Відремонтували шкільну їдальню в гімназії №35
2025-09-01 11:26:10


Капітально відремонтували їдальню гімназії №35 на Масанах у Чернігові. Майже рік вона була на ремонті. Діти до школи носили з собою бутерброди, ланч-бокси. Тепер їдальня з новими столами, стільцями та кухонним обладнанням. На 160 місць. Від стелі до підлоги все нове.

Віталій Лосєв біля парової духовки
25 серпня зранку обладнання перевіряє 46-річний Віталій Лосєв, директор комунального підприємства «Шкільне».
— Це співфінансування держави й міста, — пояснює, за чиї кошти проводили ремонт. — Ми тут орендарі.
Обладнання професійне, дороге. Є варильна поверхня, де можна варити і смажити, — описує прилади. — На 25 літрів. Обладнання для приготування страв на парі. Така собі духовка зі зволоженням повітря. Може працювати навіть через вайфай. Запрограмував, яку страву треба приготувати, час.
— Кухар може з дому це зробити?
— Теоретично так. Але треба підготуватися, нарізати продукти. Звітність про приготування страв можна зробити в електронному вигляді. Автоматично себе миє, очищає.
Окремо рибний і м’ясний цехи. Нова пожежна система. Блендери, ваги, м’ясорубки. Рукомийники для працівників сенсорні. Коліном натискаєш на мийку — тече вода. Коли відходиш, через кілька хвилин автоматично вимикається.
Окремо облаштований мийний цех. Встановлені фільтри очищення води.
І навіть є стерилізатори для яєць. За раз можна простерилізувати два десятки. Щоб не було сальмонели. Це дужа важлива річ у навчальному закладі.
Є тістоміс на 35 літрів, шафа для тіста. Коли кондитер зробив дріжджове тісто, у шафі воно підходить. Температура фіксована. Далі воно йде на випікання. А це котли, — веде до стіни, де встановлені два великі металеві котли, схожі на балони.
— Працівники, які встановлювали, жартуючи називали їх кегами для пива.
— У школі вони заборонені, — віджартувався Лосєв. — Звичайні котли, в яких є функція варіння, розігрівання, приготування на парі. Це одне з найважливіших обладнань для нашого підприємства.
У середньому в школі готують до тисячі обідів. Згідно з затвердженим меню, у цих котлах можемо приготувати близько 250 літрів першої страви.
— Працівники їдальні вже розібралися з новим, сучасним обладнанням?
— Трішки довелося попрацювати на новій кухні, — скромно каже Анна Горох, завідувачка виробництва в їдальні гімназії №35. — У школі №13 таке саме.
— В яких ще школах міста вже є таке?
— У 34-й. Це найперша школа, де встановили, — рахує оновлені кухні Лосєв. — Школи №№20 та 33.
Наші кухарі проходять навчання. Згідно з програмою Олени Зеленської отримують професію шкільний кухар.
— Старе обладнання — не значить погане, — каже Анна Горох про кухні, в яких ще не оновили кухонну техніку. — Але технології розвиваються, треба оновлювати.
— У травні ми готували 11-13,5 тисяч порцій на день, — підраховує Віталій Лосєв. — Зараз діти з прикордонних, прифронтових областей мають харчуватися безплатно. Ми повинні готувати близько 21 тисячі порцій у день. Щодо продуктів, перша закупівля сягає близько 68-80 тонн. Крупи, м’ясо, соки, вода, фрукти, овочі.
— Як будете годувати дітей під час повітряних тривог?
— У травні наше підприємство закуповувало одноразові харчові бокси і годувало дітей в укритті. Коли в діток стрес, краще поїсти, ніж сидіти голодним.
Гранична кількість працівників на підприємстві — 211. На сьогодні, на літо, не звільнилося 60. 140 треба знайти. А черг на роботу нема. Заробітна плата помічника кухаря, мийника, 10 тисяч гривень. У кухарів — 11,5-12. З цієї суми треба заплатити податки. Ми дивимося фінансову спроможність підприємства. Можемо виділити преміювання.
* * *

Наталія Іваницька в їдальні
— Під час осінніх канікул, у жовтні, їдальню закрили на ремонт, — каже Наталія Іваницька, директорка гімназії №35. — Зрозуміло, що працівники почали шукати собі іншу роботу. Зараз у нас залишилося два кухарі. До речі, запрошуємо і технічний персонал.
На сьогодні в гімназії — 1770 дітей. Приміщення школи розраховане на 1200 дітей. У початковій школі 900 дітей. На таку кількість розраховане й укриття. Під час тривоги спускаються і працівники. Усього в нас 58 класів. З них п’ять вчаться дистанційно. Шість дев’ятих класів, 185 діток.
Працюємо у дві зміни. У цьому році набрали сім перших класів. 181 дитина. У класі 26 першокласників.
— Батьки першачків переживають, чи будуть групи подовженого дня?
— Так. Чотири.
Джерело: сайт газети "Вість", Юлія Семенець, Ольга Самсоненко
коментарі (0)

Віталій Лосєв біля парової духовки
25 серпня зранку обладнання перевіряє 46-річний Віталій Лосєв, директор комунального підприємства «Шкільне».
— Це співфінансування держави й міста, — пояснює, за чиї кошти проводили ремонт. — Ми тут орендарі.
Обладнання професійне, дороге. Є варильна поверхня, де можна варити і смажити, — описує прилади. — На 25 літрів. Обладнання для приготування страв на парі. Така собі духовка зі зволоженням повітря. Може працювати навіть через вайфай. Запрограмував, яку страву треба приготувати, час.
— Кухар може з дому це зробити?
— Теоретично так. Але треба підготуватися, нарізати продукти. Звітність про приготування страв можна зробити в електронному вигляді. Автоматично себе миє, очищає.
Окремо рибний і м’ясний цехи. Нова пожежна система. Блендери, ваги, м’ясорубки. Рукомийники для працівників сенсорні. Коліном натискаєш на мийку — тече вода. Коли відходиш, через кілька хвилин автоматично вимикається.
Окремо облаштований мийний цех. Встановлені фільтри очищення води.
І навіть є стерилізатори для яєць. За раз можна простерилізувати два десятки. Щоб не було сальмонели. Це дужа важлива річ у навчальному закладі.
Є тістоміс на 35 літрів, шафа для тіста. Коли кондитер зробив дріжджове тісто, у шафі воно підходить. Температура фіксована. Далі воно йде на випікання. А це котли, — веде до стіни, де встановлені два великі металеві котли, схожі на балони.
— Працівники, які встановлювали, жартуючи називали їх кегами для пива.
— У школі вони заборонені, — віджартувався Лосєв. — Звичайні котли, в яких є функція варіння, розігрівання, приготування на парі. Це одне з найважливіших обладнань для нашого підприємства.
У середньому в школі готують до тисячі обідів. Згідно з затвердженим меню, у цих котлах можемо приготувати близько 250 літрів першої страви.
— Працівники їдальні вже розібралися з новим, сучасним обладнанням?
— Трішки довелося попрацювати на новій кухні, — скромно каже Анна Горох, завідувачка виробництва в їдальні гімназії №35. — У школі №13 таке саме.
— В яких ще школах міста вже є таке?
— У 34-й. Це найперша школа, де встановили, — рахує оновлені кухні Лосєв. — Школи №№20 та 33.
Наші кухарі проходять навчання. Згідно з програмою Олени Зеленської отримують професію шкільний кухар.
— Старе обладнання — не значить погане, — каже Анна Горох про кухні, в яких ще не оновили кухонну техніку. — Але технології розвиваються, треба оновлювати.
— У травні ми готували 11-13,5 тисяч порцій на день, — підраховує Віталій Лосєв. — Зараз діти з прикордонних, прифронтових областей мають харчуватися безплатно. Ми повинні готувати близько 21 тисячі порцій у день. Щодо продуктів, перша закупівля сягає близько 68-80 тонн. Крупи, м’ясо, соки, вода, фрукти, овочі.
— Як будете годувати дітей під час повітряних тривог?
— У травні наше підприємство закуповувало одноразові харчові бокси і годувало дітей в укритті. Коли в діток стрес, краще поїсти, ніж сидіти голодним.
Гранична кількість працівників на підприємстві — 211. На сьогодні, на літо, не звільнилося 60. 140 треба знайти. А черг на роботу нема. Заробітна плата помічника кухаря, мийника, 10 тисяч гривень. У кухарів — 11,5-12. З цієї суми треба заплатити податки. Ми дивимося фінансову спроможність підприємства. Можемо виділити преміювання.
* * *

Наталія Іваницька в їдальні
— Під час осінніх канікул, у жовтні, їдальню закрили на ремонт, — каже Наталія Іваницька, директорка гімназії №35. — Зрозуміло, що працівники почали шукати собі іншу роботу. Зараз у нас залишилося два кухарі. До речі, запрошуємо і технічний персонал.
На сьогодні в гімназії — 1770 дітей. Приміщення школи розраховане на 1200 дітей. У початковій школі 900 дітей. На таку кількість розраховане й укриття. Під час тривоги спускаються і працівники. Усього в нас 58 класів. З них п’ять вчаться дистанційно. Шість дев’ятих класів, 185 діток.
Працюємо у дві зміни. У цьому році набрали сім перших класів. 181 дитина. У класі 26 першокласників.
— Батьки першачків переживають, чи будуть групи подовженого дня?
— Так. Чотири.
Джерело: сайт газети "Вість", Юлія Семенець, Ольга Самсоненко
Хочете отримувати головне у месенджер? Підписуйтесь на наш
Telegram.
Залишити коментар
інші новини
Які є типи повісток, хто і де їх може вручати у Чернігові і області?
2025-09-01 14:59:22
Як зефірні квіти Вікти Кисіль з Прилук допомагають ЗСУ
2025-09-01 14:19:25
У школах Чернігова в День знань пролунали перші дзвоники (фото)
2025-09-01 14:00:10
Виноградар із Сосниці має 80 сортів «ягоди сонця»
2025-09-01 12:36:57
Вступна кампанія 2025: що змінилося і які спеціальності обирають абіту...
2025-09-01 12:13:20
Відремонтували шкільну їдальню в гімназії №35
2025-09-01 11:26:10
45 років у рідній школі: Микола Лобода – легенда Дружбинського ліцею
2025-09-01 10:58:34
49 населених пунктів області зазнали ударів росіян минулого тижня. Пор...
2025-09-01 10:41:33
Вісім років ув’язнення: на Ніжинщині суд виніс вирок Сергію Гузю, який...
2025-08-29 14:37:20
Гладіолуси Наталії Калюжної з Чернігівщини стали чемпіонами Всеукраїн...
2025-08-29 13:28:59