу ми зловили самі».
Як правило, симптоми хвороби є звичайне харчове отруєння. Хворого турбують нудота, діарея, характерний біль у животі. Однак важливо не прогавити і характерну для ботулізму симптоматику. Перш за все, це порушення зору, подвоєння в очах. Одночасно виникає спрага, постійна сухість в роті. Може змінитися тембр голосу. У важких випадках при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудях, - так розвивається дихальна недостатність. Це і є причиною смерті при ботулізмі.
Крім того, спеціальна сироватка, яка може врятувати від летальних наслідків є не у кожній українській лікарні. МОЗ вже звернулися у всі регіони аби ті повідомили про свої потреби у сироватках.
Збудник ботулізму є всюди. Тобто може знаходитися у кишечнику абсолютно здорової людини, у кишечнику тварини, у ґрунті чи на будь-які поверхні. Однак, він розвивається і досягає своїх смертельних проявів лише у безкисневому середовищі. До приладу, у консервації.
Інкубаційний період ботулізму триває від лічених годин до кількох днів. Однак, чим важче захворювання і чим більше людина з’їла зараженого продукту, тим коротший інкубаційний період.
Зараження ботулізмом перш за все пов’язане з вживанням різноманітних домашніх консервів, паштетів та власноруч засоленої риби. Адже для приготування такої продукції, вдома немає всіх технологічних і санітарних можливостей.
Якщо цьогоріч перші захворювання ботулізмом спричинені виключно вживанням продуктів власного виробництва, минулого року ботулізм був навіть промисловим. Тобто заражені продукти продавали, здебільшого, у роздрібних магазинах та на стихійних ринках.
Аби вберегтись, експерти рекомендують купувати продукти харчування перш за все там, де є жорсткий контроль, - на агропромислових ринках, у супермаркетах та магазинах, де працюють фахівці, які нестимуть за це кримінальну відповідальність. І звичайно буди вкрай обережними з домашньою консервацією та солінням риби. А найважливіше пам’ятати, що хворобі легше запобігти, ніж від неї лікуватися.
Сюжет телеканалу ICTV, «Ранок у великому місті»
За 2017 рік понад сотню українців потрапили у лікарню, 11 з них – померли.
Оксана колись теж захворіла на цю страшну недугу. Жінці довго не могли поставити діагноз, хоч уся симптоматика проявилась дуже швидко.
Оксана, перехворіла на ботулізм, жителька Чернігова: «Дуже швидко розвивалися симптоми. З ранку я почувала себе погано, потім пропав зір, дуже велика слабкість і я втратила свідомість. Це було після прийому тараньки. Рибу ми зловили самі».
Як правило, симптоми хвороби є звичайне харчове отруєння. Хворого турбують нудота, діарея, характерний біль у животі. Однак важливо не прогавити і характерну для ботулізму симптоматику. Перш за все, це порушення зору, подвоєння в очах. Одночасно виникає спрага, постійна сухість в роті. Може змінитися тембр голосу. У важких випадках при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудях, - так розвивається дихальна недостатність. Це і є причиною смерті при ботулізмі.
Крім того, спеціальна сироватка, яка може врятувати від летальних наслідків є не у кожній українській лікарні. МОЗ вже звернулися у всі регіони аби ті повідомили про свої потреби у сироватках.
Збудник ботулізму є всюди. Тобто може знаходитися у кишечнику абсолютно здорової людини, у кишечнику тварини, у ґрунті чи на будь-які поверхні. Однак, він розвивається і досягає своїх смертельних проявів лише у безкисневому середовищі. До приладу, у консервації.
Інкубаційний період ботулізму триває від лічених годин до кількох днів. Однак, чим важче захворювання і чим більше людина з’їла зараженого продукту, тим коротший інкубаційний період.
Зараження ботулізмом перш за все пов’язане з вживанням різноманітних домашніх консервів, паштетів та власноруч засоленої риби. Адже для приготування такої продукції, вдома немає всіх технологічних і санітарних можливостей.
Якщо цьогоріч перші захворювання ботулізмом спричинені виключно вживанням продуктів власного виробництва, минулого року ботулізм був навіть промисловим. Тобто заражені продукти продавали, здебільшого, у роздрібних магазинах та на стихійних ринках.
Аби вберегтись, експерти рекомендують купувати продукти харчування перш за все там, де є жорсткий контроль, - на агропромислових ринках, у супермаркетах та магазинах, де працюють фахівці, які нестимуть за це кримінальну відповідальність. І звичайно буди вкрай обережними з домашньою консервацією та солінням риби. А найважливіше пам’ятати, що хворобі легше запобігти, ніж від неї лікуватися.
Сюжет телеканалу ICTV, «Ранок у великому місті»
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
У Чернігові на блокпосту 71-річний дідусь збив нацгвардійця
2025-06-23 15:29:30
У Чернігові відкривають другий магазин-склад «Дивоцін»
2025-06-23 15:07:34
67-річний Олексій Богдан загинув у селі Ніжинське, коли прийшов набрат...
2025-06-23 12:21:29
На автодорозі «Кіпті-Глухів-Бачівськ» в результаті ДТП загинув пасажир
2025-06-23 11:12:15
На Чернігівщині попрощалися з захисником Андрієм Броварським
2025-06-23 10:52:25
Ірина Разон: «Музика завжди була невід’ємною частиною мого життя. А, в...
2025-06-23 09:52:36
Росіяни вдарили по Чернігівщині – 2 людей загибли та ще 10 поранено
2025-06-23 09:14:41
В’язані вишиванки Ірини Черненко
2025-06-22 15:37:32
За понад три роки війни Тетяна Бондаренко з Чернігівщини виготовила по...
2025-06-22 15:17:40
Одні вже зустрілись, інші ще чекають
2025-06-22 14:45:56